POZOR

Nateg s slovenskimi elektronskimi vinjetami? Poglejte, kaj se dogaja

Kot gobe po dežju vznikajo spletne strani, prek katerih nepooblaščeni prodajalci tujcem prodajajo slovenske e-vinjete. Po višji ceni, se razume. Dars opozarja, da kupci nimajo zagotovila, da je bila vinjeta zares tudi kupljena.
Fotografija: Če vinjete nimate, vas bo vožnja po avtocesti, če vas pri tem zalotijo Darsovi nadzorniki, olajšala za 300 evrov. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Če vinjete nimate, vas bo vožnja po avtocesti, če vas pri tem zalotijo Darsovi nadzorniki, olajšala za 300 evrov. FOTO: Mavric Pivk

Prodaja po spletu cveti, sploh po razsajanju novega koronavirusa, zato ni nič čudnega, da mnogi te poti koristijo za nabavo vsega, kar je na tak način mogoče kupiti. Popolnoma prek spleta je mogoče na dom naročiti toplo hrano, prehranske potrebščine, obleke, pohištvo, tehnične izdelke, mogoče pa je kupiti tudi elektronsko vinjeto za vožnjo po slovenskih avtocestah.

Uradno je do nje prek interneta mogoče priti zgolj na spletni strani Družbe za avtoceste (Dars), v zadnjem času pa se kot gobe po dežju pojavljajo spletne strani v tujih jezikih (a tudi v slovenskem jeziku), ki popotnikom ponujajo naše e-vinjete. Te so tudi na vrhu iskalnih zadetkov na iskalnikih, saj preprodajalci zakupijo ključne besede in tako "prehitijo" Darsovo uradno spletno stran. Do tu vse lepo in prav, a imajo preprodajalske spletne strani eno veliko hibo.

Brskanje po spletu nam, ko iščemo prodajalce slovenskih elektronskih vinjet v tujih jezikih, med rezultati ponudi denimo spletno www.si-vignette.com (obveščeni smo bili že o več straneh, a so nekatere že ugasnile, kar lahko kaže na to, da je šlo za prevaro, ni pa nujno, da je tako tudi v tem primeru). Lično urejena spletna stran, menda s sedežem v Nemčiji, deluje popolnoma verodostojno, nam v več jezikih ponudi nakup slovenske elektronske vinjete. A ko pridemo do zneska za plačilo, ugotovimo, da tujcem tedensko za osebno vozilo zaračunajo 21,80 evra, mesečno 38,40 evra in letno 126,50 evra.

Elektronske slovenske vinjete kupcem prodajajo za krepko več, kot stanejo pri uradnih prodajalcih. FOTO: Zaslonski posnetek
Elektronske slovenske vinjete kupcem prodajajo za krepko več, kot stanejo pri uradnih prodajalcih. FOTO: Zaslonski posnetek

To pomeni, da je tedenska e-vinjeta 6,80 evra dražja, mesečna 8,40 evra in letna 16,50 evra dražja, kot če bi jo kupili neposredno prek Darsove spletne strani ali fizično ob prihodu v Slovenijo na enem od bencinskih servisov. Pod cenami je pripisan še drobni tisk: »Prikazane cene vključujejo zakonsko določeno cestnino, vključena sta tudi storitev in zakonski DDV.«

Tveganje obstaja

Pri Darsu smo preverili, ali sodelujejo s katerim od preprodajalcev in ali je s takšnim početjem sploh kar koli narobe, saj podjetje lahko zgolj zahteva provizijo za opravljeno storitev, vinjeto pa nato prek spletne strani Darsa tudi zares kupi in jo registrira na kupčevo vozilo.

»Tudi v družbi Dars opažamo, da se je na spletu pojavilo več neuradnih spletnih strani, na katerih razni ponudniki nepooblaščeno prodajajo slovenske e-vinjete za uporabo slovenskih avtocest in hitrih cest. Ponudniki strankam za nakup zaračunajo visoko provizijo,« odgovarjajo z Darsa, poudarijo pa še bistvo: »Kupec nima zagotovila, da je bila e-vinjeta dejansko kreirana v našem centralnem sistemu.« To pomeni, da lahko stranka, ki je dražjo vinjeto preprodajalcu plačala (naj poudarimo, da ni nujno, da je v primeru zgoraj navedene spletne strani tudi tako, lahko da zgolj zaračunajo provizijo in vinjeto v Darsovem sistemu tudi ustrezno kreirajo), kljub nakupu ostane brez veljavne vinjete.

V praksi to pomeni, da lahko nič hudega slutečo osebo, ki je že tako in tako plačala več za slovensko vinjeto, Darsovi nadzorniki na avtocesti ustavijo in se znajde v prekršku, ker nima veljavne vinjete. Čaka jo 300 evrov kazni, čeprav je e-vinjeto že (pre)plačala, pa mora kupiti še eno.

»Slovenske e-vinjete je uradno in skladno z zakonodajo mogoče kupiti samo prek naše uradne spletne strani. Vsi drugi ponudniki, ki ponujajo nakup slovenske e-vinjete prek svojih spletnih strani, to počnejo brez naše privolitve in z njimi nimamo sklenjene pogodbe o prodaji,« so jasni na Darsu. Dodajajo, da o tem redno obveščajo tudi tujino, in sicer prek spletnega oglaševanja e-vinjete na 12 tujih trgih – uporabnike prek tega napotujejo neposredno na Darsovo uradno spletno stran, kjer je vinjete mogoče kupiti.

Imate zgodbo za nas? Pišite nam prek spodnjega obrazca.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas