OBTOŽBE

Obtožnica za več kot pol milijona evrov

Nekdanji vodja bohinjskih hotelov Božidar Šoster zavrača očitke tožilstva. Zoper njega poteka še postopek zaradi domnevnega neplačevanja mesečnih plač.
Fotografija: Po mnenju tožilstva so se nepravilnosti dogajale tudi v Hotelu Zlatorog. FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
Po mnenju tožilstva so se nepravilnosti dogajale tudi v Hotelu Zlatorog. FOTO: Igor Mali

Na kranjskem sodišču se nadaljuje sojenje Božidarju Šosterju. Zgodba je v javnosti odjeknila pred nekaj leti. Takrat so mediji poročali o tem, da so gorenjski kriminalisti leto in pol preiskovali posle vodilnih v podjetju, ki je imelo tedaj v lasti več bohinjskih hotelov – po dostopnih podatkih so bili to Hotel Zlatorog, kamp z istim imenom ter Hotel Bohinj.

Foto: Marko Feist
Foto: Marko Feist
Takrat so kriminalisti kazensko ovadili trojico, no, obtožnica je bila na koncu vložena le zoper nekdanjega vodjo bohinjskih hotelov. Božidar Šoster očitke v obtožnici zavrača.
 

Tisoč ali dva tisoč evrov na dan


Včeraj so v kranjski sodni palači zaslišali tudi dva od nekdanjih receptorjev. Med drugim je bilo s prostora za priče slišati, da je prišel Šoster vsak dan po kuverto z gotovino. Ena od zaposlenih v kampu je povedala, da je prišel obtoženi »zvečer ali dopoldne po gotovino v kamp, odvisno, koliko je bilo denarja, da ga ni bilo preveč v blagajni«. O tem, koliko denarja je bilo to, pa je pojasnila, da tisoč ali dva tisoč evrov na dan.

Tožilka Vesna Primožič FOTO: Špela Ankele
Tožilka Vesna Primožič FOTO: Špela Ankele
Druga priča je te besede potrdila in dodala, da se je gotovina dnevno odnašala tudi iz hotela.

Ravno to je eden od glavnih očitkov, omenjenih v obtožnici, kajti tožilstvo Šosterju očita tudi zlorabo položaja pri gospodarski dejavnosti, češ da je storil nepravilnosti pri plačevanju z gotovino. Po mnenju tožilstva med letoma 2010 in 2012 na račun podjetja ni položil kar 350.000 evrov gotovine.
 

V obtožnici tudi poslovne goljufije


Poleg tega je tožilstvo prepričano, da je nekdanji vodja bohinjskih hotelov storil 11 poslovnih goljufij, saj s podjetjem Turizem dobaviteljem menda ni plačal 150.000 evrov, še štiri poslovne goljufije v skupni vrednosti 33.000 evrov pa naj bi storil s podjetjem Turismus.


Kot rečeno, Božidar Šoster vse očitke, omenjene v obtožnici, zavrača. Še to: zoper Šosterja poteka zaradi kršitev delovne zakonodaje, torej zaradi domnevnega neplačevanja mesečnih plač, tudi postopek na okrajnem sodišču v Kranju. Kot je znano, mu je kranjsko sodišče že izreklo obsodilno sodbo, na katero se je obramba pritožila, zato je višje sodišče sodbo razveljavilo in jo vrnilo v ponovno presojo. Kranjsko sodišče je nato izreklo oprostilno sodbo, na katero pa je tožilka Vesna Primožič že napovedala pritožbo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije