NEVARNA EKSPLOZIJA

Opečeni otroci kričali od strahu

Objavljeno 06. december 2019 17.05 | Posodobljeno 06. december 2019 17.05 | Piše: Boštjan Fon

V Britofu je plin dlje uhajal že pred eksplozijo. Mali ranjenci in dva delavca imajo opekline obraza.

Z meritvami so dognali, da se je plin širil po jaških. FOTO: Boštjan Fon
Ko je sredi torkovega popoldneva odjeknila glasna eksplozija sredi naselja Britof nedaleč od Kranja, si je marsikateri domačin pri sebi najprej dejal: »Saj sem vedel!« Gradnja lokalnega plinovodnega omrežja po naselju traja že dlje, domačini pa so dan po eksploziji znali povedati, da se je vonj po plinu v kraju pojavil že večkrat, sploh zadnji mesec, ko naj bi bila napeljava testno dana v uporabo.
Domplan se ne čuti krivega
Kot je pojasnila Vera Zevnik, direktorica Domplana (pod njegovim okriljem poteka gradnja plinovodnega omrežja na Britofu, ki se izvaja skupaj s projektom Gorki2 – odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih voda), je bil plinovod med gradnjo in tudi ob zasutju brezhiben. Kot rečeno, so ta odsek plinovoda še urejali, zato nanj še ni bil priključen noben uporabnik.
O tem, da so nekateri prebivalci Britofa novinarjem pripovedovali o vonju plina, ki se je po naselju širil že v preteklosti, je direktorica Domplana pojasnila: »Na tem območju smo že izvajali tlačni preizkus plinovoda, ki poteka z mešanico zraka in odoranta (to je poseben vonj, ki ga distributerji dodajajo zemeljskemu plinu, saj uporabniki le tako lahko zaznamo, ali plin, ki je sicer brez vonja, kje uhaja, op. p.). Takrat, oktobra, smo s preizkusom ugotovili, da plin nekje uhaja, in to napako tudi sanirali. Ker ob takšnih preizkusih nastane vonj, ki ga povezujemo z vonjem plina, je verjetno, da so prebivalci takrat zaznali odorant, ta pa ni nevaren.«
Kako naj bi plin zašel v vodovodni jašek, v katerega sta se v torek popoldne napotila delavca? Vera Zevnik sklepa: »V vodovodnem jašku plina ne bi smelo biti, zato predvidevamo, da je dlje uhajal.«
Po nesreči so s posebnimi kamerami pregledali plinovod in verjetno že ugotovili, kje naj bi uhajal, je dejala Vera Zevnik. Tako so včeraj popoldne na delu, kjer naj bi bil plinovod poškodovan, že izvajali izkop.
Dodala je še, da v Domplanu nesrečo obžalujejo, in podčrtala, da njihova družba ni kriva za dogodek. Š. A.

image
Z odpiranjem pokrovov so poskušali prezračiti jaške pod cestiščem. FOTO: Boštjan Fon


Eden od mimoidočih nam je, ko smo stali za trakom, ki še vedno prepoveduje približevanje kritičnemu območju, to se razteza od semaforiziranega križišča po cesti proti Kranju, navrgel: »Vse skupaj je navadna šlamparija, kot pravimo pri nas. Z deli se hiti, dvomim tudi, da je za gradnjo takega sistema jesensko-zimsko obdobje sploh primerno. Enkrat so že izvajali nekakšen preizkus plinovoda, pa smo slišali, da je že takrat spuščal. Prav zanima nas, ali bo kdo odgovarjal za povzročitev splošne nevarnosti? Zna biti, da bodo krivdo enostavno prevalili na tista dva delavca, ki sta iskala mesto uhajanja, pa sta zdaj poškodovana. Si bodo že kaj izmislili.« Domačini so bentili čez projektante, izvajalce, pa delavce, tudi nad občinarje, češ kaj posiljujejo ljudi s plinom, če je tako nevaren.

Prezračili jaške

Šest poškodovanih, med njimi štirje otroci, je epilog eksplozije plina, ki se je skrival v jaških pod cestiščem. Strokovnjaki, ki so bili takoj na kritičnem mestu, so skupaj z gasilci izvajali določene nujne ukrepe, da se ne spet zgodila eksplozija. Območje so razdelili na tri cone in iz osrednje, cone A, evakuirali prebivalce. Dogajanje je dobilo dramatičen zagon dobri dve uri po eksploziji, ko so merilniki plina zaznali njegovo prisotnost v jaških precej stran, in v tistem se je že glasno govorilo, da bodo umaknili tudi prebivalce iz cone B ali celo najširše cone C.
image
V notranjosti je odjeknila eksplozija. FOTO: Boštjan Fon


Zračenje jaškov, na nekaterih mestih tudi s posebnimi strojnimi gasilskimi prezračevalniki, pa so do okoli pol sedmih uspešno opravili in policijske trakove, ki so jih namestili v širokem krogu, spet premaknili na osrednje križišče okoli samo še 400-metrskega območja. »Pohvalim lahko delovanje vseh udeleženih v intervenciji, hkrati pa izrekam zahvalo za razumevanje vsem stanovalcem, ki so morali zapustiti območje,« je dejal vodje operative v Gasilski reševalni službi Kranj Andraž Šifrer. Njegovi fantje in prostovoljci so območje intenzivno nadziral vso noč, hkrati tudi zračili in naslednji dan pomagali pri iskanju mesta, kjer uhaja plin.
image
Vodja intervencije Andraž Šifrer iz kranjske poklicne gasilske enote FOTO: Boštjan Fon

Usekalo kot med vojno

Po eksploziji plina je dobro pripravljenost pokazala civilna zaščita, ki pa ji ponoči ni bilo treba delovati, saj so evakuirane stanovalce zvečer že pustili v hiše. Med tistimi, ki so morali iz svojega poslopja, je bil Stanislav Prhavc. »Ravno peč sem kuril, saj sem potem moral na zdravniški pregled. Usekalo je kot med vojno, kakor da bi aktivirali bombo. Takoj so zaprli območje in komajda sem prišel ven in do zdravnika.«
Ostajajo v bolnišnici
Stopnje opeklin otrok in dveh odraslih delavcev niso visoke, torej so imeli srečo v nesreči. Asis. dr. Albin Stritar, dr. med., s Kliničnega oddelka za plastično kirurgijo in opekline v UKC Ljubljana je pojasnil, da je pri vseh šlo za manjše, površinske opekline, kar pomeni, da zaradi tega večjih brazgotin oziroma posledic ne bodo imeli. Mali radovedneži, kot je mladoletne poškodovance označil Stritar, imajo opekline obraza, delavec, ki je bil na robu jaška, ima opečeno celo glavo, tisti, ki je bil v jašku, pa obraz in roko. Prav zaradi nošenja kape je ta bil po glavi manj opečen kot prvi. Vsi poškodovanci bodo domov odpuščeni v dveh ali treh dneh. Pri otrocih morajo še spremljati oči in dihala. A. B.

Prhavc pravi, da je tudi sam že zavohal plin: »Kmalu zatem, ko so tule mimo potegnili napeljavo, sva s sinom zavohala plin na dvorišču, potem pa še enkrat dol pri nekdanji mlekarni. Tisti, ki so gradili plinovod, so vedeli, da pušča, o nasprotnem me nihče ne bo prepričal. Ker so prej že dvakrat spet kopali tam, kjer je bil vod za plin že zasut z zemljo. Ne vem, zakaj spušča, lahko da imajo slabe cevi, morda prehitro delajo ali so samo premalo natančni.« Sogovornik nam je še povedal, da se na plinovod ne namerava priključiti; »Zame so drva kar v redu, nič jim ne manjka. Plina se ne bojim, tudi po tem dogodku ne, ampak priključil se pa ne bom.« Medtem ko smo pogledovali delo na terenu, smo povprašali Prhavca, ali mu je bilo kaj zoprno, ko je izvedel, da bo morda prenočil kje drugje. »Jaz pa ne!« je bil odločen: »Hišo sem sam sezidal in vem, da je tako trdna, da jo nobena eksplozija ne more podreti. Če bi bilo treba oditi drugam, bi se uprl, to sem jim tudi povedal.« Eden od krajanov Britofa je povedal, da je videl otroke, ki so par trenutkov po eksploziji tekli v njegovo smer: »Ni bil prijeten pogled. Vpili so, kričali, prestrašeni so bili. Upam samo, da niso huje poškodovani in da bodo šli kmalu iz bolnišnice domov. Tudi oba ranjena delavca naj se čim prej pozdravita.« 
Povezane vsebine
Deli s prijatelji