ŠOK

Oče in sin v Istri izsiljevala Slovence

Objavljeno 14. januar 2020 11.30 | Posodobljeno 14. januar 2020 13.01 | Piše: Tomica Šuljić

Oče in sin Slovencem izpulila več tisoč kun. V Kavranu do lažne legalizacije črnih gradenj.

V Kavranu so nekaterim Slovencem rušili, druge pa še danes nategujejo. FOTO: Dejan Javornik
Kraj Kavran, ki leži nedaleč od puljskega letališča, ogromno Slovencev dobro pozna: tam so si v preteklosti kupovali zemljišča ter na njih črnogradili turistične hiš(k)e, pred poldrugim desetletjem pa so jih morali številni tudi sami rušiti. Marsikdo pa je ohranil upanje, da bo njegova vikendica vendarle nekega dne prišla med tiste objekte, ki jih ne bodo rušili; obstaja celo slovenska Civilna iniciativa lastnikov parcel Kavran, ki je aktivna prek svoje spletne strani.
image
V Kavranu so nekaterim Slovencem rušili, druge pa še danes nategujejo. FOTO: Dejan Javornik

Najbrž bodo imeli člani iniciative precej dela z včerajšnjim pozivom puljske policijske postaje, ki poziva javnost, naj jim prijavijo primere, ko sta dve osebi ponujali bodisi pomoč glede legalizacije bodisi sta poskušali od oškodovanih izterjati oziroma izsiliti denar. Hrvaška policija namreč izvaja kriminalistično preiskavo dveh oseb, starih 66 in 22 let, ki ju sumijo vsaj štirih dejanj izsiljevanja, dveh kaznivih dejanj prevare ter dveh ponarejanj uradnih listin, 66-letnika pa sumijo še ene, dodatne prevare.

Po poročanju časnika Glas Istre je policija prijela starega znanca, 66-letnega Nijaza Čauševića - Meda, ter njegovega 22-letnega sina. Pri izsiljevanjih naj bi jima pomagala še 46-letna osumljenka, po medijskih navedbah gre za Medovo zunajzakonsko partnerico.
 

Zdravljenje psov in izdajanje dovoljenj


Čaušević je na Hrvaškem postal znan že pred leti, ko so ga obtožili, da naj bi v vojni kot pripadnik Hrvaških oboroženih sil (HOS) sodeloval pri likvidaciji 19 romskih otrok v vasici Sijekovac pri Bosanskem Brodu, kar je Čaušević sicer zanikal. Kot je dejal hrvaškim medijem, ne sme več v Sijekovac ali Bosno in Hercegovino (Čaušević sicer že leta živi in biva v Kavranu,) ker je v BiH po lastnih besedah razglašen za vojnega zločinca.
9 kaznivih dejanj so našteli do zdaj.


Zdaj ga torej hrvaška policija bremeni povsem drugih in drugačnih kaznivih dejanj: tako naj bi obtožena moška od novembra lani po telefonu grozila 68-letni žrtvi za neobstoječi dolg v višini nekaj tisoč kun. Ob tem naj bi 68-letnik Medu nakazal še nekaj tisoč kun za zdravljenje svojega psa, ki ga je žrtev pustila v Kavranu, medtem ko je bila v tujini. Storilec naj bi lastnika zavedel, da je pes hudo bolan in da potrebuje operacijo, policija pa je ugotovila, da ni bilo tako.
Prijavite prevare!
Hrvaška policija sumi, da je oškodovanih še več Slovencev, zato poziva oškodovane, da pokličejo na puljsko policijsko postajo (+385 52 532 628) ali pišejo na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..


Osumljenca bremenijo tudi, da sta se (vsaj) dvema slovenskima državljanoma izdajala za službeni osebi, ki bi lahko našima rojakoma pomagali pri legalizaciji črnogradenj v Kavranu. Od 34-letnega Slovenca sta (že v prvi polovici leta 2018) vzela več tisoč kun ter mu dostavila ponarejeno sodno odločitev glede legalizacije, od druge žrtve, 58-letnega Slovenca, pa sta glede na policijska spoznanja izsilila več tisoč kun, da mu ne bi (z)rušila črne gradnje. Za večjo pristnost sta ponaredila celo odločbo o rušenju objekta ter drugo službeno dokumentacijo. Osumljenca sta od 10. januarja v priporu, njuna 46-letna soosumljenka pa se brani s svobode. 
Deli s prijatelji