PRAVNOMOČNO

Možno samo v Sloveniji: najstnici (16) slekel hlače in jo otipaval, a ostaja zdravnik

Objavljeno 21. november 2019 07.04 | Posodobljeno 21. november 2019 07.13 | Piše: Aleš Andlovič

Sodba zoper Davorina Kolarića je pravnomočna. Obsojen na pogojno kazen.

Zdravnik se ne čuti krivega. FOTO: Facebook
Le dober teden zatem, ko se je nekdanji zdravnik v lenarškem zdravstvenem domu Davorin Kolarić v eni izmed oddaj slovenske zasebne televizije hvalisal, da »se ne čuti krivega spolnega nadlegovanja« 16-letnice, je doživel hladen tuš. Če je še do pred dnevi nad njegovo obsodbo visel znak nepravnomočno, je zgodba zdaj pravnomočno končana. Mariborski višji sodniki so potrdili sodbo mariborske okrožne sodnice Barbare Nerat, ki je marca letos družinskega zdravnika obsodila na 18 mesecev pogojnega zapora zaradi kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja. Če v naslednjih treh letih ne bo storil enakega ali istovrstnega dejanja, mu ne bo treba za zapahe.
18 mesecev pogojne kazni je dobil Kolarić.

Prav pri tem, da zdravnika zaprejo in pošljejo na prestajanje kazni v zapor, je vztrajal višji tožilec Zoran Klinc; zoper prvostopenjsko sodbo se je pritožil in vztrajal, da je treba zdravnika obsoditi na leto in pol zapora in mu za dve leti prepovedati opravljati zdravniški poklic. A višji sodniki mu niso pritrdili ne v delu, v katerem zanj zahteva zaporno kazen, ne v delu o prepovedi opravljanja poklica. Sodišče je odločilo, da v postopku ni bilo prepoznati nevarnosti, da bi zdravnik dejanje še kdaj ponovil.
image
Davorin Kolarič (levo) ostaja zdravnik. FOTO: Facebook

Davorin Kolarić je kmalu po izbruhu afere zamenjal okolje, in čeprav je marsikdo menil, da po njej ne bo našel nove zaposlitve, jo je presenetljivo hitro dobil. Tudi s podporo tamkajšnjega župana Stanka Ivanušiča je v Razkrižju odprl svojo ordinacijo. Četudi so pritiski postajali vse večji, pa med ljudmi še danes uživa popolno podporo. Kot je omenil župan Ivanušič, se je pod peticijo, da Kolarić ostane zdravnik v njihovem kraju, podpisalo 800 ljudi. Tudi občinski svetniki so mu na eni izmed sej izrekli podporo.
Župan še naprej zaupa obsojenemu zdravniku.

Čeprav je sodba pravnomočna, pa se Kolariću ni treba bati, da bi izgubil službo. Včeraj smo župana Razkrižja, ki je pristojen za podelitev koncesije osebnega zdravnika v domačem kraju, poskušali priklicati na telefon, neuspešno, smo pa izvedeli, da naj bi se zdravnik pred dnevi sam javil pri njem in mu povedal, da je pogojna obsodba postala pravnomočna. A to za župana naj ne bi bil zadosten razlog za prekinitev sodelovanja z obsojenim zdravnikom, župan naj bi med drugim celo pripomnil, da je bilo tudi sodišče v dvomih o dvoumnosti dejanj, »sicer bi ga zaprli in mu odvzeli licenco«. Ker pa se to ni zgodilo, bo Kolarić še naprej nemoteno opravljal svoje delo. Doslej namreč zaradi spolnih zlorab pacientov v Sloveniji ni bila odvzeta niti ena zdravniška licenca.
image
Sodelovanje župana Razkrižja Stanka Ivanušiča in zdravnika Davorina Kolarića (desno) se bo nadaljevalo. FOTO: Facebook

Nagnusna dejanja zdravnika Kolarića segajo v leto 2016, ko je srednješolka po specialističnem pregledu zaradi prirojene deformacije prsnega koša prišla k njemu v Zdravstveni dom Lenart po opravičilo za odsotnost pri telovadbi. K osebnemu zdravniku jo je pripeljal oče, in prvič se je zgodilo, da ga Kolarić ni povabil v ordinacijo. Takrat v njej ni bilo niti medicinske sestre. Zdravnik je najstnici rekel, da ji bo pregledal bezgavke, nato pa ji je v nasprotju z medicinsko doktrino kar sam odpel gumb, ji slekel hlače in jo otipaval po prsih in spolovilu. Ko je zapustila ambulanto, je oče takoj opazil spremembo na hčerki, poizvedoval je, kaj se je zgodilo, a se je bala, kako se bo odzval, zato se je raje najprej zaupala prijateljici. Ta ji je predlagala, naj pokličeta svetovalnico TOM – telefon za otroke in mladostnike, tam pa so ji svetovali, naj se obrne na zastopnico pacientovih pravic.
Deli s prijatelji