CELJSKO SODIŠČE

Zadeva Trenta zanj Patria 2: začeti bi se moralo sojenje Janezu Janši, vendar pa ...

Zagovornik prvaka SDS Franci Matoz sodnikom očital pristranskost.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Voranc Vogel

Na celjskem sodišču bi se danes z branjem obtožnice moralo začeti sojenje prvaku SDS Janezu Janši ter soobtoženima, nekdanjemu direktorju Eurogradenj Klemnu Gantarju in nekdanjemu prvemu možu Imosa Branku Kastelicu za domnevno sporne posle z zemljišči v Trenti.

Dvom obrambe o sodniku porotniku ter celo o imenovanju predsednice senata

Po peturni pravni telovadbi bo vrhovno sodišče odločalo o izločitvi sodnikov porotnikov. Obramba je, še preden sta specializirana državna tožilca Boštjan Valenčič in Luka Moljk utegnila predstaviti obtožnico, izrazila dvom o postopku imenovanja obeh sodnikov porotnikov ter celo o imenovanju predsednice senata Cvetke Posilovič.

image_alt
Obtožnica v zadevi Trenta, ki bremeni Janšo, pravnomočna

Sodni postopek je namreč sprva prevzel sodnik Marko Brišnik, ki pa je bil potem, ko je obrambi pred časom že uspelo z zahtevo za izločitev dela dokazov, izločen iz senata. Po vrstnem redu bi morala vodenje senata prevzeti Mojca Turinek, ki pa se je izločila sama, zato je na vrsto prišla Posilovičeva.

Zlasti Janšev zagovornik Franci Matoz je na današnji obravnavi izražal dvom o nepristranskosti vseh treh članov senata. Kljub temu da si je glede tega že pred obravnavo večkrat dopisoval s predsednico celjskega okrožnega sodišča Petro Giacomelli, je Matoz danes dosegel, da je predsednica postopek odločanja o sodnici in porotnikih prišla pojasnit kar na obravnavo.

Franci Matoz. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Franci Matoz. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Giacomellijeva je zatrdila, da se je sodišče pri imenovanju senata odločalo na podlagi sodnega reda. Predsednica senata Posilovičeva je po njenih besedah še edina od treh razpoložljivih sodnikov na celjskem sodišču, ki obravnava specializirane kazenske zadeve.

Janšev zagovornik očital pristranskost

Zagotovila je tudi, da so se pri določitvi sodnikov porotnikov držali abecednega vrstnega reda, da pa so nekatere porotnike, ki bi prišli na vrsto, morali razbremeniti zaradi preobremenjenosti, saj imajo že številne druge porotniške obveznosti na njihovem sodišču.

Po vseh pojasnilih je sodnica Posilovičeva vztrajala pri današnjem začetku glavne obravnave. Sodišče si je vzelo še dodatno uro odmora zato, da je obramba dobila še pisna pojasnila s strani predsednice sodišča, kljub temu pa je Matoz na koncu podal zahtevo za izločitev obeh sodnikov porotnikov pa tudi predsednice sodišča iz postopka odločanja o imenovanju članov senata, o čemer bo zdaj odločalo vrhovno sodišče.

Matoz je porotniku Andreju Volju namreč očital pristranskost, ker je pred dvema desetletjema v Šoštanju kandidiral za občinskega svetnika na listi LDS, ki naj bi bila velika Janševa politična nasprotnica. O nepristranskosti porotnice Suzane Žinić pa je podvomil zaradi dejstva, da se je kot vodja pravne službe na Mestni občini Velenje zaposlila v času, ko je mestno upravo vodila aktualna ministrica za pravosodje in vidna članica SD Andreja Katič.

Tožilska stran se je sicer strinjala z obrambo, da mora biti izbira porotnikov in sodnikov jasna in predvidljiva, vendar pa v imenovanih članih senata ne vidi nobene pristranskosti. Tožilec Luka Moljk je pripomnil, da je porotnik Volk pred dvema letoma za poslanca kandidiral na listi Naše dežele, torej stranke Aleksandre Pivec, ki je bila tudi članica Janševe vlade. Porotnica Žinićeva pa da je na vprašanja obrambe jasno zatrdila, da z Andrejo Katič nikoli ni prijateljevala.

Ker so cel dan porabili za razčiščevanje okoliščin imenovanja senata in se je sodnica Posilovičeva na koncu le odločila, da odločitev o sestavi senata prepusti vrhovnemu sodišču, tožilcema ni uspelo predstaviti obtožnice.

 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije