KONČALI V PRIPORU

Namesto kruha vozili migrante

V priporu trije Ljubljančani, dva člana združbe lani obsojena. Od le enega prevoza se jim je obetalo 231 tisočakov.
Fotografija: Na tisoče evrov so plačali vodnikom za pot na obljubljeni Zahod, a so jih ustavili tik pred mejo z Italijo.
Odpri galerijo
Na tisoče evrov so plačali vodnikom za pot na obljubljeni Zahod, a so jih ustavili tik pred mejo z Italijo.

Šestinšestdeset državljanov Pakistana in Bangladeša je konec februarja v našo državo ilegalno prikorakalo na območju Podlehnika. Kdo ve, koliko so dotlej že plačali članom kriminalne združbe tihotapcev migrantov, ki so jih do nas pripeljali iz Turčije, Grčije, Bosne in Hercegovine ter Hrvaške. Plačevali so zato, da bi prišli do obljubljenega Zahoda, kar pa Slovenija zanje ni, hočejo v Italijo, Nemčijo. In zato je združba še kako dejavna tudi pri nas, tujci pa morajo za zadnji kos poti pošteno seči v žepe.

Astronomski zaslužek

Tihotapljenje migrantov skozi našo državo je superdobičkonosen posel, in to še kako dobro vedo člani združbe, ki se jim je samo za enega od prevozov obetal astronomski zaslužek. Če bi jim uspelo v Italijo prepeljati 66 migrantov, bi jim v žepe kapnilo komaj verjetnih 231.000 evrov, vsakemu od tujcev bi namreč pobrali 3500 evrov.
Ker voznik ni hotel ustaviti, je policistom postalo jasno, da v tem kombiju ni kruha. Fotografiji: Primorske novice
Ker voznik ni hotel ustaviti, je policistom postalo jasno, da v tem kombiju ni kruha. Fotografiji: Primorske novice

Dva člana združbe (Pascal Jeffrey Willems in Miran Ivanovski) sta bila v Ljubljani obsojena že lani, policiste pa je nadaljnje vohljanje pripeljalo še do treh njunih pajdašev, pred kratkim so se v lisicah in priporu znašli v Ljubljani živeči Renato Beganović (bil naj bi vodja našega dela združbe), Šaćo Beganović in Benjamin Mesić.

Skupaj z neznanimi sostorilci so ovadeni za štiri tihotapljenja tujcev, ki niso imeli dovoljenja za vstop v Republiko Slovenijo oziroma na schengensko območje. Največji posel pa jim je propadel konec februarja, ko so na Štajerskem prevzeli 66 ljudi, jih poskrili v gozdu, jim dali hrano in pijačo ter pripravili vse, da bi jih odpeljali proti Italiji. Toda kaj ko so jim načrte prekrižali policisti, ki so migrante v gozdu odkrili in jih vrnili Hrvatom.


Kdo ve, koliko prevozov do Italije pa je tihotapcem uspelo, kot denimo julija lani, ko so po ugotovitvah preiskovalcev kaznivih dejanj zaslužili vsaj 1250 evrov na osebo. S tajnimi ukrepi so policisti ugotovili, da sta Mesić in Renato skupaj z Willemsom in Ivanovskim ter neznanimi sostorilci na Kočevskem prevzela 18 Afganistancev in enega Pakistanca, ki so na našo stran meje na Kočevskem pripešačili iz Hrvaške oziroma jih je do tja iz Bosne pripeljal neki Hamza. S citroënom jumperjem v lasti Ivanovskega, ki pa sploh ni bil namenjen prevozu potnikov, jih je proti Italiji vozil Willems. Ivanovski se je pred njim vozil z avtom, o podrobnostih prevoza do Šempetra pri Gorici pa sta bila na zvezi z Mesićem in Renatom.

Beganovićeva sta osumljena, da sta s sostorilci sodelovala tudi pri marčevskem tihotapljenju 29 državljanov Bangladeša in dveh Pakistancev, ki so v našo državo iz Hrvaške nelegalno vstopili na Primorskem, proti Italiji pa jih je v zaprtem delu vozila odpeljal Poljak Robert Ryzsard Rudnik. Za logistiko naj bi poskrbela Beganovićeva, posel pa je padel v vodo tik pred mejo z Italijo, ko so kombi – bil naj bi namenjen za prevoz kruha – zaustavljali policisti. Voznik ni ustavil, zato so se zapodili za njim in ga ustavili pred kontrolno točko na Škofijah. Če bi bil prevoz uspešen, bi tihotapci vsakemu od migrantov vzeli 3600 evrov, vsega skupaj torej 111.600 evrov. Poljaka so prevzeli koprski preiskovalni organi, krivdo pa je na tamkajšnji kazenski sodniji zanikal.


Beganovićeva in Mesić na nadaljnje postopke torej čakajo v priporu, če jih bo tožilstvo obtožilo, da so kot člani hudodelske združbe zagrešili kaznivo dejanje prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, pa jim preti precej mastna zaporna kazen. Zakonodaja namreč veleva, da se tisti, ki tujce, ki nimajo dovoljenja za vstop v Slovenijo ali prebivanje v njej, nezakonito spravlja na njeno ozemlje, jih po njem prevaža ali jim pomaga pri skrivanju, pri tem pa pridobi nesorazmerno premoženjsko korist, kaznuje z do osmimi leti zapora. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije