PREVENTIVNA AKCIJA

Pijanci na cesti v Sloveniji ubili že 33 ljudi, najmlajši žrtvi 15- in 16-letnik

Nacionalna preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu bo potekala do 12. decembra.
Fotografija: Alkohol je bil do konca novembra vzrok 1.277 prometnih nesreč, 631 poškodb in 33 smrtnih žrtev. FOTO: PU Maribor
Odpri galerijo
Alkohol je bil do konca novembra vzrok 1.277 prometnih nesreč, 631 poškodb in 33 smrtnih žrtev. FOTO: PU Maribor

Začenja se nacionalna preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu, ki bo potekala do 12. decembra. Akcijo koordinira Agencija za varnost prometa s policijo in z nevladnimi organizacijami. Alkohol je bil do konca novembra vzrok 1.277 prometnih nesreč, 631 poškodb in 33 smrtnih žrtev.

Direktor Agencije za varnost prometa Jože Hribar je izpostavil, da agencija v mesecu, ki je tradicionalno povezan s praznovanji, znova opozarja, da se alkohol in udeležba v prometu povsem izključujeta. Po njegovih besedah je za to odgovoren človek, ki alkoholiziran sede za volan in nesrečo povzroči.

Vsi povzročitelji nesreč s smrtnim izidom moški

Bodite voznik 0,0 in tako izkazujte tudi spoštovanje do požrtvovalnega dela predanih ljudi v zdravstvu, je opozoril in pozval k odgovornemu in spoštljivemu ravnanju ter dodal, naj bodo ceste prostor solidarnosti in ne objestnega ravnanja.

Čeprav je bilo letos le odstotek več prometnih nesreč zaradi povzročiteljev pod vplivom alkohola, pa je bilo smrtnih žrtev kar 27 odstotkov več. V prvih petih mesecih letos je zaradi povzročiteljev pod vplivom alkohola umrlo sedem ljudi, nato pa v pol leta kar 26.  Povprečna stopnja alkoholiziranosti letos znaša 1,42 promila med povzročitelji nesreč, 1,39 promila pa med povzročitelji smrtni prometnih nesreč. Vsi povzročitelji prometnih nesreč s smrtnim izidom so bili moški.

Najmlajša med smrtnimi žrtvami 15- in 16-letnik

Med vzroki za nastanek prometnih nesreč s smrtnim izidom pri opitih povzročiteljih prednjačita neprilagojena hitrost (17 umrlih) in nepravilna stran/smer vožnje (12 umrlih). Letos sta bila najmlajša med smrtnimi žrtvami 15- in 16-letnik, oba pod vplivom alkohola in oba voznika enoslednega motornega vozila, ki sta prometno nesrečo tudi povzročila, je povedala Dragica Sternad Pražnikar iz sektorja za koordinacijo in razvoj varnosti cestnega prometa. Kot je dodala, je bil najstarejši povzročitelj star 80 let, ki je v nesreči tudi umrl.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije