ODŽAGANA ROKA

Ovadila naj bi ga mafija

Objavljeno 17. avgust 2019 08.30 | Posodobljeno 17. avgust 2019 09.24 | Piše: Boštjan Celec

Višje sodišče potrdilo podaljšanje pripora Sebastienu Abramovu in Juliji Adlešič. Po njegovem mnenju ju preganjajo le zato, da jima ne bi izplačali odškodnin.

Čeprav sta oba v osebnem stečaju, je Abramov za njuno izpustitev iz pripora ponudil milijon evrov varščine. FOTO: DEJAN JAVORNIK
LJUBLJANA – Na svobodo lahko za zdaj kar pozabita, so glavnima akterjema afere Odžagana roka za okrožnimi sodniki sporočili tudi višji. Tridesetletni Sebastien Abramov se je sicer na prvostopenjski sklep o dvomesečnem podaljšanju pripora pritožil kar sam in višjim sodnikom sporočil, da ve, kdo stoji za pregonom proti njemu in njegovemu 21-letnemu dekletu Juliji Adlešič in kdo poskuša lažno prikazati, da si ta roke ni odžagala po nesreči, ampak zanalašč, da bi dobila milijonsko zavarovalniško odškodnino.

Za denar bi se skazila

»Gre za tragikomičen postopek, aktiviran je bil mafijsko-zavarovalniški lobi, ki je proti nama podal kazensko ovadbo samo zato, da zavarovalnicam ne bi bilo treba plačati zavarovalnin,« je v bizarni pritožbi zapisal Abramov. Toda tričlanski senat višjega sodišča mu je sporočil, da so njegove pritožbene navedbe v celoti neutemeljene. Njemu in Adlešičevi je brez omahovanja potrdil podaljšanje ukrepa pripora, saj da obstaja velika verjetnost, da bi dekle na prostosti z njegovo izdatno pomočjo poskušalo ušpičiti še kakšno neumnost.
Gre za tragikomičen postopek, aktiviran je bil mafijsko zavarovalniški lobi.

Na začetku tega meseca so ju sicer skupaj s starši Abramova, Tinko Huskić Colarič in Gorazdom Colaričem, tožilci nepravnomočno obtožili petih kaznivih dejanj poskusa zavarovalniške goljufije. Abramov je Adlešičevo pri kar petih zavarovalnicah velikodušno življenjsko in nezgodno zavaroval. Če bi postala huda invalidka, bi ji skupno pripadalo kar 1,217.950 evrov odškodnine.
image
V priporu bosta najmanj do začetka oktobra.

Toda pristojnim ni ušel pomemben podatek, da je Adlešičevo kmalu za tem, ko je začela veljati zadnja zavarovalna polica, doletela huda poškodba. Soobtoženi Colarič je v preiskavi razkril, da je bilo vse skupaj načrtovano že prej. Idejni oče projekta naj bi bil Abramov, poleg Adlešičeve pa naj bi sodelovali njegovi starši. Že proti koncu lanskega leta naj bi Colariča sin in njegovo dekle obvestila, da si bo Julija z njegovo krožno žago odžagala roko. Četrtega januarja letos je Adlešičeva sama prišla na Veliki Osolnik. »Rekla mi je, da bo zdaj to naredila, da si bo odžagala roko. Rotil sem jo, naj tega ne počne, saj je mlada, jokal sem, dejal sem, da to nikamor ne pelje in bomo vsi šli sedet. Spraševal sem jo, zakaj bi sploh storila kaj takega, pa je rekla, da se je tako odločila in da lahko s svojim telesom počne, kar ji paše. Odšel sem noter, saj nisem hotel gledati, kaj si bo naredila,« je pripovedoval Colarič.
2 meseca velja zadnje podaljšanje pripora.

Adlešičeva si je odrezala desnico med zapestjem in komolcem, a so ji jo v ljubljanskem kliničnem centru prišili nazaj, pa še to po zaslugi policistov, saj je Colarič Adlešičevo po oskrbi rane odpeljal proti bolnišnici, odrezani ud pa naj bi pozabil ob žagi. Policisti so torej odšli po roko in jo še pravočasno pripeljali v bolnišnico. Adlešičevo so po 10 dneh izpustili v domačo oskrbo, le tri dni pozneje je na zavarovalnice naslovila odškodninske zahtevke, da bi se roke le znebila in bi bila zavarovalnina še višja, pa naj bi prišiti ud neumorno tiščala v zamrzovalnik.

Pripravljeni obrazci za odškodnine

Namesto 1,2 milijona evrov ju je doletela aretacija in od 6. marca sta v priporu. Po nedavni vložitvi obtožbe jima je okrožno sodišče ukrep podaljšalo še za dva meseca, čeprav vztrajata, da nista imela nikogar namena ogoljufati in da se je zgodila nesreča med žaganjem vej.
image
Po izbruhu afere z roko so začeli pristojni preiskovati sum, da je Abramov še kot Sebastijan Colarič umoril svoje prejšnje dekle Saro Veber.

Toda sodniki jima ne verjamejo: z žaganjem roke sta se spustila v tako neživljenjski poskus goljufije, da jima ne gre zaupati, da na prostosti ne bi našla še kakega načina, kako priti do zavarovalniškega denarja. To bi lahko denimo storila s simuliranjem prometne nesreče, so ob podaljšanju pripora menili na ljubljanskem okrožnem sodišču. Nad njihov sklep pa sta se torej pritožila Abramov in odvetnik Adlešičeve Boris Grobelnik, a so višji sodniki njuni pritožbi zavrnili kot neutemeljeni. Tudi oni namreč menijo, da je za zdaj za oba, predvsem pa za Julijo, najvarneje, da ostaneta za zapahi. Ne gre jima zaupati, da ne bi našla še kakega grozljivo brezkompromisnega načina, kako priti do izplačila odškodnin. »Obdolženka bi v primeru izpustitve na prostost bila pripravljena storiti kar koli za dosego protipravne premoženjske koristi. Edino in le s priporom je mogoče zagotoviti varnost potencialnih oškodovancev, ki bi lahko bili ogroženi v primeru njene izpustitve na prostost,« menijo višji sodniki. Abramov jih torej ni prepričal s svojo teorijo o zavarovalniškem mafijskem lobiju, ki naj bi ju reveža v osebnem stečaju lažno očrnil le zaradi tega, da jima ne bi bilo treba izplačati odškodnine v primeru po nesreči odžagane roke.
image
Gorazd Colarič je vedel, zakaj mora pripraviti žago. FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Zna pa biti, da bodo poleg pričevanja Gorazda Colariča – da je bilo torej vse skupaj načrtovano že vnaprej – proti njima v nadaljnjem postopku eden najbolj obremenilnih dokazov tudi izsledki preiskave prenosnega računalnika Abramova. V njem je bilo že pred januarskim dogodkom na žagi shranjenih kar veliko zavarovalniških obrazcev za prijavo poškodbe ter zahtevkov za izplačilo odškodnin, prav tako se je zanimal za podatke o zaustavitvi krvavitve, kompresijski obvezi ter celo o prodajalcih in ceni bionične roke (proteza). Zavarovalniške obrazce za prijavo nezgode je denimo shranil 3. januarja, Adlešičeva pa si je roko odrezala dan pozneje. 
Deli s prijatelji