ROPI

Naropali prek 22 tisočakov

Policisti prijeli bančna roparja, tretjega še iščejo. Na delu so bili na Straži in v Vipavi.
Fotografija: Dvema so prostost odvzeli v Ljubljani. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Dvema so prostost odvzeli v Ljubljani. FOTO: Tadej Regent

LJUBLJANA – Policisti so v zadnjem mesecu uspešno preiskali dva oborožena ropa bank, in sicer na Straži pri Novem mestu in v Vipavi, s tem, ko so zlikovce po drugem ropu prijeli, pa so preprečili tretjega, ki ga je združba že skrbno načrtovala. V priporu sta se po policijski akciji znašla državljana Bosne in Hercegovine, stara 24 in 28 let, njun pajdaš, prav tako državljan BiH, ki šteje 26 let, pa jo je možem postave popihal in ga še iščejo.

Prvi rop je trojica izvedla v začetku aprila na Dolenjskem, je včeraj pojasnil France Božičnik, vodja sektorja kriminalistične policije. Ob 9. uri sta v poslovalnico NLB na Straži vstopila zamaskirana moška, pri sebi sta imela orožje, ki sta ga uperila v zaposleno, in ji zagrozila ter od nje zahtevala denar. Prestrašena ženska jima je ugodila, in medtem ko je eden od roparjev pištolo usmerjal v zaposleno in stranke, ki so bile takrat v banki, je drugi denar metal v plastično vrečko. Nato sta zlikovca pobegnila, pred banko ju je v avtu čakal tretji in skupaj so se z 8300 evri odpeljali v neznano. Da so roparja našli, gre velika zahvala občanom, ki so policistom pomagali z informacijami, je dejal Božičnik in se jim tudi zahvalil.

V obe banki sta zlikovca vstopila zamaskirana in oborožena. FOTO: Thinkstock
V obe banki sta zlikovca vstopila zamaskirana in oborožena. FOTO: Thinkstock

V Vipavi je združba nato udarila 30. aprila. Znova sta v poslovalnico NLB vstopila zamaskirana roparja, eden je v roki držal pištolo, drugi kladivo, in od zaposlene zahtevala denar. V času ropa v poslovalnici v Vipavi ni bilo strank, storilca pa sta banko zapustila bogatejša za 14.000 evrov. Znova ju je v avtu pred stavbo čakal pajdaš in skupaj so pobegnili. Odpeljali so se do bližnjega gozda, kjer je voznik snel tablice in odpeljal, roparja pa sta tam skrila orožje in oblačila, le denar sta vzela s seboj. Kmalu so vsi trije zapustili Slovenijo, a sta se mlajši in starejši konec maja vrnila, da bi udarila še tretjič. Podvig jima ni uspel, policisti so ju izsledili v Ljubljani in jima odvzeli prostost, preiskovalni sodnik pa ju je po zaslišanju poslal v pripor.

Vsi trije državljani Bosne in Hercegovine so utemeljeno osumljeni storitve dveh kaznivih dejanj ropa. Za posamezen rop je zagrožena zaporna kazen od tri do petnajst let. Kot so še sporočili s policije, je uspešnost naših varuhov reda in miru pri preiskovanju tovrstnih kaznivih dejanj precej uspešna, so tudi leta, ko preiščejo prav vse rope, sicer pa je preiskanost teh kaznivih dejanj pri nas med 70 in 75 odstotki. »V zadnjih letih smo prijeli vse organizirane skupine, ki so na območje Slovenije prišle izvrševat oborožene rope finančnih institucij,« dodajajo na policiji.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije