ŠTIRI LETA V PRIPORU

Obtožen umora je na prostosti, ob novici ni niti trznil

Objavljeno 21. maj 2020 17.22 | Posodobljeno 21. maj 2020 17.22 | Piše: Jure Predanič

Mervan Šljivar je bil štiri leta v priporu. S strelom v glavo naj bi ubil cazinskega Ramba.

Mervan Šljivar je bil že pravnomočno obsojen, a mu je uspelo na vrhovnem sodišču. FOTO: Igor Mali
Le ena točka je bila včeraj na dnevnem redu glavne obravnave pri ljubljanski okrožni sodnici Vesni Podjed, ki zaradi umora Nedžada Kličića oziroma cazinskega Ramba sodi Mervanu Šljivarju. »Za obtoženega se pripor odpravi in se ga nemudoma izpusti na prostost,« je seznanila prisotne v dvorani takoj ob začetku naroka. Šljivar, ki je bil v priporu od januarja 2016, torej štiri leta in štiri mesece, ni ob novici, da je zdaj svoboden človek, niti trznil, sodnici pa je pojasnil, da bo odšel domov v Dol pri Ljubljani.

image
Nedžad Kličić je bil znan kot krajiški oziroma cazinski Rambo.

Ponovljeno sojenje sicer še zdaleč ni končano, in če se morda poigrava z mislijo, da bi se poskušal izogniti postopku, se njegov status še vedno lahko spremeni. Kot mu je namreč razložila sodnica, lahko pripor zanj, če ne bi hodil na obravnave, ponovno odredijo, ob izpolnjenih pogojih mu lahko sodijo tudi v nenavzočnosti. Težko je sicer verjeti, da bi se Šljivar, ki ima poleg slovenskega še bosansko državljanstvo, zatekel v BiH, saj mu zaradi umora tudi tam grozi sojenje.
 

Upanje so dali vrhovni sodniki


Domnevni morilec cazinskega oziroma krajiškega Ramba je bil torej od leta 2016 v priporu, a sprva zato, ker se je januarja 2016 na ljubljanskih Fužinah zapletel v strelski obračun; sprva je bil zaradi poskusa uboja Fadila Ferhatovića obsojen na šest let zapora, v ponovljenem postopku pa pravnomočno oproščen.

image
HOčEVAR UROš Domnevnega morilca so po štirih letih in štirih mesecih za rešetkami včeraj izpustili. FOTO: Uroš Hočevar

Šele kasneje, 28. novembra 2017, so zanj zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti odredili pripor v tej zadevi, torej ker naj bi v noči na 14. september 2014 v lokalu Gold v Ostrožcu pri Cazinu iz brezobzirnega maščevanja umoril Kličića. In ker zakon pravi, da je obtoženec lahko v priporu le dve leti od vročitve obtožnice, če ni obsojen, bi se mu ta v teh dneh, 23. maja, iztekel. Sodišče tako ni niti odločalo o predlogu njegove obrambe – brani ga odvetnica Martina Žaucer Hrovatin – o izpustitvi iz pripora, temveč ga je že včeraj, tri dni pred potekom roka, do katerega bi ga lahko držali na hladnem, izpustilo na prostost.

Ljubica potrdila alibi
Ko je proti Šljivarju stekel postopek v Sloveniji, je dejal, da je bil v času Kličićevega umora v svoji hiši na območju Prijedora, zjutraj pa je nameraval odpotovati v Slovenijo. Sredi noči naj bi k njemu prišla Gredelj in Rekić in ga prosila, naj ju vzame s sabo, nato so se z njegovim porschejem panamero odpravili na pot. Za umor Kličića naj bi šele pozneje izvedel na spletu. Da je bil tiste noči ves čas v njeni družbi, je na sodišču pred dobrim mesecem potrdila 29-letna Mila L. iz Banjaluke, njegova takratna ljubica. Na poti iz Banjaluke v Prijedor sta se ustavila na pijači v diskoteki, lastnik naj bi celo prisedel za njuno mizo. Šljivar o Mili prej menda ni hotel govoriti, ker je bil poročen, ona pa je molčala zaradi družine in ker je imela fanta. Prek videokonference naj bi tokrat zaslišali tudi pričo, ki naj bi ju tiste noči videla skupaj.

