SOJENJE

Ne spomni se, kako je s sekiro ubil soseda

Objavljeno 19. september 2020 15.54 | Posodobljeno 19. september 2020 15.43 | Piše: STA, Š. R.

Zaradi umora na zahrbten način sodijo 43-letnemu Andreju Vrščaju s Polzele.

Začelo se je sojenje 43-letnemu Andreju Vrščaju s Polzele.  FOTO: Mojca Marot
Na celjskem okrožnem sodišču se je s predstavitvijo obtožnice začelo sojenje 43-letnemu Andreju Vrščaju s Polzele. Obtožnica ga bremeni umora 69-letnega moškega na zahrbten način 2. februarja letos na Polzeli, ob tem pa je hudo poškodbo povzročil tudi svoji materi. Na julijskem predobravnavnem naroku Vrščaj krivde ni priznal.

Vrščaj se na obravnavi dogodkov na dan umora večinoma ni mogel spomniti. Dejal je, da žrtve ni napadel na zahrbten način, kakor mu to očita obtožnica, temveč naj bi do tragedije prišlo po predhodnem prerivanju.

Kaj je Vrščaja napeljalo k umoru, ni znal konkretno pojasniti, povedal je le, da ga je k umoru nagovoril notranji glas. Na obravnavi je bila zaslišana tudi njegova mati.

S sekiro ga je večkrat udaril po glavi

Obdolženi Vrščaj je s prijateljem v soboto, 2. februarja, zjutraj prišel do hiše na Polzeli, v kateri je tudi prebival. Njegova mati je takrat pred hišo spravljala drva, pri tem pa ji je pomagal sosed.

Vrščaj se je odločil tudi sam pomagati pri sečnji drv. Med kosilom je nagovoril soseda, da sta šla skupaj na vrt pred hišo, kjer so pred tem sekali drva. Med njimi naj bi prišlo do nesoglasja, mati je skušala sina umiriti, vendar jo je odrinil, tako da je padla in si zlomila roko.

Obdolženi naj bi nato zgrabil sekiro in z njo večkrat močno udaril soseda po glavi, tako da je ta na kraju dogodka preminil. Po tem se je Vrščaj z osebnim vozilom odpeljal, policisti in kriminalisti pa so začeli iskalno akcijo, med katero so bili obveščeni, da imajo avstrijski varnostni organi v Pliberku v postopku moškega, ki je trdil, da je moril na območju Slovenije. Na podlagi medsebojnih sporazumov o čezmejnem policijskem sodelovanju je avstrijska policija Vrščaja, ki je sam nekega Pliberčana prosil, naj pokliče policijo, na mejnem prehodu Holmec predala slovenskim kolegom.
Deli s prijatelji