BENO ČUDEN

Obetavni slovenski hokejist kradel motorje

Objavljeno 10. september 2020 16.28 | Posodobljeno 10. september 2020 16.28 | Piše: Moni Černe

Beno Čuden je bil v mlajših selekcijah eden najboljših igralcev. S še štirimi pajdaši, dva sta že priznala, je obtožen velike tatvine.

Bena Čudna so zalotili pri kraji. FOTO: Hk Slavija
Danes 22-letni Beno Čuden je bil v mlajših selekcijah eden najboljših hokejistov. Kot nam je povedal predsednik Hokejskega kluba Slavija Junior Samo Marc, je Čuden v klubu igral od ustanovitve, vse od leta 2008. »Zelo nadobuden hokejist, a ga pri nas ni več, od letošnje pomladi ne trenira,« je pojasnil Marc. Po uradnih podatkih je kot član igral za Hokejski klub Playboy Slavija, ki spada med najstarejše tovrstne kolektive v Sloveniji, letos zaznamujejo že 70-letnico delovanja.
image
Čuden je v HK Slavija Junior igral od ustanovitve 2008.

Hokejista pa niso čakali samo na treningih, ampak znova tudi na koprskem okrožnem sodišču. Zanj je sodnica Barbara Franca na prejšnjem predobravnavnem naroku odredila prisilno privedbo, a neuspešno. Policista policijske postaje Ljubljana Vič sta iz Ljubljane sicer pripeljala enega od štirih sostorilcev, 22-letnega Ljubljančana Ervina Mehmeda Čauševića, hkrati pa pojasnila, da Čudna nista mogla privesti, ker ga niso našli.
image
Takšen trikolesnik so pobasali tatiči.

V Kopru pa ga čakajo, da se izjasni o krivdi za očitano kaznivo dejanje velike tatvine in poskusa velike tatvine v sostorilstvu. Poleg Čudna in Čauševića naj bi pri kaznivih dejanjih v Kopru sodelovali še Jasmin Beganović, Miroslav Milojević in Petra Baumkircher, ki so se, tako jim očita okrožno državno tožilstvo, združili zato, da bi kradli.
 

Akrapovičev sistem


Peterica se je 6. maja 2018 s kombijem renault master peljala po Kopru in, tako tožilstvo, pred blokom Ceste na Markovec 5 ukradla motorno kolo KTM, vredno 2500 evrov. Motor v lasti Koprčana Mateja T. so naložili na tovorno vozilo in se nemudoma odpravili ukrast še enega. Bilo je med tretjo in četrto uro zjutraj, zapeljali so se malo nižje, v garažno hišo Prisoje, kjer so odtujili še trikolesni motor quadro, vreden 6800 evrov, v lasti Dejana L.
Zelo nadobuden hokejist, a ga pri nas ni več, od letošnje pomladi ne trenira.


Tudi tega so naložili v kombi, a jih je očividec zalotil in o kraji obvestil policijo. Koprski policisti so peterico takoj izsledili. Odtujena motorja so, sicer poškodovana, vrnili lastnikoma. Oškodovanec Matej T., ki ga zastopa odvetnik Janez Starman, je zaradi popravila motorja, pri katerem je bil samo Akrapovičev izpušni sistem vreden 700 evrov, za storjeno premoženjsko škodo zahteval 1733 evrov. Drugega oškodovanca pa na sodišče ni bilo.
 

Dva krivdo že priznala


Jasmin Beganović je krivdo zanikal, Miroslav Milojević, ki že prestaja zaporno kazen na Dobu, pa se o krivdi prav tako kot Čuden še ni izjasnil. Da sta storila kaznivi dejanji, pa sta priznala Petra Baumkircher, ki jo je odnesla s pogojno kaznijo, na četrtkovem predobravnavnem naroku pa še Čaušević. Krajo je obžaloval in se opravičil oškodovancu.
Zalotil jih je očividec in o kraji obvestil policijo.


Sodnica je Čauševićevo priznanje nadaljevanega kaznivega dejanja sprejela, mu združila kazen s sodbo postojnskega sodišča, kjer mu je bila lani zaradi premoženjskih deliktov naložena pogojna kazen 16 mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let, in mu izrekla kazen 23 mesecev zapora s preizkusno dobo treh let. Sledila je predlogu odvetnika oškodovanca in mu naložila plačilo 1733 evrov škode, ki jo je Matej T. utrpel z odtujitvijo motorja KTM, sam pa bo moral plačati tudi stroške policijske privedbe. 
Deli s prijatelji