HUDODELSKA ZDRUŽBA

Po pritožbi še višja kazen

Objavljeno 15. oktober 2019 21.57 | Posodobljeno 15. oktober 2019 21.57 | Piše: Nada Černič Cvetanovski

Vine Krišto in Matija Ivančić sta v kombi stlačila 38 prebežnikov, tudi otroke.

Vine Krišto in Mitja Ivančić bosta silvestrovala v slovenskem zaporu. FOTO: Nada ČerniČ Cvetanovski
KRŠKO – Kmalu bo minilo eno leto, odkar sta se Vine Krišto in Matija Ivančić odpravila na zaslužkarsko pot. S Hrvaške naj bi prek Slovenije do Italije nezakonito spravila 38 ilegalcev in za vsakega od njih pokasirala tisoč evrov. Krišto je na Hrvaškem najel kombi, ker da ga potrebuje za prevoz pohištva. Vanj je v resnici kot kose pohištva stlačil 38 prebežnikov in jih prepeljal do hrvaško-slovenske meje. Pred njim je ves čas z osebnim vozilom peljal Matija Ivančić, ki je imel nalogo prebežnike peš spraviti na slovensko stran. Na glavo si je poveznil maskirno kapo, da ga tujci, ki so bili namenjeni v Italijo, ne bi prepoznali, če bi šlo kaj narobe. Varno jih je prepeljal na območje Bizeljskega, tam jih je Krišto spet stlačil v kombi, Ivančič pa ga je s svojim vozilom
image
Tožilcu Bogdanu Matjašiču je uspelo s pritožbo na višjem sodišču. FOTO: Nada ČerniČ Cvetanovski
čakal v Gregovcih. Opazil je policijsko patruljo in je Krištu poslal dve telefonski sporočili ter ga opozoril nanjo. Krišto je spregledal sporočilo, in ko je v Gregovcih zapeljal mimo kolega Ivančića, mu je potrobil, vesel, da gre vse po načrtu. A padel je naravnost v naročje policistov, prijeli so tudi Ivančića.

Tožilec Bogdan Matjašič je obema očital neupravičeno prehajanje meje v kvalificirani obliki, saj naj bi šlo za hudodelsko združbo, v kateri je imel vsak določeno vlogo. Neznani člani združbe so ilegalce prepeljali iz Srbije prek Bosne do Hrvaške, tam sta v akcijo vstopila Krišto in Ivančić.

Vine Krišto je dejanje priznal in s tožilstvom sklenil sporazum, tudi o višini kazni. Obsojen je bil na eno leto in devet mesecev zapora. Plačati je moral 3600 evrov stranske denarne kazni, po prestani kazni pa ga bodo za štiri leta izgnali iz države. Sodba je že pravnomočna.

Tudi sodba za Ivančića, ki krivde ni priznal, je že pravnomočna. S tožilcem se je sicer pogajal, a neuspešno. V rednem postopku je bil nato na prvi stopnji obsojen na povsem enako kazen kot Vine Krišto.
image
Kombi, v katerem sta v nečloveških razmerah prevažala tujce. FOTO: Pu Novo Mesto

Zoper sodbo sta se pritožila tožilec Bogdan Matjašič in obdolženec prek svojega zagovornika Dušana Medveda. Tožilec se je zavzemal za višjo kazen, obramba pa seveda za milejšo oziroma za razveljavitev sodbe. Sodišče je ugodilo le pritožbi tožilca in Ivančiču zvišalo kazen zapora z enega leta in devet mesecev na dve leti in štiri mesece, medtem ko denarna kazen ostaja nespremenjena. Tudi on bo štiri leta po prestani kazni v Sloveniji nezaželen.

Sodišče je ugodilo le pritožbi tožilca in Ivančiču zvišalo kazen zapora z enega leta in devet mesecev na dve leti in štiri mesece.

Sodišče druge stopnje se je strinjalo s tožilcem, da je šlo za prevoz v nečloveških razmerah na večurni poti do Italije; na srečo so jih že prej odkrili. Zdravje 38 prebežnikov, od tega štirih otrok, stlačenih v tovornem delu vozila VW crafter, je bilo resno ogroženo, saj v prostoru ni bilo ne svetlobe ne prezračevanja. Višje sodišče je upoštevalo pomembno Ivančićevo vlogo, saj je prebežnike peš vodil čez zeleno mejo z zakritim obrazom in maskirno kapo, nato pa peljal pred Krištom in ga opozarjal na policijo. Imel je torej pomembnejšo vlogo kot Krišto, ki je dejanje tudi priznal. Višje sodišče je menilo, da je sodišče prve stopnje oteževalnim okoliščinam pripisalo premajhen pomen, zato mu je zaporno kazen zvišalo. 
4
leta ne bosta smela v Slovenijo.
Deli s prijatelji