DRZNE TATVINE

Na slovenskih počivališčih prežijo na vas in kradejo kot srake

Objavljeno 13. avgust 2020 13.36 | Posodobljeno 13. avgust 2020 13.53 | Piše: P. K.

Policija opozarja na previdnost.

Počivališča so raj za prevarante. FOTO: Mavric Pivk
Policisti postaje Sežana so 2. in 4. avgusta 2020 na počivališču dveh bencinskih servisov na avtocesti obravnavali dve tatvini denarja, storjeni na drzen način.

V obeh primerih je bilo ugotovljeno, da sta oškodovanca, državljana Romunije, na počivališče bencinskega servisa prispela kot potnika avtobusa romunskega prevoznika, ki je prevažal potnike na relaciji Italija–Romunija.

Ko sta bila zunaj avtobusa, so do njiju prišli trije moški, prav tako državljani Romunije, ki so se jima začeli predstavljati, da so predstavniki avtobusnega podjetja in ponovno preverjajo vozovnice ter količino denarja, ki jo imajo potniki pri sebi. Na tak način so osumljenci pri obeh oškodovancih dosegli, da sta jim pokazala vsebino denarnice, pri tem pa so izkoristili nastalo situacijo in oškodovancema na drzen način ukradli ves denar in z njim pobegnili s kraja. V prvem primeru so oškodovancu odvzeli 450 evrov, v drugem primeru pa 2.900 evrov.

Odredili so jim pripor

Z zbiranjem obvestil in po pregledu posnetkov varnostnih kamer z obeh bencinskih servisov so policisti PP Sežana ugotovili, da so opisanih dveh drznih tatvin osumljeni trije moški, prav tako državljani Romunije, ki so bili začasno nastanjeni v Postojni.

5. avgusta, ko so navedeni trije ponovno prihajali na območje PP Sežana, po vsej verjetnosti z namenom novega izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj, jim je bila odvzeta prostost. Po zbranih obvestilih in dokazih so bili vsi trije s kazensko ovadbo privedeni na zaslišanje pred preiskovalnega sodnika okrožnega sodišča v Kopru, ki je po zaslišanju vsem trem odredil pripor.

Med preiskavo kaznivih dejanj je bilo nedvomno ugotovljeno, da so se trije državljani Romunije, dva stara 36 let, tretji pa 53 let, združili z namenom izvrševanja premoženjskih kaznivih dejanj, tako imenovanih drznih tatvin na avtocestnih počivališčih, katerih žrtve so bili romunski državljani, ki se z večjimi količinami denarja vračajo iz zahodnih držav domov v Romunijo. Pri tem so si osumljeni natančno razdelili vloge opazovalca okolice, navezovanje stika z žrtvijo in namišljenega sprevodnika avtobusa.

V določenem trenutku je eden od storilcev, zaradi večje prepričljivosti, pod pretvezo preverjal denar od drugega sostorilca ter tako lažje prepričal oba oškodovanca, da sta jim pokazala denarnico oziroma jim v roke položila denar. Nastalo situacijo so izkoristili in izvršili tatvino denarja na posebno drzen način. Obstaja tudi velika verjetnost, da je bilo takšnih primerov tatvin še več, vendar tega oškodovanci, predvsem zaradi odhoda avtobusa, niso prijavili.
Deli s prijatelji