PRISTANEK NA TRUPU

Nova nesreča Pipistrelovega letala, tokrat incident v Sečovljah

Ali je pilot pozabil spustiti podvozje ali pa so vsi varnostni mehanizmi odpovedali ...
Fotografija: Ivo Boscarol, ustanovitelj podjetja Pipistrel. FOTO: Aleš Černivec, Delo
Odpri galerijo
Ivo Boscarol, ustanovitelj podjetja Pipistrel. FOTO: Aleš Černivec, Delo

SEČOVLJE – Letalo, ki je imelo v torek težave pri pristajanju na letališču v Sečovljah, je bila Pipistrelova panthera 152, so v podjetju potrdili za Delo. Dodali so, da ima panthera dva neodvisna sistema za spuščanje podvozja (električnega in rezervnega mehanskega, ročnega) in da je pilot podvozje pozabil spustiti ali pa so vsi varnostni mehanizmi odpovedali.

Pilot, tuji državljan, ki je tudi lastnik letala, in še dva potnika v nesreči niso bili poškodovani. Z letališča so poleteli ob 11.28 in naredili panoramski polet do Kopra, Umaga in nazaj. Ob 11.47 je na podlagi vseh potrebnih dovoljenj kontrole letenja pilot pristal na letališču. Ker se mu kolesa na letalu niso spustila, je pristal na trupu letala in se ustavil na letališki stezi. Pri tem sta se poškodovala propeler in spodnji del trupa letala. Letališče je bilo zaprto od 11.45 do 12.50.

Tokrat je bilo že drugič v manj kot mesecu dni bilo Pipistrelovo letalo vpleteno v nesrečo. Avgusta je na norveškem pilot alphe electro G2 pristal z nosom v jezeru. Nesreča se je zgodila, ko je norveško podjetje Avinor, ki ima v lasti 46 letališč, članom norveške vlade pripravilo predstavitev dvosedežnega električnega letala Alpha Electro G. Na pilotskem sedežu je bil direktor podjetja Dag Falk-Petersen, z njim v letalu pa še visoka državna predstavnica. Iz jezera sta se rešila s plavanjem na obrežje. Po prvih podatkih je letalo začelo izgubljati moč.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije