NEPOJMLJIVO

Odrezala si je roko: srhljive podrobnosti  in ozadje goljufije

Objavljeno 12. marec 2019 07.56 | Posodobljeno 12. marec 2019 08.04 | Piše: Gordana Stojiljković

V priporu zaradi poskusa zavarovalniške goljufije Sebastian Colarič. Pred štirimi leti je s puško ustrelil svoje takratno dekle Saro Veber.

Sebastian Colarič na okrajnem sodišču, kjer so ga zaradi goljufije obsodili na pogojno kazen. Njegova odvetnica se je na odločitev sodišča pritožila. FOTO: Marko Feist
LJUBLJANA – Zgodba 21-letne Ljubljančanke, ki naj bi si za visoko zavarovalnino odrezala levo roko nad zapestjem, ni pretresla le običajnih smrtnikov, temveč, kot je na tiskovni konferenci povedal Valter Zrinski, vodja oddelka za splošno kriminaliteto v SKP PU Ljubljana, tudi policiste. Kot je poudaril, takšnega primera policija še nikoli ni obravnavala. Ljubljanski kriminalisti so končali kriminalistično preiskavo petih kaznivih dejanj poskusa goljufije. Štiri osebe so s ciljem pridobitve velike premoženjske koristi pri petih slovenskih zavarovalnicah sklenile zavarovalne police za nezgodno in življenjsko zavarovanje, 21-letnica si je nato namerno odrezala roko, pozneje pa so vsi osumljenci podali zahtevek za odškodnino, ki bi lahko znašala tudi več kot milijon evrov.
Lahko bi prejela več kot 1,235.000.000 evrov zavarovalnine in več sto tisoč evrov, izplačanih v obliki mesečne rente.

Ustrelil svojo punco

Po naših informacijah je v zavarovalniško goljufijo vpletena družina Colarič, in sicer sin Sebastian, 58-letna mama Tina in 63-letni oče, 21-letnica, ki naj bi si roko odrezala, pa je bila Sebastianovo dekle. Sebastian Colarič ni kar nekdo, temveč človek, ki je 15. marca 2015 ustrelil svoje takratno dekle, 24-letno Saro Veber iz Pernovega pri Žalcu. Sredi dnevne sobe v hiši njenih staršev jo je pokončal strel iz dolgocevnega orožja, ki se je sprožilo, medtem ko naj bi ga Colarič čistil. Lani smo poizvedovali, kako daleč je preiskava tragičnega dogodka, in ugotovili, da celjski policisti okoliščin dejanja še niso preiskali. Tako je tudi danes, natančno štiri leta po smrti Sare Veber. Kot nam je odgovoril vodja okrožnega državnega tožilstva v Celju Ivan Žaberl, »je navedena zadeva še vedno v fazi predkazenskega postopka na Sektorju kriminalistične policije Policijske uprave Celje, zaradi česar še ni bilo mogoče sprejeti državnotožilske odločitve v zvezi z izvedbo kazenskega pregona«.
Vloge razdeljene
Ljubljanski kriminalisti so preiskali poskus petih zavarovalniških goljufij, ki so jih utemeljeno osumljene štiri osebe, stare 21, 29, 58 in 63 let. Osumljenci so konec leta 2018 po vnaprejšnjem medsebojnem dogovoru in razdelitvi vlog s ciljem pridobitve velike premoženjske koristi na goljufiv način pri petih zavarovalnicah sklenili zavarovalne police za nezgodno in življenjsko zavarovanje. Na začetku leta 2019, ko so bile že vse zavarovalne police v veljavi in vplačani prvi obroki obročnega odplačevanja pri posameznih zavarovalnicah, si je 21-letnica na domu 63-letnika na čelilni in zajeralni žagi (tako imenovana cirkularka) namerno odrezala roko nad zapestjem, povzročeno poškodbo pa so osumljenci v nadaljevanju lažno prikazovali kot nesrečo pri žaganju vej. Goljufivi namen, torej namerna povzročitev poškodbe, je bil predhodno skrbno načrtovan, vse s ciljem izplačila visokih odškodnin.

Vprašanja smo naslovili tudi na celjsko policijo, a nam odgovorov do zaključka redakcije niso posredovali. Naj povemo še, da naj bi imel Colarič dovoljenje za tako imenovano varnostno orožje; imel naj bi pet pištol in dve puški, udeleževal se je tudi strelskih tekmovanj. Po neuradnih podatkih naj bi do orožja prišel, ker naj bi bil žrtev izsiljevanja. A naši viri pravijo drugače; Colarič naj bi večkrat neuspešno zaprosil za dovoljenje, in ker ga ni dobil, naj bi uprizoril napad nase.
image
Sebastian Colarič na okrajnem sodišču, kjer so ga zaradi goljufije obsodili na pogojno kazen. Njegova odvetnica se je na odločitev sodišča pritožila. FOTO: Marko Feist

Colarič po novem Abramov

Morda ga je potreboval tudi zato, ker je precej dolžan in je v osebnem stečaju. Jeseni smo namreč spremljali sojenje na okrajnem sodišču, kjer se je znašel zato, ker si je leta 2015 od takratnega oškodovanca sposodil 4000 evrov, ki naj bi jih vrnil v nekaj dneh. Posojilne pogodbe ni bilo, kot garancijo pa je Colarič zastavil zlat prstan, ki ga je podaril Sari, in štirikolesnik, ki naj bi ga vzel na lizing. Sodišče ga je obsodilo na pogojno zaporno kazen šest mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let in posebnim pogojem, da oškodovancu v roku enega leta in osmih mesecev povrne dolgovani znesek. Njegova odvetnica je takrat napovedala pritožbo.
Takrat smo govorili tudi s Sarino mamo Nado Veber, ki je bila nad ravnanjem Sarinega fanta povsem šokirana. Kot nam je zaupala, je prstan iz belega zlata Zlatarne Celje Sebastian Sari podaril kakšno leto pred tragičnim dogodkom, staršem pa so ga policisti izročili po tistem, ko so ga na celjski patologiji sneli z njenega prsta. »Ker ga je kupil on, sva mu ga z možem izročila, da ga ima za trajen spomin. Če drži, da je zastavil njen prstan, sem popolnoma brez besed,« nam je zaupala Vebrova, ki si po smrti edinke še ni opomogla in si prav tako želi, da bi se zadeva končno zaključila.
Roko prišili nazaj
Močno poškodovani 21-letnici je dal prvo pomoč 63-letnik in jo nato odpeljal proti Ljubljani, odrezani del roke pa pustil na kraju dogodka. Med vožnjo proti Ljubljani so poškodovano prevzeli ljubljanski reševalci in jo odpeljali v KC Ljubljana. O dogajanju so bili obveščeni policisti PU Ljubljana, ti so odšli na kraj dogodka in v nadaljevanju odrezani ud takoj odpeljali v KC Ljubljana, tam pa so ga zdravniki z operativnim posegom uspešno prišili nazaj.

A vrnimo se k zgodbi o 21-letnici. Po naših neuradnih, a trdnih informacijah je Colarič – ki naj bi bil, mimogrede, po novem Sebastien Abramov – dekle spoznal pri njenih 17 letih in sta tako par že štiri leta. Dekle se je menda ob polnoletnosti odselilo od doma k Colariču, prekinila je stike z vsemi prijateljicami pa tudi s starši. Tem se je Colarič po naših informacijah ob prvem srečanju predstavil kot kriminalist, pokazal značko ter ves čas govoril, da je na tajni misiji. Po naših informacijah 21-letnica pred kriminalisti in preiskovalno sodnico vztraja, da si je roko odrezala sama oziroma je vso krivdo prevzela nase ter tako soosumljencem zagotovila alibi. A tisti, ki jo poznajo, o tem, da bi se sama poškodovala, močno dvomijo.
Več kot milijon evrov vredno zavarovanje
Osumljeni so na petih zavarovalnicah podali zahtevke za izplačilo zavarovalnine, vendar tega niso dobili, saj so kriminalisti še pravočasno zaznali namere osumljencev. V nasprotnem primeru bi 21-letnica prejela 383.400 evrov zavarovalnine in še 3050 evrov mesečne rente v obdobju od 10 let do smrti, kar znaša še dodatnih nekaj 100.000 evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi. Na sklenjena zavarovanja bi v primeru 100-odstotne invalidnosti osumljena lahko prejela tudi več kot 1,235.000.000 evrov zavarovalnine in več sto tisoč evrov, izplačanih v obliki mesečne rente.

Dogodek naj bi se odvil na Rašici oziroma na območju Turjaka že januarja. Po neuradnih informacijah je vplačnica zavarovalnih polic Colaričeva mama Tina, nosilec pa on sam. Vsem štirim osumljenim je bila odvzeta prostost in odrejeno pridržanje, po zbranih obvestilih so 63-letnega moškega in 58-letno žensko izpustili na prostost, 21-letnici in 29-letniku pa je preiskovalna sodnica odredila pripor. Grozi jim do osem let zapora. 
4 leta po Sarini smrti postopek še ni končan.
Povezane vsebine
Deli s prijatelji