STRAŠNO

Na zboru gasilcev izvedel, da doma gori

Levstikovim na Ribniškem je pogorelo gospodarsko poslopje. Hidranti so bili pod snegom, voda je zmrzovala v ceveh. 
Fotografija: Zagorela je žagovina, zgorelo pa ostrešje. Foto: Milan Glavonjić
Odpri galerijo
Zagorela je žagovina, zgorelo pa ostrešje. Foto: Milan Glavonjić

RAKITNICA – Gasilska tovarišija iz Rakitnice pri Ribnici je v soboto okoli polnoči še premlevala zajetni dnevni red letne redne skupščine svojih vrst, ko je njen dolgoletni član Stane Levstik prejel klic prepadene družice Darje. Mislil si je, to že ne bo v redu, ko je ob tej uri zazvonil telefon. In res ni bilo: »Pohiti domov, pri nas nad kurilnico in delavnico gori gospodarsko poslopje.«

Pavle Henigman in kriminalista Foto: Milan Glavonjić
Pavle Henigman in kriminalista Foto: Milan Glavonjić

Gospodarja je v sicer mrzli noči, ko je mraz že ščipal ušesa, pošteno streslo in hkrati ogrelo, da je pritekel v nekaj minutah. »Od gasilnega doma, oddaljenega manj kot kilometer, nisem videl zubljev, po dimu pa je zaudarjalo,« je včeraj zjutraj ob pogorišču, ko je še naletaval sneg, na kratko razlagal kriminalistoma. Kikirikanje rdečega petelina pri hiši na vzpetini naselja, ki je svoj kljun pokazal kmalu, ko je odbila ura strahov, je na noge dvignilo tudi več deset gasilcev iz PGD Ribnica, Lipovec, Dolenja vas in Rakitnica.

Dolga noč za gasilce

»Fantje, hvala za veliko pogumnost in nesebičnost. Rešili ste nas gorja,« jih pohvali skrušena Levstikova partnerica. »Z vozili smo drveli do pogorišča vedoč, da je celotno ostrešje gospodarskega poslopja dimenzij 10 x 15 metrov že v pepelu. Kritina je torej zgorela, moči bo treba napeti, da ogenj ne bo zajel hiše in drugega dela lesenega poslopja, ki se držita skupaj. Če nam to ne bi uspelo, bi lahko poročali o neslutenih razmerah te elementarne nesreče, saj bi se ogenj lahko razširil še na sosednje, strnjene hiše, celo na vas. V takih primerih je poleg odzivnega časa napad z vodo najbolj učinkovit,« je povedal Rok Šilc, poveljnik PGD Ribnica in vodja intervencije.

Z usklajenim delovanjem so s curki, čeprav so bili vaški hidranti zakopani v sneg, gasilci pa so se do njih prebijali s težavo, ognju na gorečem delu jemali moč. Povrhu je voda v ceveh zmrzovala. »Ja, bila je to za vselej vajene gasilce res dolga noč. Del naloge je bil sicer opravljen s tem, ko smo pogasili ogenj, v jutranjih urah pa nas je čakala sanacija pogorišča. Žagovina, ki je bila na podstrešju, je še tlela, v takih primerih je treba biti previden,« je dodal Pavle Henigman iz PGD Rakitnica, ki je večji del dneva ostal na pogorišču.


Tam je stala tudi gospodarjeva hči Daša, ki je na mamin klic takoj prišla iz Ljubljane. Bodoča magistrica pravnih ved je hvaležna, da se je iz dima rešil z vsemi žavbami namazani maček Oli, ki je predel v spodnjem delu poslopja, iz hleva pa so pravočasno spustili tudi konja. Po neuradnih podatkih je zagorelo v kurilnici na sistemu za ogrevanje z žagovino. Zaradi tehnične napake je ogenj prešel na zalogovnik, nato pa se je razširil na celotno ostrešje objekta, kjer je bil shranjen del orodja in opreme.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije