ZADEVA V ROKAH ZAVAROVALNICE

Po zamenjavi pacienta tožijo bolnišnico

Po aferi z zamenjavo bolnikov v celjski bolnišnici imajo na mizi tožbo za več kot 42.000 evrov.
Fotografija: Zgodilo se je v Splošni bolnišnici Celje. FOTO: Špela Kuralt
Odpri galerijo
Zgodilo se je v Splošni bolnišnici Celje. FOTO: Špela Kuralt

Skupaj 42.071,55 evra znaša odškodninski zahtevek, ki so ga prejeli v Splošni bolnišnici Celje zaradi afere z zamenjavo identitet pacientov septembra lani, ki je odnesla vodstvo celjske bolnišnice, katerih glave je zahteval minister za zdravje. Višine zahtevka nam sprva zaradi varstva osebnih podatkov niso razkrili, a so to zdaj po posredovanju urada informacijske pooblaščenke morali storiti.

Lani je javnost pretresla vest, da so v celjski bolnišnici zamenjali identiteti moških, ki so ju v bolnišnico istega dne in v istem reševalnem vozilu pripeljali iz Trubarjevega doma Loka pri Zidanem Mostu. A. Z., ki naj bi v bolnišnici umrl, so domači pokopali na pokopališču v Krškem 14. septembra lani, a so še istega dne izvedeli, da se je živ vrnil v dom. Družina zares umrlega je bila o smrti svojca obveščena šele pri razkritju zamenjave. Tudi A. Z. je kmalu po vrnitvi v dom umrl.

Družina zares umrlega je bila o smrti svojca obveščena šele po razkritju zamenjave. FOTO: Voranc Vogel
Družina zares umrlega je bila o smrti svojca obveščena šele po razkritju zamenjave. FOTO: Voranc Vogel

V zvezi s to tragedijo so v SB Celje prejeli en odškodninski zahtevek. »Zaradi varstva osebnih podatkov vam drugih podatkov ne moremo posredovati,« so decembra lani odgovorili na naše poizvedovanje. V zavrnilni odločbi marca letos pa so zapisali, da bi – glede na to, da sta stranki v intenzivni obravnavi odškodninskega zahtevka ter da bolnišnica ne izključuje možnosti alternativnih rešitev spora, ki temeljijo na zaupnosti podatkov – razkritje podatka o višini odškodnine lahko povzročilo takšno škodo za nadaljevanje postopka, da to pretehta nad pravico javnosti, da se seznani z zahtevano informacijo. Dodatno so obrazložili, da bi razkritje podatkov iz še nedokončanih postopkov lahko negativno prejudiciralo tudi potencialne prihodnje postopke.

Zapisanemu smo ugovarjali, Kristina Kotnik Šumah, namestnica informacijske pooblaščenke, pa je naši pritožbi ugodila. Strinjala se je, da samo iz višine zahtevane odškodnine ni mogoče sklepati ne o konkretnih oškodovancih, ne o njihovem številu, ne o naravi zahtevane odškodnine (materialna/nematerialna škoda), ne o višini posameznih delov zahtevane odškodnine, niti ne o relevantnih okoliščinah, zaradi katerih je odškodnina zahtevana in bodo vplivale na njeno višino. V celjski bolnišnici so po mnenju Kotnik Šumahove napačno uporabili materialno pravo, zato jim je torej naložila, da nam zaupajo zahtevani podatek.

Zadeva v rokah zavarovalnice

Kot so povedali že v enem od prejšnjih odgovorov, so reševanje odškodninskega zahtevka, ki so ga prejeli 4. novembra 2022, predali Zavarovalnici Sava, kjer imajo zavarovano odškodninsko odgovornost. Tam so zapisali, da so z zakonom o zavarovalništvu dolžni kot zaupne varovati vse podatke, dejstva in okoliščine o posameznem zavarovalcu, zavarovancu ali drugem upravičencu iz zavarovanja, ki so jih zbrali pri poslovanju z njim ali so jih pridobili kako drugače, hkrati pa so osebne podatke dolžni varovati tudi po zakonu o varstvu osebnih podatkov.

V celjski bolnišnici so lani povedali še, da je letna premija za zavarovanje poklicne odgovornosti vseh zdravstvenih delavcev in sodelavcev 270.067 evrov. Poleg tega imajo odgovornost zavarovano še s tako imenovano excess polico pri Zavarovalnici Triglav, katere letna premija za zavarovanje zdravniške odgovornosti znaša 47.352,11 evra. Podatek o višini zavarovalne vsote je poslovna skrivnost. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije