NITI PREISKAVA ŠE NI KONČANA

Patricija (18) in Anja (19) zgoreli v avtu, sojenja pa ni na vidiku

Objavljeno 18. november 2019 10.30 | Posodobljeno 18. november 2019 10.30 | Piše: Aleš Andlovič

Dve leti in pol od grozljive prometne nesreče ni končana niti preiskava. V renaultu meganu umrli 18-letna Patricija in 19-letna Anja Koren.

Anje Koren ne bo nič povrnilo, Janu Jenusu pa grozi dolgoletni zapor. FOTO: Facebook
MARIBOR, SLADKI VRH – »Naj te angelčki čuvajo in naj ti bo lepo tudi tam zgoraj v nebesih,« je še danes zapis, namenjen Patriciji Rebernik na enem od družabnih omrežij. Komaj 18-letna je umrla v prometni nesreči blizu svojega doma v Slovenskih goricah. Tedaj je v tragediji ugasnilo tudi življenje njene leto dni starejše prijateljice Anje Koren. Dekleti se po silovitem trčenju nista mogli rešiti iz zverižene pločevine in sta na zadnjih sedežih avtomobila zgoreli. Kot so pozneje razkrili policisti, sta bili trupli neprepoznavni, zato so ju morali identificirati z analizo DNK.
image
Patricija Rebernik je dočakala vsega 18 pomladi. FOTO: Facebook

Četudi so od nesreče med Sladkim Vrhom in Šentiljem v Slovenskih goricah minili že dve leti in pol, ne mine dan, da se sorodniki, prijatelji in znanci ne bi spomnili na ljubljeni dekleti in aprilski večer leta 2017, ko se je s svetlobno hitrostjo razširila novica o nesreči pri odcepu za Ceršak. Dodatno bolečino povzroča dejstvo, da za nesrečo še nihče ni odgovarjal. »Stvari se ne premaknejo z mrtve točke. Zakaj?« nam je dejal eden od skupnih prijateljev prikupnih deklet.

Zakaj še vedno ni nihče sedel na zatožno klop, da bi odgovarjal za nesrečo, smo že večkrat poskušali izvedeti na okrožnem državnem tožilstvu v Mariboru. Pred tremi meseci nam je namestnica vodje tožilstva Januša Kušar Rotman odgovorila: »Po dodatno predlaganih dokazih tožilstva je bil spis vrnjen v pristojno odločanje na preiskovalni oddelek Okrožnega sodišča v Mariboru zaradi zahteve za dopolnitev preiskave.« Prevedeno iz pravniške latovščine: zadeva je še vedno v fazi preiskave in še vedno ni bila spisana niti obtožnica, kaj šele da bi kdo odgovarjal za objestno vožnjo, ki je vodila v nesrečo.
image
Voznik nasproti vozečega avtomobila je bil lažje poškodovan. FOTO: Gasilska brigada Maribor

Pred dnevi smo ponovno poizvedovali in od vodje mariborskega okrožnega tožilstva Darka Simoniča dobili odgovor, ki ga bližnji pokojnih Anje in Patricije, niso želeli slišati: »Zadeva je še vedno na preiskovalnem oddelku Okrožnega sodišča v Mariboru zaradi zahteve za dopolnitev preiskave.«

Izvedeli smo, da preiskava zaradi kaznivega dejanja nevarne vožnja v cestnem prometu traja že slabi dve leti. Zoper osumljenca je bila uvedena že v začetku lanskega leta. Na tožilstvu vodijo postopek zoper danes 21-letnega Jana Jenusa. Ta je bil fant Anje Koren in naj bi, tako izvedenci, ob nesreči sedel za volanom svojega renaulta megana, ki je v nepreglednem ovinku čelno trčil v nasproti vozeči avtomobil. Na sovoznikovem sedežu megana pa naj bi sedel danes 20-letni Aljoša Kuzma iz Ceršaka.
Fanta sta v bolnišnici povedala vsak svojo zgodbo, valila sta krivdo drug na drugega.


Fanta sta imela srečo, da sta se kmalu po nesreči na kraj pripeljala zakonca in pomagala. Jana in Aljošo, ki sta sedela na sprednjih sedežih, sta požrtvovalno rešila. Kot sta razložila dan po nesreči, sta poskušala pomagati tudi Anji in Patriciji, a jima »ni uspelo razbiti stekel na zadnjih vratih, saj se je ogenj prehitro razširil«. Dekleti sta zgoreli, ujeti v razbitinah avtomobila.

Sprva so se preiskovalci ukvarjali s težavo, saj niso vedeli, kdo je sedel za volanom in z neprimerno hitrostjo zapeljal v desni ovinek in na nasprotno vozišče. Fanta sta namreč v bolnišnici povedala vsak svojo zgodbo, valila sta krivdo drug na drugega. Naposled so se izvedenci vendarle dokopali do dokazov, da naj bi tiste noči, ko se je četverica z avtomobilom peljala na zabavo v Šentilj, vozil Jenus.
20
let zapora grozi mladeniču.


Mladeniču grozi tudi do 20 let zapora, saj mu tožilstvo očita nevarno vožnjo v cestnem prometu po petem, četrtem in tretjem členu 324. člena kazenskega zakonika. Poleg povzročitve nesreče s smrtnim izidom obeh deklet mu očitajo še zakrivitev nesreče, ki je imela za posledico hude telesne poškodbe sovoznika Aljoše Kuzme in lahke poškodbe Jerneja Majheniča, ki je sedel za volanom drugega avtomobila.
image
Zakonca, ki sta pripeljala mimo po nesreči, sta rešila Jana in Aljošo, Anje in Patricije jima ni uspelo rešiti. FOTO: Gasilska brigada Maribor

A do pravnomočne sodbe je še zelo daleč. Najprej mora biti končana preiskava, sledilo bo pisanje obtožnice in zatem verjetno dolgotrajno sojenje. 




Deli s prijatelji