Šljivarja so v dveh letih od vložitve obtožnice sicer obsodili, in to pravnomočno, okrožno sodišče ga je namreč januarja lani spoznalo za krivega, višje sodišče pa je junija lani potrdilo najstrožjo možno zaporno kazen, to je 30 let zapora. A Šljivar in njegov takratni zagovornik, odvetnik Blaž Kovačič Mlinar, sta se obrnila na vrhovno sodišče. In bila uspešna. Ker je zadeva padla pred vrhovnim sodiščem, se je štelo, da obsodbe ni bilo. Odvetnik je vrhovnim sodnikom v zahtevi za varstvo zakonitosti sicer zapisal, da je bilo storjenih več procesnih napak med postopkom, predvsem v zvezi z domnevno obremenilnimi pričami iz BiH, ki naj ne bi bile ustrezno zaslišane. In da sodišče ni v celoti razjasnilo dejanskega stanja.
 

K izpustitvi prispeval koronavirus


In čeprav je hitro steklo ponovljeno sojenje, se to po pojasnilih sodnice Podjedove ni prevesilo niti v drugo polovico, tako da ni bilo niti najmanjše možnosti, da bi se s sodbo končalo pred 23. majem. Na to je še kako vplivala tudi situacija z novim koronavirusom, zaradi česar so obravnave v zadnjem času odpadale kot po tekočem traku. Ljubljansko okrožno sodišče mora za postopek pomembne priče zaslišati prek videokonference s sodišči v BiH. Včeraj smo slišali, da se s sodiščem v Prijedoru še dogovarjajo za videokonferenco, na kateri bi zaslišali pet prič, za zaslišanje še ene pa se dogovarjajo s sodiščem v Sarajevu.

Šljivar, ki je v priporu od januarja 2016, ob novici, da je zdaj svoboden, ni niti trznil.

Spomnimo, tožilstvo je prepričano, da je Šljivar tiste noči v lokal vstopil s pomagači Harisom Gredljem, Sabahudinom Ikeljićem, Draganom Pavlovićem in Mehmedom Rekićem. Stopil je do nekdanjega prijatelja Kličića ter mu s strelom v glavo iz pištole vzel življenje. Tožilstvo nadaljuje, da se mu je tako maščeval, ker je odšel na policijo in povedal, da je Šljivar nekaj dni prej nekomu naročil, naj na njegovo hišo vrže eksplozivno napravo, med seboj naj bi imela tudi dolgove.

Šljivar potem ni bil dosegljiv za bosansko pravosodje, kasneje pa je Slovenija od bosanskih pravosodnih organov prevzela kazenski pregon. Njegovim domnevnim pomagačem so zaradi sodelovanja pri umoru sodili v domovini, odnesli so jo s precej milimi kaznimi – od slabih treh do šest let zapora. V postopku so obremenjevali Šljivarja, češ da je bil ravno on pobudnik Kličićeve likvidacije in njen glavni izvršitelj, na sojenju Šljivarju v Ljubljani, kjer so jih prek videokonference zaslišali kot priče, pa se dogodkov v Goldu niso hoteli več spominjati oziroma so pripominjali, da bi se lahko z govorjenjem spravili v težave.

30 let zapora so naložili Šljivarju, a so pravnomočno sodbo razveljavili.

Sojenje na ljubljanskem okrožnem sodišču sicer še ne bo tako hitro končano, smo slišali, saj je sodnica razpisala več narokov, vse tja do novembra. Skupaj morajo zaslišati okoli 20 prič iz BiH, poleg že obsojenih tudi vse goste lokala, v katerem se je zgodil umor. Med njimi naj bi bil tudi moški, ki naj bi potrdil njegov alibi.

Prihodnji teden naj bi Šljivarja pregledala komisija za fakultetna izvedenska mnenja glede njegovega psihičnega stanja, nato pa se bo sojenje nadaljevalo. 
Deli s prijatelji