NI V PRIPORU

Osumljeno uboja so izpustili

Postojnčanka Barbara Filipčič ni več v priporu. Bila je tudi žrtev nasilnega Ilije.
Fotografija: Po mesecu dni v priporu se bo branila s prostosti. FOTO: MONI ČERNE
Odpri galerijo
Po mesecu dni v priporu se bo branila s prostosti. FOTO: MONI ČERNE

POSTOJNA –  Redko ali skoraj nikoli se ne zgodi, da bi pristojni nekomu, ki naj bi zagrešil umor ali uboj, še pred pravnomočnim sodnim razpletom primera odpravili pripor. Sodišča za podaljševanje tega varnostnega ukrepa vselej najdejo kak razlog, denimo begosumnost, možnost vplivanja na priče in najpogosteje ponovitveno nevarnost.
Po mesecu dni v priporu se bo branila s prostosti. FOTO: MONI ČERNE
Po mesecu dni v priporu se bo branila s prostosti. FOTO: MONI ČERNE

V začetku prejšnjega tedna pa je iz pripora že mesec dni po domnevno storjenem kaznivem dejanju odkorakala 35-letna Postojnčanka Barbara Filipčič, akterka uboja, ki se je 8. februarja zgodil v Postojni.
 

Ni vedela, da pred vrati umira


Tistega dne so dopoldne v stanovanjskem bloku v postojnski Ulici Prekomorskih brigad našli mrtvega 57-letnega Ilijo Zvjerca. V mlaki krvi je ležal na hodniku pred enim od kletnih stanovanj. To ima v najemu Filipčičeva, zadnjih nekaj let Zvjerčeva partnerica.
Stanovanje so zaradi preiskave uboja zapečatili. FOTO: MONI ČERNE
Stanovanje so zaradi preiskave uboja zapečatili. FOTO: MONI ČERNE

Ogled kraja dejanja in poznejša sodna obdukcija sta pokazala, da je moški v nočnih urah umrl nasilne smrti, in sicer je izkrvavel zaradi vboda v predel prsi z ostrim predmetom. Kot so ugotovili preiskovalci zločinov, se je tragedija zgodila, ko je ženska po še enem od številnih prepirov s partnerjem, med katerim naj bi jo ta s čelom udaril v glavo, z nožem, oblečenega v puhovko, zabodla v predel srca, nato pa zahtevala, da zapusti stanovanje. Da ga je smrtno ranila, bojda ni vedela. Misleč, da ga je le »piknila« in da je odšel, je zaklenila vrata, začela pospravljati stanovanje, potem pa se odpravila spat.

Postojnski živelj se je po krvavem dogodku po večini postavil v bran osumljenki. Zvjerac naj bi jo namreč že dolgo zmerjal, žalil in zaničeval. In tudi dosedanja preiskava primera je pokazala, da je bilo v partnerskem odnosu osumljene in žrtve res prisotno tudi nasilje žrtve in njegovo prekomerno uživanje alkohola. Moškemu so namreč policisti že pred leti zaradi nasilja izrekli prepoved približevanja, proti njemu naj bi tekel tudi postopek zaradi nasilništva.


Kot je po zaslišanju pred preiskovalno sodnico koprskega okrožnega sodišča dejal zagovornik Filipčičeve Ivan Ravbar, se je klientka samo obvarovala pred napadom. »Branila se je, gre za dejanje, storjeno v silobranu. Dejanje obžaluje, a se je borila za lastno življenje.« Sodnica je Filipčičevo 10. februarja kljub temu poslala v pripor, tekla pa je tudi sodna preiskava zaradi uboja (zagrožena je zaporna kazen od pet do 15 let).
Včeraj pa nam je odvetnik Ravbar dejal, da je koprsko višje sodišče ugodilo njegovi pritožbi na sklep o podaljšanju pripora in ga razveljavilo.

»Pritrdilo je obrambi, da ni podanih pripornih razlogov,« pravi Ravbar in znova izrazi mnenje, da v zadevi ni šlo za uboj, ampak za dovoljeni silobran. Dejanje, ki je storjeno v silobranu, pa ni protipravno, veleva kazenska zakonodaja. Silobran je namreč obramba, ki je nujno potrebna, da storilec odvrne od sebe istočasen protipraven napad. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije