POVRATNIK

Pedofil, ki je bil pri nas že obsojen, v gozdu napadel 9-letno deklico

Andreas Burkhart znova za zapahi. V gozdu napadel devetletnico.
Fotografija: V gozdu ob igrišču je na deklici prežal pedofil. FOTO: Spielplatz Scout
Odpri galerijo
V gozdu ob igrišču je na deklici prežal pedofil. FOTO: Spielplatz Scout

DUNAJ – Spolni plenilci, ki prežijo na otroke, so sila težko obvladljiva družbena težava. To priča tudi primer 58-letnega Andreasa Burkharta iz kraja Brunn am Gebirge v okolici Dunaja, ki je poleti 2016 napadel deklici v novomeški in kočevski trgovini, kjer ga je prijel varnostnik, ki je opazil, da nadleguje otroka. Preiskovalni sodnik ga je poslal v pripor, iz katerega je na sojenje septembra 2016 prišel z zlomljeno roko in grožnjami zapornikov zaradi zavržnega dejanja.



Novomeška okrožna sodnica Mojca Hode je takrat v sodbi precizno opisala nagnusne metode, ki so jih v trgovinah posnele nadzorne kamere: Burkhart je 10-letno deklico v Novem mestu več minut zalezoval in čakal na priložnost, da bo sama in plane nanjo; od njegove namere ga ni odvrnilo niti dejstvo, da je bila prodajalka le dva metra stran, za policami. V Kočevju je nekaj dni zatem napadel šestletnico! Pri nas je bil obsojen na dve leti in pol zapora.

Zadnji primer pa je bil pred kratkim, ko je na otroškem igrišču v vasi Maria Enzersdorf, nedaleč od avstrijske prestolnice, neznanec spolno napadel devetletnico pri gradu Liechenstein, pod katerim je otroško igrišče. Tam sta se dve devetletnici igrali v gozdičku ob igrišču, a ju je zalezoval možakar, ki je prišel do njiju, eno najprej prijel za roko, da ni mogla ubežati, nato pa se je je začel dotikati na intimnih predelih. Drugega dogajanja Avstrijci ne popisujejo, deklico pa je rešila prijateljica, ki je stekla iz gozda proti igrišču in glasno klicala na pomoč. Starši so pritekli do otrok, pedofil je izpustil deklico in začel bežati.


Navzoči so poklicali policijo in ji opisali storilca; tri dni pozneje so v eni od bližnjih vasi prijeli Burkharta, ob tem so pri njem našli različne nosilce z računalniškimi podatki, katerih vsebina zelo zanima preiskovalce.

Zdravniška terapija brez haska

Burkharta spremljajo že od leta 2014, saj je že takrat zvabil neko devetletnico v svoje domovanje ter jo otipaval, isto je poskušal tudi z 11-letno deklico. Nazadnje je bil diplomirani inženir v pokoju pri severnih sosedih zaradi napadov na otroke obsojen februarja lani.

Obsojen je bil tudi na novomeškem sodišču. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Obsojen je bil tudi na novomeškem sodišču. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Nato pa je pedofil stopil pred deželnega sodnika v Dunajskem Novem mestu in priznal krivdo ter bil obsojen na le štiri mesece pogojnega zapora. Kazen naj bi bila mila zato, ker se navezuje na bistveno višjo kazen, ki mu je bila izrečena v Sloveniji. Kot ugotavljajo avstrijski kronisti, pa pri Burkhartu doslej zdravniška terapija zaradi pedofilije ni pokazala nobenega učinka.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije