MNOŽIČNA EVAKUACIJA PREBIVALCEV

Iz UKC sporočili, kako je s poškodovanimi v eksploziji v Britofu (FOTO)

V hudi eksploziji šest poškodovanih, tudi otroci.
Fotografija: Policisti in gasilci so že več ur na terenu. FOTO: Boštjan Fon
Odpri galerijo
Policisti in gasilci so že več ur na terenu. FOTO: Boštjan Fon

Pri gasilskem domu v Britofu je prišlo do eksplozije plina, so sporočili iz PU Kranj. Zaradi varnosti je zaprto širše območje in cesta, pristop nepooblaščenim osebam je prepovedan.

20.16: Vseh šest poškodovanih v današnji eksploziji plina v Britofu pri Kranju so oskrbeli v ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru (UKC). Kot je v večerni izjavi pojasnil dežurni travmatolog Marko Jug, so vsi zunaj življenjske nevarnosti in ne potrebujejo intenzivne terapije. Enega od otrok so tudi že odpustili v domačo oskrbo.

Poškodovani imajo opekline po izpostavljenih delih telesa. Pri tistih, ki ostajajo v bolnišnici, se trudijo, da te ne bi pustile dolgotrajnih posledic. Kot je povedal Jug, bodo po prvi obravnavi opeklin lahko po potrebi sledili tudi operativni posegi.

19.24: Evakuirani stanovalci so se vrnili na svoje domove, hiše pa so pregledane in ni zaznane nevarnosti. Opozorila glede ognja in vonja po plinu so še vedno aktualna, zaprta je tudi cesta. Kriminalisti bodo ogled nadaljevali jutri. Policisti še naprej varujejo kraj eksplozije. Podatkov o teži poškodb oseb policija še nima.
 

Preberite tudi: Po smrti novinarke na nacionalki odpovedali oddajo​


 


Eksplozija plina v Kranju. FOTO: Boštjan Fon
Eksplozija plina v Kranju. FOTO: Boštjan Fon
18.50: V tem trenutku so policisti za promet odprli cesto med Šenčurjem skozi Britof proti Predosljam. Cesta iz Britofa v Kranj pa do nadaljnjega ostaja zaprta. Po informacijah iz gasilskih vrst se je nivo plina, ki se je zadrževal v jaških okoli mesta eksplozije, toliko znižal, da se bodo lahko stanovalci, ki so jih evakuirali, vrnili v svoje domove. Še pred tem pa bodo vsako zgradbo preventivno preverili z merilniki za zaznavanje plina. kakšne bodo aktivnosti ponoči in jutri, nam še ni uspelo izvedeti.

17.20: Po naših informacijah so predel Britofa, kjer grozi plin, razdelili na tri cone. Sredinska cona A je že izpraznjena, cona B bo ob zaznavanju plina evakuirana še ta večer, vendar pa se lahko zgodi, da bodo svoje domove morali zapustiti tudi prebivalci Britofa, ki so v najbolj oddaljeni coni C. »Trenutno so vsi evakuirani nastanjeni pri prijateljih ali sorodnikih, smo se pa že organizirali za primer širše evakuacije, tako da bomo na to tudi pripravljeni, « nam je pojasnil Sašo Govekar iz civline zaščite.

Kako je prišlo do eksplozije?

Eksplozija v Kranju. FOTO: Boštjan Fon
Eksplozija v Kranju. FOTO: Boštjan Fon
Plin se je zavlekel po jaških pod cestiščem tudi v zemljo in žepe v njej in se nekaj časa nabiral. Ko sta dva delavca podjetja Domplan preverjala predel blizu gasilskega doma, je prišlo do kritične koncentracije plina in eksplozije. Naše neuradne informacije pravijo, da je najhuje poškodovan delavec, ki je bil v jašku. Huje jo je skupil tudi njegov sodelavec, ki je stal tik ob jašku. Ko je eksplodiralo, so bili v bližini štirje otroci, njihova starost nam sicer ni znana. Ali so se v tistem času vračali iz bližnje šole ali pa so le radovedno gledali, kaj počneta delavca, ne vemo. Vendar pa so vsi štirje staknili opekline. Vseh šest je bilo prepeljanih v klinični center v Ljubljani.

Kaj sledi?

Vsi jaški v dolžini okrog pol kilometra so odprti in se zračijo. Gasilci so nam povedali, da njihovi merilniki še vedno zaznavajo plin, zato tudi ne morejo napovedati, kdaj bodo uradno preklicali nevarnost. Na ožjem območju je nekaj avtomobilov in videli smo, da so jih nekaj odstranili tako, da so jih porinili drugam. Kot je videti, bo intervencija trajala dolgo v noč.
 

Preberite tudi: Država zavrnila starše: ta imena so na črni listi​



16.49: Kot so sporočili policisti, je do eksplozije okoli 15.10 prišlo v vodovodnem jašku, ki je na lokalni cesti v naselju Britof. V bližini jaška je tudi preostala infrastruktura. Okoliščine kažejo, da je eksplodiral plin, kar potrjujejo tudi meritve, ki so jih opravili gasilci. Plinovod na območju intervencije je zaprt. Poškodovanih je šest oseb. Dve osebi sta pri jašku izvajali dela, štiri so bile v bližini. Odpeljane so bili v zdravstveno ustanovo. Evakuiranih je bilo 76 oseb v 50-metrskem pasu na vsako stran ceste v dolžini 400 metrov.

Cesta bo do nadaljnjega zaprta. Meritve se trenutno nadaljujejo še v smeri Predoselj. Če bo treba, bo evakuacija tudi na tem delu. Od Britofa v smeri Kranja pa meritve trenutno ne kažejo prisotnosti plina. Po prvih podatkih škode na stanovanjskih objektih ni. V intervenciji trenutno sodeluje 18 gasilcev GARS Kranj in PGD Britof, policisti, civilna zaščita in drugi pristojni. Evakuirani stanovalci so za zdaj pri sorodnikih in prijateljih.

Na kraju eksplozije so intervencijske službe. FOTO: GARS Kranj
Na kraju eksplozije so intervencijske službe. FOTO: GARS Kranj

GARS Kranj na svoji strani na facebooku prebivalce poziva, naj upoštevajo navodila gasilcev in ne uporabljajo odprtega ognja.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije