Mladoletnik bežal pred policisti

V kratkem času so gorenjski policisti zaznali veliko kršitev prometnih predpisov.
Fotografija: Policija se je podala v lov za mladoletnikom. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Policija se je podala v lov za mladoletnikom. FOTO: Leon Vidic, Delo

Škofjeloški policisti so v četrtek zaradi neustavitve sledili vozniku, ki je v Poljanski dolini bežal z osebnim avtomobilom. Po ustavitvi so ugotovili, da gre za mladoletnika, ki je brez vozniškega dovoljenja vozil neregistriran osebni avtomobil. Na vozilu so bile nameščene tudi druge registrske tablice.

V ravnanju mladoletnika so podani elementi kaznivega dejanja zoper varnost javnega prometa, zato škofjeloški policisti proti njemu vodijo predkazenski postopek. Iz prometa je bil izločen, poroča PU Kranj.

11 voznikov v rdečo

Gorenjski policisti in kranjski občinski redarji so v četrtek dopoldne na območju Kranja poostreno preverjali, kako vozniki upoštevajo prometna pravila. Osredotočeni so bili zlasti na tiste prekrške, ki v prometu pomenijo večje tveganje za nesreče in posledice. Ugotovili so 46 kršitev prometnih pravil. V 18 primerih so vozniki med vožnjo uporabljali mobilne telefone, 11 udeležencev je vozilo pri rdeči luči na semaforju in eden pri rumeni, 10 jih ni uporabljalo varnostnega pasu, trije so prekoračili omejitev hitrosti, dva se nista ravnala po prometni signalizaciji, še eno vozilo pa ni bilo tehnično brezhibno.

Gre za relativno veliko kršitev v razmeroma kratkem času, zato voznike pozivajo k upoštevanju prometnih pravil in izogibanju tveganjem, ki povzročajo nesreče, ogrožanja in poškodbe. Nadzore bodo policisti še nadaljevali.

Ob tem opozarjajo:
– zaradi telefona udeleženec ni pozoren na promet, ravna pa tako, kot bi bil pijan;
– zaradi neuporabe varnostnega pasu voznik v primeru trčenja ne bo ostal na sedežu in tvega hude poškodbe;
– izredno nevarna je tudi vožnja mimo rumene ali celo skozi rdečo luč na semaforju, pri kateri vozniki običajno tudi še povečajo hitrost vožnje skozi križišče;
– zaradi prehitre vožnje se vozilo kasneje ustavi in je lahko težje obvladljivo že v povsem običajnih situacijah – npr. spolzka cesta na ovinku;
– če vozilo ni tehnično brezhibno, ni »zdravo« in zato ni varno.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije