SLEPA PRAVICA?

Morilec Maria (25) bo ostal nekaznovan?!

Objavljeno 15. maj 2019 07.01 | Posodobljeno 15. maj 2019 07.02 | Piše: Aleš Andlovič

V spopadu pri mariborski tržnici je 7. januarja 2018 umrl 25-letni Mario Krnjić. Postopek proti osumljencu se je spremenil v farso, sodniki ustavili preiskavo.

Mario Krnjić je imel vsega 25 let. FOTO: Facebook
MARIBOR – Od brutalnega pretepa na mariborski tržnici je že leto in pol, krvnik 25-letnega Maria Krnjića iz Bohove pri Mariboru pa se še vedno svobodno sprehaja. Kot vse kaže, se 36-letnemu Vladu Bodiroži ni treba pretirano bati, saj se kazenski postopek zoper njega vse bolj spreminja v farso. Mariborski policisti, ki so imeli kopico težav, da so razvozlali potek množičnega pretepa, so Bodirožo iz Ponikve pri Žalcu že marca lani ovadili zaradi posebno hude telesne poškodbe s smrtnim izidom. Grozilo mu je od treh do 15 let zapora.
image
Mario Krnjić je imel vsega 25 let. FOTO: Facebook

Čeprav je bil Vlado Bodiroža, tako policijski viri, že obravnavan tako za dejanja z elementi nasilja kot za premoženjsko kriminaliteto, kazenski proces zoper njega ne poteka po željah ne policistov ne tožilcev. Kot smo izvedeli, je pregon možakarja, ki je usodnega jutra z nožem do smrti zabodel Maria Krnjića, znova na začetku. Povedano bolj natančno, zoper Vlada Bodirožo še sploh ni uvedena sodna preiskava in vprašanje je, ali sploh kdaj bo.
image
Vlada Bodirožo so policisti ovadili zaradi povzročitve posebno hude telesne poškodbe s smrtnim izidom. FOTO: Facebook

»Marca lani smo na okrožno sodišče v Mariboru zoper fizično osebo vložili zahtevo za preiskavo zaradi kaznivega dejanja posebno hude telesne poškodbe po drugem odstavku v zvezi s prvim odstavkom 124. člena kazenskega zakonika,« nam je potrdil vodja mariborskega okrožnega tožilstva Darko Simonič. Toda zatem je trajalo dolgih devet mesecev, preden so Bodirožo zaslišali na sodišču. Deset dni pozneje je mariborsko sodišče uvedlo preiskavo.
image
Marjan Krnjić je bratu v spomin ustvaril skulpturo.

A se je zapletlo, saj se je zagovornica obdolženega pritožila na sklep o uvedbi preiskave. Sodniki senata mariborskega sodišča so ji pritrdili in sklep o uvedbi preiskave razveljavili. Ker zoper razveljavitev sklepa ni pritožbe, preiskovalni sodnici ni preostalo drugega, kot da je tudi sama prižgala rdečo luč za uvedbo preiskave. »Po proučitvi zadeve je tožilstvo umaknilo vloženo zahtevo za preiskavo in 10. aprila na sodišče v Mariboru vložilo predlog za postavitev izvedenca medicinske stroke,« je še dodal Simonič.
image
Mlaka krvi, v kateri je obležal Mario.

Kot smo izvedeli, naj bi novi izvedenec ugotovil, kakšne poškodbe je med pretepanjem dobil osumljeni Vlado Bodiroža (po neuradnih informacijah naj bi bil zaboden v podlaket), predvsem pa naj bi odgovoril na vprašanje, ali je mogoče, da je prav on usodne januarske noči zabodel Maria Krnjića. Ta je po pretepu v mlaki krvi obležal na pločniku, nekaj dni pozneje pa so zdravniki v mariborski bolnišnici izgubili boj za njegovo življenje.

Osumljeni Bodiroža je bil tistega večera v skupini moških in žensk s širšega celjskega območja, ki se je zabavala v gostinskem lokalu Podroom na Vodnikovem trgu v Mariboru. Ko so se vrata kluba zaprla, se je osmerica poskušala skobacati v avtomobil BMW.
12
moških je bilo vpletenih v pretep zaradi deklet.


Na sovoznikovem sedežu sta že sedeli 20-letna Katja Berić in dve leti mlajša Kristina Jerković. Medtem se je za celjskim beemvejem pripeljal beemve, za volanom katerega je sedel 36-letni Pesničan Sergej Mirjanić. Ker je prej v klubu spoznal celjski dekleti, ju je iz avtomobila poskušal prepričati, naj se ne odpeljeta s prijatelji proti domu, ampak naj gresta z njim.

Prigovarjanju deklet, naj zabavo nadaljujeta v Mariboru, se je pridružil 35-letni Mariborčan Danijel Polše, ki je s 34-letnim Davorjem Hrgićem in Mariem Krnjićem stal na pločniku pred kioskom s hitro prehrano. Ker sta dekleti povabilo zavrnili, je eden iz družbe dejal: »Pusti ove kučke« (pusti te psice).

To je močno razjezilo njunega prijatelja Vlada Bodirožo in je nadlegovalcema odvrnil, naj se vendar lepše vedeta. A to je spodbudilo Mirjanića, da je s štirimi prijatelji (35-letnim Darkom Radovićem, 44-letnim Goranom Mlakarjem, 31-letnim Zoranom Žilarevićem in 28-letnim Matejem Grenkom) stopil iz avta in stekel proti celjskemu beemveju.
V Londonu za Maria
Za Mariem Krnjićem je na poseben način žaloval njegov brat Marjan. Priznani modni oblikovalec že deluje pod znamko MK Exclusive, ljubezen do mode pa ga je vodila v London. Veliko prahu je Marjan Krnjić dvignil januarja letos, ko je bil izbran kot umetnik v rezidenci ministrstva za kulturo v Londonu in je ustvaril skulpturo v spomin na brata Maria.


Napadli so Bodirožo, temu sta iz celjskega avtomobila na pomoč priskočila 27-letni Slaviša Vučičević in 24-letni Luka Zagoričnik Pestivšek, 24-letni Anže Golob pa je pobegnil proti krožišču na Koroški cesti. Poleg peterice iz mariborskega avtomobila se je pretepu pridružila trojica Polše, Hrgić in Krnjić. Trojica Celjanov, ki jim je pomagal še 37-letni Mariborčan Sven Nešković, malo prej so se spoznali v klubu, je bila proti osmerici napadalcev v podrejenem položaju.

Za celjskim avtomobilom, kjer so družno pretepali Vlada Bodirožo, je obležal Mario Krnjić, preostali pa so se razbežali (peterica se je odpeljala v mariborskem BMW, preostala dva sta pobegnila peš in pozneje s taksijem). 
Deli s prijatelji