ROP

Po ropu je bilo v hiši vse krvavo

Na sodišču je okoliščine lanskega ropa pojasnjeval oškodovanec iz Celja. Pri vratih je pozvonila mladoletnica in se zanimala za cvetlična korita.
Fotografija: Policijo je poklicala žena. FOTO: Igor Zaplatil,Delo
Odpri galerijo
Policijo je poklicala žena. FOTO: Igor Zaplatil,Delo

CELJE – Na obravnavi na celjskem okrožnem sodišču, kjer sodijo Anžetu Jelenu iz Velenja, domnevnemu vodji kriminalne združbe, ki je na območju Celja, Žalca in Velenja od novembra 2017 do februarja lani izvršila štiri nasilne rope pri premožnejših družinah, je sodnica Natalija Drev Mijošek zaslišala 75-letnega oškodovanca, ki je bil v času ropa doma sam.

Sodnici je na začetku dejal, da ne bi želel še enkrat opisovati vsega in »odpirati teh ran«, saj da je vse tako in tako povedal že na zaslišanju. Zato je prebrala njegovo izpoved, ki jo je ta podal že v preiskavi marca lani. Takrat je dejal, da so imeli januarja lani v roku enega tedna dva poskusa vloma. Enkrat je opazil, da je na garažnih vratih odlomljena kljuka, obrnjen je bil tudi senzor. Spet drugič je tisti, ki je pozvonil, dejal, da je sosed, a pozneje pri vratih ni bilo nikogar.

Tožilstvo je prepričano, da je bil prav Anže Jelen tisti, ki je izbiral žrtve in vodil združbo. FOTO: Mojca Marot
Tožilstvo je prepričano, da je bil prav Anže Jelen tisti, ki je izbiral žrtve in vodil združbo. FOTO: Mojca Marot
Ko je usodnega večera spet nekdo pozvonil, pa je na domofonu slišal ženski, bolj otroški glas. Dekle je dejalo, da je od kolegice izvedela, da prodajajo betonska korita za rože. Oškodovani ji je rekel, da betonskih nimajo, temveč samo lesena. Ko je odprl vrata, je pred njim res stalo dekle nižje rasti, ki ni imelo maske, temveč le kapo. A takrat je nekdo zamaskiran in s pištolo v roki že skočil proti njemu. Poskušal je še zapreti vrata, a mu to ni uspelo, nato ga je nekdo že udaril po ustih.


Potem se je začelo vpitje: »Ubiču te, gdje su pare, pare …« medtem ko so ga že podrli na tla. Potem pa spet dvignili, pri čemer ga je eden brcnil v rebra. Preden so mu zvezali roke, noge in usta, je dobil še več brc in udarcev. Medtem ko je ležal na tleh, so neznanci skakali po hiši in iskali denar. Ker ga niso našli, jim je v bolečinah dejal, da je denar v torbici v spalnici. V njej so nasilneži res našli dobrih 1500 evrov gotovine, iz denarnice pa vzeli še 50 evrov ter vrečke s kovanci. Po 40 minutah groze mu je nekdo zagrozil še, da se bodo, če bo poklical policijo, vrnili.

Potem je nastopila mučna tišina, menil je, da so odšli, in si nekako osvobodil najprej eno, nato še drugo roko, je že v preiskavi pripovedoval oškodovanec. Po telefonu je potem najprej poklical ženo. Storilcev ni videl niti ne ve, koliko jih je bilo, a tepel ga je le eden, ki je čepel ob njem, in tako je videl, da ima obute tenis copate. Ko je žena prišla domov, je ona poklicala policijo, policisti pa so poklicali reševalce, da so poškodovanega odpeljali na celjsko urgenco.


V hiši je bilo vse krvavo, je dejala žena. Šele na urgenci so oškodovancu sneli trakove tudi z nog in ugotovili, da ima poškodbe po rokah, udarec za ušesi od pištole in zlomljena rebra. Dejal je, da še danes potrebuje tudi psihološko pomoč. Sojenje se bo nadaljevalo prihodnji teden. 

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas