PRESKOK ČAKALNE VRSTE

Podarjeno omarico še zmontirali

Franc Frelih zanika krivdo, da je za preskok čakalne vrste dal omaro. Ivan Miklič pa trdi, da Urošu Smiljiću ni dal 4000 evrov.
Fotografija: Franc Frelih (levo) in Rok Miklič FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Franc Frelih (levo) in Rok Miklič FOTO: Marko Feist

LJUBLJANA – »Ej sem govoru, te častim z omaro.« Tako naj bi Franc Frelih, eden od skupno 10 soobtoženih v zadevi preskakovanja čakalnih vrst v zdravstvu v zameno za podkupnino, leta 2016 dejal Urošu Smiljiću, da bi mu ta prek vrste uredil zdravniški pregled in operativni poseg pri zdravniku z interne klinike v UKC Ljubljana.
Franc Frelih (levo) in Rok Miklič FOTO: Marko Feist
Franc Frelih (levo) in Rok Miklič FOTO: Marko Feist

Smiljiću naj bi pred tem povedal, da mu kuhinjske omarice, za katero so mu v družbi Plasta, katere edini družbenik in direktor je Frelih, izdali predračun v znesku 463 evrov, ne bo treba plačati. »Ti jo bodo naredil zastonj okej, ajde,« je menda še sporočil prvoobtoženemu Smiljiću. Nato pa je delavec družbe Plasta, kot izhaja iz obtožnice, junija 2016 omarico tudi zmontiral v hiši v Domžalah, katere najemnik je Smiljić.

Blaž Kovačič Mlinar, odvetnik obtoženega Freliha, je sodišču predlagal izločitev dokazov iz sodnega spisa, med drugim ustne kazenske ovadbe soobtoženega Iztoka Požarja, s katero je ta policistom pomagal pri razkrivanju podkupovalne afere. Kriminalisti naj bi namreč po mnenju odvetnika storili napako, ko so Požarju šele čez nekaj časa, ko je že podrobneje razlagal o tem, kaj naj bi od njega zahteval Smiljić, povedali, da je tudi on osumljen v tej zadevi. Ker ga niso takrat seznanili s pravicami, naj bi bila njegova ovadba nezakonita.

Zajeten kupček denarja naj bi Smiljiću prek podjetja Digit dal tudi soobtoženi Ivan Miklič. Rok Miklič, ki zastopa pravno osebo Digit, je včeraj na sodišču zanikal, da bi bila družba odgovorna za kaznivo dejanje nedovoljenega dajanja daril. Ivan Miklič naj bi namreč Smiljiću 28. julija 2016 dal denarno nagrado v znesku 4000 evrov, ker naj bi ta mimo vrste uredil gastroskopijo in kolonoskopijo na gastrološki kliniki v UKC Ljubljana njegovi in Rokovi mami.


To je po prepričanju tožilstva storil tako, da je kot direktor družbe Digit odredil plačilo fiktivnega računa družbe Glasstech v višini štirih tisočakov, po nakazilu pa jih je direktor Glasstecha Aleš Miletič, tudi eden od obtoženih v tej zadevi, v gotovini dal Smiljiću. Požar, ki je do zdaj tudi edini priznal krivdo, bo prihodnji četrtek že izvedel, kakšna kazen ga čaka v tem primeru. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije