ČRNI TRG Z ŽIVALMI

Na njivi imel postavljene kletke, ko je prišla policija, so imeli kaj videti

Na območju Kamnika so policisti iz ujetništva rešili zavarovane ptice. Kazen za lovca, ki se je želel finančno okoristiti na črnem trgu, pa pičla.
Fotografija: V Sloveniji so samo letos odkrili 56 primerov črnega trga z živalmi. (Fotografija je simbolična.) FOTO: Olga Seifutdinova, Getty Images
Odpri galerijo
V Sloveniji so samo letos odkrili 56 primerov črnega trga z živalmi. (Fotografija je simbolična.) FOTO: Olga Seifutdinova, Getty Images

Na območju Kamnika so policisti iz ujetništva rešili vsaj deset osebkov zavarovanih ptic pevk, ki jih je moški lovil in zadrževal v ujetništvu zaradi osebnih finančnih interesov, so sporočili iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DDPS). Menijo, da je kazen za kriminalno dejanje lova ptic, ki jo je izdalo tožilstvo, občutno premajhna, saj so lovca kaznovali le z opominom. 

Po letu dni je slovensko tožilstvo naposled dalo epilog krivolovcu ptic, ki pa je za svoja kriminalna dejanja dobil le opomin.

Oktobra lani je član Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije na območju Kamnika opazil, da je na obrobju njivske površine nastavljenih več mrež za lov ptic. Še več, oseba je nezakonito lovila tudi z vabniki, tj. živimi pticami, ki so bile nameščene v majhne kletke ob postavljenih mrežah. Takoj je o tem obvestil policijo. Policisti so opremo za lov zasegli, ptice, tudi že ulovljene in zadrževane v kletkah, pa izpustili v naravo. Sledila je kazenska ovadba na pristojno državno tožilstvo.

Ptica v mreži. FOTO: DDPS
Ptica v mreži. FOTO: DDPS


Kot pojasnjujejo pri DDPS, je primer dobil nato nepričakovan epilog. »Okrožni državni tožilec v Domžalah je brez zaslišanja prič dogodka kršitelju izrekel le sodni opomin ter mu odvzel opremo za lov ptic,« so ogorčeno zapisali. »Kakšno je sporočilo takšnega sklepa tožilstva za vse, ki se trudijo, da se takšna nezakonita dejanja pri nas končajo? Da je njihovo delo zaman in da je tako vseeno, če se takšna dejanja odkrijejo ali ne, saj se kršiteljem nič ne zgodi,« se sprašujejo v društvu za zaščito ptic.

Črni trg z živalmi in njihovimi deli je v svetovnem merilu po obsegu takoj za trgovino z ljudmi, drogami in orožjem. V Sloveniji se nekateri tega še vedno ne zavedajo in z lahkotnostjo odločitev podpirajo, menijo v DDPS.
 
Tri leta po začetku projekta Adriatic Flyway 4, s katerim želijo preprečiti krivolov na ptice, so do avgusta 2021 zabeležili že 636 primerov takšnih nezakonitih dejanj, ki so se na območju Slovenije zgodila v zadnjih 20 letih. Samo letos so zabeležili že 56 primerov. Od začetka trajanja projekta pa do avgusta 2021 so na službe, pristojne za preganjanje tovrstnega kriminala (policija, inšpekcija, tožilstvo), vložili 148 prijav, in sicer samo za primere z zadostnimi dokazi ali utemeljenim sumom o nezakonitem ravnanju. Od tega so jih do avgusta 2021 obravnavali 33 odstotkov.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas