PIROTEHNIKA

Otrokom zasegli petarde

Objavljeno 22. november 2020 15.00 | Posodobljeno 22. november 2020 15.12 | Piše: Ju. P.

Dva sta bila stara 14 let, dva pa še mlajša. Pokali ob prisotnosti kolesarjev in sprehajalcev.

Zasežena pirotehnika FOTO: Policija
S sodnikom bosta imela opravka dva od štirih otrok, ki so jih policisti zalotili s pirotehniko. Stara sta namreč 14 let, druga dva fanta pa 11 in 13. Lahko pa se kljub temu policistom še zahvalijo, saj je bil vsaj del pirotehnike zaradi nedelovanja nevaren.

»Bežigrajski policisti so v torek dvema 14-letnikoma, 13-letniku in 11-letniku zasegli več kosov petard. Opazili so jih, ko so uporabljali pirotehnične izdelke z močnim pokom, kljub temu da so bili tam kolesarji, naključni sprehajalci ter sprehajalci psov.

Zasegli so jim skupno 106 kosov prepovedane pirotehnike, med katerimi je bilo tudi 24 kosov na videz nedelujoče pirotehnike, iz katere se je zaradi iztrošenosti vsipal smodnik, ki bi se ob uporabi lahko prenesel na roke otrok ter bi lahko povzročil hujše opekline. Prav tako so ponovno pobirali petarde, ki so zatajile, misleč, da ni povzročen vžig, kar je skrajno nevarno ravnanje,« je pojasnila Aleksandra Golec, tiskovna predstavnica Policijske uprave Ljubljana, in dodala, da bodo zoper oba 14-letnika zaradi kršitve zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih podali obdolžilni predlog na pristojno okrajno sodišče.

»Nepremišljena, neprevidna in objestna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto povzroči telesne poškodbe, kot so opekline, raztrganine rok, poškodbe oči in druge, pa tudi moti živali ter onesnažuje okolje. Otroci in mladoletniki radi eksperimentirajo, preizkušajo svoje sposobnosti in pogum. S spreminjanjem pirotehničnega izdelka in nepazljivo uporabo se bistveno poveča možnost poškodb,« še pojasnjujejo policisti.

Z lastno »iznajdljivostjo« pa lahko dosežejo, da nedolžen izdelek postane nevaren. »Ali so oslepitve, opečeni prsti, prestrašeni sosedi in materialna škoda vredni poka petarde? Starši, bodite pozorni!« dodajajo. 
Deli s prijatelji