POD VPLIVOM ALKOHOLA

Pijanega kot čep ustavili policisti

Napihal je več kot dva promila.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: PU Novo mesto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: PU Novo mesto

Policisti PP Idrija so v torek v večernih urah v naselju Cerkno ustavili 48–letnega voznika osebnega vozila in mu v nadaljevanju postopka odredili preizkus alkoholiziranosti. Rezultat odrejenega preizkusa je pokazal, da je bil voznik pod vplivom alkohola . Napihal je 1,13 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, kar je več kot dva promila. 

Vozniku so prepovedali nadaljnjo vožnjo in začasno odvzeli vozniško dovoljenje (po 113.a členu ZP-1), zoper kršitelja pa so podali obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Ko vozite, ne pijte alkohola

Bodite odgovorni vozniki – preden se usedete za volan, ne uživajte alkohola, sporočajo na policiji. Vozite v ustreznem psihofizičnem stanju, saj alkohol, prepovedane droge, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu.

Vse udeležence v cestnem prometu opozarjajo, da alkohol nikakor ne sodi za volan, saj je prav ta največkrat soodgovoren za prometne nesreče, ki se pogosto končajo z najhujšimi posledicami, tj. invalidnostjo ali s smrtjo. Nastalih posledic in odgovornosti se je potrebno zavedati bistveno prej, saj ko te nastanejo, je žal prepozno in poti nazaj ni več. Zato ne dopustite, da bi zaradi vašega neodgovornega ravnanja ugasnilo življenje. Poskrbite, da za volanom vozila nikoli ne sedi nekdo, ki uživa alkohol oz. krmilo vozila raje prepustite trezni osebi.

V primeru, da bi uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), pa se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu. S tem boste za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v cestnem prometu poskrbeli, da bodo naše ceste bolj varne in posledično tudi manj tragične.

Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd. V cestnem promet to pogosto pomeni izzivanje nevarnosti: prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, nevklopljeni smerni kazalci, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč, itn.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije