IGRAL V PRVI LIGI

Nogometaš iz Slovenije ujet v Angliji, tihotapil naj bi kokain

Objavljeno 25. avgust 2019 17.30 | Posodobljeno 25. avgust 2019 17.30 | Piše: Tomica Šuljić

Prijeti Belokranjec je vozil za podjetje iz osrednje Slovenije. V Avstriji sodijo slovenskima preprodajalcema mamil.

V Angliji so prijeli Srečka Pavloviča. FOTO: Facebook
LJUBLJANA – V minulih dneh so Slovenci po Evropi znova pod policijskim nadzorom: v Avstriji že poteka sojenje slovenskima državljanoma, nanj pa bo še čakal voznik slovenskega tovornjaka hladilnika, ki so ga pod drobnogled vzeli angleški varnostni organi, ker naj bi v vozilu našli več kilogramov kokaina. Po poizvedovanju smo izvedeli, da je na angleški meji zadržan tovornjak prevoznika iz osrednje Slovenije, ta je potrdil, da je njihovo vozilo obstalo na Otoku.

»Uradne informacije nimam še nobene. Avto je zadržan za mrežo, ni pa še odprta številka primera,« je povedal lastnik podjetja, ki ni želel biti imenovan.

image
Angleži so slovenski tovornjak preiskali v pristanišču Dover, ki je vstopna točka na Otok tudi za droge in migrante. FOTO: CC

Je pa med nekaterimi Belokranjci završalo, ko so slišali, kdo je vozil tovornjak – po naših podatkih gre za 43-letnega Srečka Pavloviča iz okolice Metlike. Približno dva meseca naj bi vozil za podjetje iz osrednje Slovenije, sicer pa je nekdanji nogometaš, ki je v zadnjih letih kot šofer zamenjal več prevozniških podjetij. Ko smo poskušali govoriti s Pavlovičevo partnerico, je odložila telefonsko slušalko, še preden smo do konca zastavili vprašanje. Ko pa smo glede pridržanja slovenskega voznika povprašali na slovensko zunanje ministrstvo, so iz Mladike odgovorili: »Ministrstvo je seznanjeno s primerom, vendar vam dodatnih informacij žal ne moremo posredovati zaradi varstva osebnih podatkov.«

Nekdanji nogometaš je v zadnjih letih kot voznik zamenjal več transportnih podjetij.

Po neuradnih informacijah, ki smo jih pridobili od naših virov, naj bi v tovornjaku, ki ga je vozil Pavlovič, v terminalu pristanišča Dover odkrili med šest in 10 kilogrami skritega kokaina. Po končanih predkazenskih postopkih bo tudi jasno, ali bodo vložili obtožnico zoper Pavloviča in kako visoko kazen bodo zahtevali za tihotapljenje mamil na Otok.

Prijeta po smrti mladoletnice

Na celovškem deželnem sodišču se od četrtka odvija proces, v katerem se ob hrvaškem državljanu zagovarjata tudi dva Slovenca, stara 30 in 29 let. Trojici očitajo, da so v Avstrijo pretihotapili skoraj štiri kilograme heroina, pol kilograma konoplje in slab kilogram kokaina. Oba Slovenca naj bi bila glavna storilca: 30-letnik naj bi skrbel za reden dotok mamil iz Slovenije na avstrijsko Koroško, kjer naj bi jih tudi prodajal. Njegov 29-letni rojak pa je preprodajal odjemalcem. Svoj bunker za mamila sta našla pri Hrvatu, ki naj bi Slovencema za 600 evrov prepustil svoje stanovanje, da so jih skrili v njem; tako sta se kanila izogniti uspešnim policijskim preiskavam.

image
Tovornjak je zaenkrat ostal na Otoku, pravi njegov lastnik. FOTO: Arhiv Dela


A septembra 2017 je zaradi uživanja mamil umrla 16-letnica na Zgornjem Avstrijskem; njen fant, ki ji je priskrbel smrtonosni odmerek, je dobil 16 mesecev zapora, iz tega primera pa so avstrijski policisti prišli na sled mednarodni združbi in skupaj polovili že 13 preprodajalcev iz mednarodne druščine. Med njimi je bil tudi 25-letni Nizozemec, ki je od lanske jeseni iz Slovenije dobil več pošiljk prepovedane konoplje. Skupaj naj bi prejel več kot šest kilogramov konoplje ter pest kokaina: za avstrijskimi rešetkami bo sedel dve leti.

Slovenca sta na zatožni klopi morala poslušati pričevanja svojih kupcev, a verjetno ju ni razveselila navedba enega od njih, da za Celovec njuna »roba niti ni bila tako slaba«. Na prihodnjih sojenjih naj bi se zvrstilo še več prič, nekatere bodo zaradi izostanka brez opravičila tudi prisilno privedli. Tudi oba obtoženca imata zamero med seboj: 30-letnik ima tako v obtožnici eno kaznivo dejanje več, saj naj bi svojemu 29-letnemu pajdašu (ki je po navedbah avstrijskih medijev pripomogel k razjasnitvi primera) grozil s smrtjo.
6 do 10 kilogramov kokaina naj bi prevažal.
Deli s prijatelji