UBOJ

Očeta štirih zaštihal mladoletnik

Objavljeno 18. februar 2020 07.08 | Posodobljeno 18. februar 2020 07.08 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Že pokojni Danijel bi čez mesec petič postal oče. Uboja, ki je sledil sporu zaradi psa, obtožena najstnika.

Danijel Brajdič FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
»Mladoletnika so nagovorili, da ubije Danijela. Da bo bolj milo kaznovan. Tako bo dobil nekaj let prevzgojnega doma in že bo na prostosti. Ampak Sanat in mladoletnik sta ubila človeka! To sta morilca,« so bili včeraj pred krškim okrožnim sodiščem nejevoljni in ostri sorodniki Danijela Brajdiča, ki je 21. oktobra lani v romskem naselju Rimš v občini Krško izkrvavel na domačem pragu, en mesec pred 27. rojstnim dnevom.
 

Peti otrok na poti


Devetnajstletni Sanat Kovačič je bil na sodišču kratek: »Tega nisem storil.« Višja državna tožilka Barbara Jenkole Žigante mu je namreč prebrala očitke iz obtožnice, ki ga bremeni uboja, za to kaznivo dejanje pa kazenski zakonik predvideva do 15 let zapora. Danijela Brajdiča naj bi ubil skupaj z mladoletnim E. J., Romom, ki niti 16 let ni star, torej ga naši organi pregona obravnavajo kot mlajšega mladoletnika, zanj bo zato tožilka predlagala vzgojni ukrep. Prav on naj bi bil tisti, ki je z nožem dvakrat zabodel Danijela.
image
Kraj zločina FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Danijela je najprej zagrabil Sanat in ga močno držal, v tistem naj bi ga mladoletnik z večjim kuhinjskim nožem zabodel v vrat tako, da je konica pogledala ven na hrbtni strani vratu, ko pa se je poškodovani sklonil, ga je zabodel še v hrbet. Obe rani sta bili smrtni, Danijel je izkrvavel takoj, na kraju zločina, v naročju partnerice Danijele Kosec, ta pričakuje petega otroka. Čez slab mesec bo povila dojenčico, Danijelovo hčerko. Brez očeta bo tako pet otrok, najstarejša hčerka je stara devet let.
 

Spor zaradi psa


Tistega dne je bil Danijel ves dan na Drnovem, kjer je pomagal pri različnih opravilih in si zaslužil kak evro. Vrnil se je zvečer, tema je že bila nad naseljem, v katerem je bivalo pet družin. Danijela je zmotil glasen lajež sosedovega psa, zato je sosedu in bratrancu Sanatu rekel, naj psa umiri, takrat pa je Sanat pozval Danijela, naj pride bližje, če si upa. Med njima sta izbruhnila prepir in prerivanje, v tistem pa je prišel še mladoletnik. Sanat naj bi Danijela zagrabil, mladoletnik pa ga je zabodel z nožem, najprej v vrat, nato še v hrbet. Vboda sta bila tako huda, da bi že samo eden pomenil takojšnjo smrt.
Mladoletnika so nagovorili, naj ubije Danijela. Da bo bolj milo kaznovan.


Sanat in Danijel sta bila v sorodu, sta bratranca, a družini sta bili v sporu, tudi grožnje so bile že izrečene, zato so dan po dogodku, ko smo obiskali omenjeno romsko naselje, poslušali dva povsem različna opisa istega dogodka. Ena stran je trdila, da je Danijel napadel, druga, da je bil žrtev napada. »Če bi imel Danijel res sekiro, kot trdijo oni, bi se branil in bi bil danes še živ,« je včeraj pripomnil Danijelov brat Bojan Brajdič, ki je zoper mladoletnika po bratovi smrti podal kazensko ovadbo, saj naj bi mladoletnik razlagal okoli, da mora zdaj pospraviti še Bojana. Pa so na tožilstvu, kot pravi Bojan, ovadbo zavrgli.
image
Sanat Kovačič na sojenje čaka v priporu. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Sicer je naselje Rimš zdaj prazno, vsaj tam, kjer je bila prelita kri, je vse zravnano z zemljo. Naselje, ki so ga Romi začeli poseljevati pred šestimi desetletji, je bilo namreč povsem neurejeno. Že leta 2002 je občina Krško poskrbela, da je bilo počiščeno, potem pa so se znova začeli naseljevati. V postopku denacionalizacije je bilo zemljišče vrnjeno novomeški škofiji, ta pa ga je prodala družbi HPG Brežice. So pa Romi po Danijelovi smrti že sami nekoliko »počistili« zemljišče. Ko je bil Danijelov pogreb, je nekdo zažgal njegovo barako, potem je gorela tudi sosednja.
 

Do 15 let zapora


Kakšno kazen bi predlagala tožilka, na predobravnavnem naroku nismo slišali, se bo pa čez en mesec pred petčlanskim senatom pod predsedstvom sodnika Gojmirja Pešca začelo sojenje, tudi mladoletniku. Že pred obravnavo je Sanatova zagovornica, odvetnica Kristina Jalovec, zahtevala izločitev dela dokazov.
2 vboda je dobil Danijel, usoden bi bil že eden.


Sprva namreč priča Tatjana Brajdič ni bila opozorjena na pravno dobroto, da se torej lahko kot sorodnica odpove pričanju. Je namreč Sanatova teta in babica mladoletnika, ko pa je bila opozorjena na svojo pravico, se je kljub vsemu odločila, da priča. Na sodišču bo poleg drugih prič zaslišan izvedenec sodne medicine, ki bo pojasnil, ali bi bila rana enako globoka, če ne bi oškodovanca nihče držal. 
Deli s prijatelji