UKRADENI AVTODELI

Nove ovadbe za stare tatove

Štiri leta so preiskovali posle združbe, ki je prodajala ukradene avtodele.
Fotografija: Mehanika, ličar in klepar na Obali so pri legalnem poslu uporabljali nelegalne avtomobilske dele. FOTOGRAFIJI: PU Koper
Odpri galerijo
Mehanika, ličar in klepar na Obali so pri legalnem poslu uporabljali nelegalne avtomobilske dele. FOTOGRAFIJI: PU Koper

Več let po razbitju družbe razpečevalcev ukradenih avtomobilskih delov in po tem, ko so ovadbe spisali za četverico, ki se je ukvarjala z avtomehaniko, kleparstvom in ličarstvom, kot tudi trojico, ki je kradla vozila in prodajala njihove dele, so policisti le zaključili obsežno preiskavo. Februarja so tako spisali nove ovadbe za osumljence zaradi prikrivanja, za kar sta zagroženi do dve leti zapora.
Ukradeno so shranjevali na domovih in v večjem skladišču v Izoli.
Ukradeno so shranjevali na domovih in v večjem skladišču v Izoli.

Kot so na tiskovni konferenci pred štirimi leti pojasnili policisti, je na več lokacijah na območju slovenske obale z okolico četverica popravljala poškodovane in pokvarjene avtomobile, pri tem pa uporabljala dele podobnih ukradenih avtomobilov. Trojica pa je avte kradla, da bi prišla do avtomobilskih delov, ki so jih prodali naprej. Skupno so policisti zasegli okoli 600 avtomobilskih delov, večinoma različnih nemških avtomobilskih znamk. Skladiščili so jih na posameznih domačih naslovih kot tudi v večjem najetem prostoru na območju Izole.

»Ti avtodeli so bili v nadaljevanju predmet kompleksnih in dolgotrajnih postopkov njihove identifikacije, pri čemer so sodelovale različne slovenske in, v okviru čezmejnega in mednarodnega policijskega sodelovanja, tudi tuje policijske enote ter drugi subjekti, kot so proizvajalci in serviserji različnih znamk avtomobilov, strokovnjaki za avtomobilsko diagnostiko ter zavarovalniške družbe,« je razloge za dolgotrajno preiskavo osvetlila Anita Leskovec.


Za večji del zaseženih avtomobilskih delov in drugih predmetov se je izkazalo, da pripadajo skupno več kot 70 ukradenim avtomobilom. »Gre za osebne avtomobile, ukradene večinoma na območju Slovenije, Italije in Avstrije, v zadnjih 10 letih. Med njimi prevladujejo osebni avtomobili znamk BMW in Audi,« je dodala. Kriminalisti so okrožnemu tožilstvu v Kopru poslali ovadbe za več kot 70 kaznivih dejanj prikrivanja. Zadnji dokument, za 30 kaznivih dejanj, so tožilcem poslali ta mesec.
 

Na tankem ledu tudi kupci


Policisti poudarjajo, da so ti primeri še eden od dokazov, da je na območju Slovenije razširjen črni trg rabljenih nadomestnih delov, ki pogosto izvirajo iz razstavljenih ukradenih osebnih avtomobilov. Ti se pogosto uporabljajo za popravila totalk ali pa se deli in listine poškodovanih osebnih avtomobilov uporabljajo pri ponareditvi identitet ukradenih avtomobilov.


Ti se razpečujejo dalje, pogosto kot ugodne ponudbe nikoli poškodovanih osebnih avtomobilov v odličnem stanju. Gre seveda za mačka v žaklju, ki lahko povzroča nevarnost na cesti, poleg tega se kupci oziroma lastniki z nakupom takšnega osebnega avtomobila ali s popravilom z deli sumljivega izvora lahko tudi sami znajdejo v kazenskem postopku. Zato previdno.
 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas