KOPER

Neznanec je v jami nastavil past za hrošče

Policisti iščejo človeka, ki je nastavil vabo s prenasičeno solno raztopino.
Fotografija: Ta hrošč je med najbolj iskanimi vrstami med zbiratelji in preprodajalci. FOTO: Pu Koper
Odpri galerijo
Ta hrošč je med najbolj iskanimi vrstami med zbiratelji in preprodajalci. FOTO: Pu Koper

Konec tedna so policiste obvestili, da je nekdo v eni od kraških jam nastavil stekleno vabo s prenasičeno solno raztopino, v kateri se ujete živali takoj primerno konzervirajo. Gre seveda za nezakonito početje, saj v jamah živijo tudi zaščitene živali, med njimi jamski hrošči, ki so bili v tem primeru najbrž tudi želeni plen.

»Omenjene pasti so lahko nastavljene dalj časa, saj raztopina živali konzervira in ohrani. V pasti, ki so jo odkrili, je bilo ujetih več jamskih hroščev, vendar vrsta policistom še ni znana. To bodo ugotavljali strokovnjaki na biotehniški fakulteti,« je sporočila tiskovna predstavnica Policijske uprave Koper Anita Leskovec in dodala, da za storilcem, ki je v jami na območju občine Hrpelje-Kozina nastavil pasti, še poizvedujejo.


Za kaznivo dejanje nezakonitega ravnanja z zaščitenimi živalmi in rastlinami, ki ga je osumljen storilec, je zagrožena zaporna kazen od treh do petih let.

Med zbiratelji in preprodajalci je najbolj iskan hrošč vrste Anophthalmus hitleri, ki spada med ogrožene in je zavarovan z uredbo o zavarovanju prostoživečih živalskih vrst. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije