AFERA KOROŠKA DEKLICA

Odvetnica ogoljufala pet strank

Objavljeno 09. april 2020 07.09 | Posodobljeno 09. april 2020 07.09 | Piše: Boštjan Celec

Ena od akterk iz Koroške deklice ostala brez odvetniške toge. Aleksandra Štiblar vzela denar, naredila pa nič.

Krivdo je priznala, odnesla jo je s pogojno. FOTO: DEJAN JAVORNIK
Nekdanja velenjska tožilka, kandidatinja za varuhinjo človekovih pravic in odvetnica Aleksandra Štiblar, ki je morala pred dvema letoma sleči tudi advokatsko togo, je pravnomočno obsojena zaradi oškodovanja svojih klientov.

V javnosti je postala znana pred slabim desetletjem, ko kot tožilka ni skrivala kritik nad delom poklicnih kolegov v odmevni aferi o koroški deklici. Trdila je, da spolna zloraba ni bila raziskana tako, kot bi morala biti, da so dokaze pometali pod preprogo in ji celo ukazali, naj primer reši v samo treh dneh. Odgovorni so proti njej sprožili disciplinski postopek. Zaradi blatenja ugleda in dostojanstva tožilcev so ji izrekli kazen enoletnega 20-odstotnega znižanja plače. Po tej odločitvi je vrnila službeno izkaznico in se preselila v svet advokature. A očitno ji niti ta poklic ni bil namenjen.

V predal namesto na sodišče ali zavarovalnico je po poročanju Večera odložila primere petih svojih strank, ki so ji v letih 2015 in 2016 zaupale in jo pooblastile za zastopanje njihovih premoženjskih pravic. En primer je govoril o treh mladih Korošcih, ki so se ponesrečili v Avstriji, kamor so se peljali na delo, in ki so jo angažirali za vložitev odškodninskega zahtevka pri odgovornostni zavarovalnici. Plačali so ji vsak po dvesto evrov, a zanje ni naredila ničesar. Pooblastilo za zastopanje ji je podpisala tudi ženska, ki je bila v sporu zaradi delitve skupnega premoženja. Štiblarjeva ji je vzela 550 evrov, in s tem je bilo zgodbe zanjo konec. Ukrepala ni niti v primeru Korošice, ki je bila svoji sosedi porok pri najemu posojila in je zaradi tega izgubila več kot 13.000 evrov, saj je morala bančni kredit za dolžnico v celoti poravnati sama. Pokasirala je 320 evrov, zaradi odvetničine neodzivnosti je strankina možnost civilnega spora proti dolžnici zastarala.

image
Tožilsko ogrinjalo je oddala skupaj z odpovedjo. FOTO: BRANE PIANO

Mariborsko tožilstvo ji je v obtožbi očitalo, da se je kot odvetnica izneverila petim strankam. Tožilec Martin Ulaga ji je v primeru priznanja krivde ponudil enotno pogojno kazen deset mesecev zapora s preizkusno dobo treh let ter s pogojem, da v dveh letih oškodovancem povrne premoženjsko škodo, ki skupaj znaša 1470 evrov. Krivdo je priznala, narok za izrek kazni pa so na mariborskem sodišču izpeljali za zaprtimi vrati, saj naj bi Štiblarjeva na njem govorila o razlogih za svoje ravnanje, ki naj bi bili povezani z njeno družinsko situacijo in duševnim zdravjem. Res jo je odnesla s tako kaznijo, kot je predlagalo tožilstvo.
Aleksandra Štiblar pa torej niti odvetnica ni več, februarja 2018 jo je namreč cehovska zbornica izbrisala iz imenika, saj naj ne bi izpolnjevala predpisanih pogojev za opravljanje odvetniškega poklica, s tem ko ni imela opreme in prostorov, potrebnih za opravljanje tega poklica. 
1470 evrov jim je vzela, zdaj jih mora vrniti.
Deli s prijatelji