ODPUŠČEN

Novinar švercal migrante?!

Objavljeno 12. september 2019 07.01 | Posodobljeno 17. september 2019 22.00 | Piše: E. N.

Na južni meji naj bi pridržali Žigo Lesjaka s Pop TV in Kanala A. Čakala naj bi ga kazenska ovadba, v službi že dobil odpoved.

Intervjuval je tudi Marca Marqueza. FOTO: Instagram
ČATEŽ OB SAVI – Dolgovi so eden največjih sovražnikov človekovega življenja, ljudi prepogosto silijo v dejanja, ki si jih njihovi bližnji ali sodelavci ne morejo niti predstavljati za poznanim obrazom. Včasih so ta celo kazniva, in eno takšnih se je zgodilo minuli konec tedna, vanj pa naj bi bil vpleten 29-letni Žiga Lesjak iz Velenja, zdaj že nekdanji športni novinar na komercialnih programih Pop TV in Kanal A, oba sta v lasti Pro Plusa.

Osem tujcev v dveh avtih

image
Policija je oba voznika prijela blizu avtocestnega uvoza. FOTO: Leon Vidic
Lesjak je gledalcem znan kot eden od športnih terenskih reporterjev, še posebno aktiven je v motociklizmu. Najprej je ustvarjal za splet, nato je prišel na male zaslone; v zadnjih dveh letih je intervjuval tudi tako aktualne zvezde, kot sta Marc Marquez in Jorge Lorenzo, ter potoval do svetovnih motodirkališč. Toda za podobo mladega, energičnega televizijskega novinarja naj bi se skrivale tudi težave, za katere je vedel le malokdo izmed njegovih bližnjih – če sploh kdo!

Prav zaradi teh naj bi se, kot smo izvedeli, z dirkališč podal na drugačne terene, blizu naše južne meje. Minulo nedeljo popoldne so policisti na Čatežu ob Savi ustavili dva avtomobila z ljubljanskimi tablicami; za volanom enega je menda sedel prav 29-letni Lesjak, drugega je vozil 64-letni sostorilec. Kaj se je dogajalo potem, ko so ju ustavili, opisuje Robert Perc, vodja Operativno-komunikacijskega centra Novo mesto: »V vsakem od njiju so bili po štirje tujci, domnevno državljani Pakistana. V postopku se je izkazalo, da so v Slovenijo prišli zunaj mejnega prehoda.«

Štiri prebežnike naj bi prevažal Žiga Lesjak.

Ker so policisti utemeljeno posumili, da gre za storitev kaznivega dejanja pomoči pri nezakonitem prehajanju državne meje, so na pomoč poklicali kolege kriminaliste, »oba državljana Slovenije pa so pridržali,« postopek opisuje Perc. Nedeljo sta oba prevoznika migrantov preživela na policiji, v ponedeljkovem jutru pa so ju privedli na zaslišanje pred preiskovalnega sodnika okrožnega sodišča v Krškem. Kriminalisti so ju kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, po 3. odstavku 308. člena kazenskega zakonika je za tako kaznivo dejanje predviden zapor do petih let in denarna kazen.

»Po opravljenih nujnih preiskovalnih dejanjih sta bila izpuščena, saj ni bilo pripornih razlogov. Postopek na sodišču bo potekal po redni poti,« poročilo sklene Perc.

Obsojajo kršenje zakonov

Toda četudi je, po naših podatkih Žiga Lesjak, prišel na svobodo, je že občutil prvo posledico svojega domnevnega dejanja. Njegova dopredvčerajšnja urednica Tjaša Slokar Kos, direktorica in odgovorna urednica informativnega programa hiše Pro Plus, nam je pojasnila, da z njegovim domnevnim ravnanjem zunaj službe niso bili seznanjeni: »Vsakršno ravnanje, ki krši predpise ali zakone, obsojamo.« Odločili so se, da – ne glede na razvoj dogodkov v konkretni zadevi – s sodelavcem »z današnjim dnem prekinemo sodelovanje,« je Slokar Kosova odgovorila v torkovem popoldnevu.

image
Za volanom vozila z migranti naj bi ujeli novinarja Žigo Lesjaka. FOTO: Instagram

Kaj je bil vzrok domnevnega Lesjakovega dejanja, ki naj bi ga pripeljalo na kriva pota, smo poskušali zvedeti tudi od njega, a se ni odzval na naša sporočila oziroma vprašanja, njegova telefonska številka je bila nedosegljiva. Po naših informacijah naj bi bil v finančni stiski, menda zaradi dolgov.

Po opravljenih nujnih preiskovalnih dejanjih sta bila izpuščena, saj ni bilo pripornih razlogov. Postopek na sodišču bo potekal po redni poti.
Deli s prijatelji