PRIČATI PROTI NEKDANJEMU

Nosečnica noče na sodišče

Nekdanje dekle Jana Korošca bo moralo pričati. Pobarali jo bodo, ali pred nesrečo z dvema mrtvima res ni nikoli vozil zadet.
Fotografija: Pešca je zbil, ko sta zebro prečkala pri zeleni luči. FOTO: Roman Šipić, Delo
Odpri galerijo
Pešca je zbil, ko sta zebro prečkala pri zeleni luči. FOTO: Roman Šipić, Delo

Proces proti 34-letnemu Mariborčanu Janu Korošcu, domnevnemu povzročitelju prometne nesreče, v kateri sta umrla pešca, je že nekaj časa tik pred zaključkom. Ljubljanska okrožna kazenska sodnica Špela Koleta pa očitno v zadevi ne bo razsodila, dokler ne zasliši Renate Š. A ta ji je že pred časom poslala opravičilo svoje osebne zdravnice, da zaradi rizične nosečnosti in verjetnosti epileptičnih napadov še kar nekaj mesecev ne bo zmožna prihoda na sodnijo. Sodnica je za mnenje o tem opravičilu zaprosila zavod za zdravstveno zavarovanje, od koder so ji sporočili, da je bilo izdano neupravičeno.

Če ne pride, privedba

»Nosečnost in verjetnost epileptičnih napadov nista razloga za neprihod na sodišče. Zato jo bom povabila na naslednjo obravnavo (23. decembra, op. p.),« je včeraj sporočila Koletova in pripomnila, da bo dala Renato, če se vabilu na pričanje ne bo odzvala, prisilno privesti.

Morda bo še pred božičem izvedel za svojo usodo. FOTO: Dejan Javornik
Morda bo še pred božičem izvedel za svojo usodo. FOTO: Dejan Javornik
Vprašanje pa je, zakaj sploh hoče zaslišati nekdanje Koroščevo dekle, saj je v dosedanjem postopku niso zasliševali. Morda želi le preveriti del njegovega zagovora, v katerem je zatrdil, da v podobnem stanju, kot je bil v noči na 8. marec (pod vplivom najmanj 1,64 promila alkohola ter pomirjeval, opiatov, kokaina in metadona), ni še nikoli sedel za volan. »Ni mi jasno, predvsem pa mi ni razumljivo, zakaj sem tistega dne pod vplivom alkohola in prepovedanih drog sploh upravljal vozilo. Takšno ravnanje mi nikakor ni podobno in ga je brez dvoma treba pripisati močnemu vplivu kombinacije drog in alkohola, ki so pri meni povzročile neprištevnost. Kljub svojim težavam nisem pred tem dogodkom nikoli vozil avtomobila, ko sem bil pod vplivom snovi,« je namreč dejal Mariborčan. Najverjetneje bodo torej Renati zastavili tudi vprašanje, ali v času njune zveze res ni nikoli vozil avtomobila, ko je bil pijan in zadet.


Obtožen je, da je kot voznik passata na Dunajski cesti v Ljubljani vozil prehitro, prevozil rdečo luč in usodno zbil Milana Đukića in Mića Jozića, ki sta prehod pravilno prečkala pri zeleni luči. Tožilka Helena Zobec Dolanc mu očita povzročitev smrtne prometne nesreče iz malomarnosti (do osem let zapora) ter eno kaznivo dejanje zapustitve poškodovanca, saj je Đukić umrl takoj po trčenju in mu ne bi mogel pomagati, bi pa lahko poskušal Joziću, ki je umrl ob pol treh v bolnišnici.

Koroščev odvetnik Benjamin Peternelj pa se nikakor ne strinja z zadnjim očitkom organov pregona, da je njegov klient, ki je po nesreči nadaljeval vožnjo v smeri Črnuč, z brezobzirno vožnjo iz malomarnosti ogrožal tudi druge udeležence v prometu. V križišču s Turnerjevo ulico naj bi zapeljal na nasprotni vozni pas, pri tem pa se je taksist Mario G., ki je ravno polkrožno obračal, le za las izognil silovitemu čelnemu trčenju s passatom. Nadzorna kamera na eni od bližnjih poslovnih stavb naj sicer tega dogajanja ne bi ovekovečila, Peternelj pa je prepričan, da v resnici dokazuje, da Korošec sploh ni zapeljal na nasprotni pas, kar bi po njegovem ugotovil tudi sodni izvedenec za forenzične preiskave posnetkov, katerega postavitev je predlagal. Sodnica bo o predlogu še razmislila. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije