SOJENJE

Mladoletnica ropala zaradi fanta

Sodnica Mojca Turinek nadaljuje zaslišanja vpletenih v brutalne rope na Celjskem.
Fotografija: Obtoženi Anže Jelen (levo) in že obsojeni Leon Mihalić (desno) včeraj na celjskem sodišču. FOTO: Mojca Marot
Odpri galerijo
Obtoženi Anže Jelen (levo) in že obsojeni Leon Mihalić (desno) včeraj na celjskem sodišču. FOTO: Mojca Marot

CELJE – Na celjskem sodišču se nadaljuje sojenje Velenjčanu Anžetu Jelenu, ki ga obtožnica bremeni, da naj bi vodil in usmerjal hudodelsko druščino in bil tudi sam udeležen v štirih ropih, ki so jih konec leta 2017 in na začetku leta 2018 izvršili na Celjskem. Roparska tolpa je denar in zlato od oškodovancev izsilila z grožnjami, fizičnim nasiljem in tudi psihičnim izživljanjem nad žrtvami, že obsojeni Denis Mihalić pa je pri ropih uporabil pištolo in z njo celo streljal. Anže Jelen krivdo po očitkih iz obtožnice vseskozi vztrajno zanika.


Člane hudodelske združbe, vsi, razen Jelena, so sodelovanje pri ropih že priznali in s tožilstvom podpisali sporazume o priznanju krivde in zato tudi že prestajajo večletne zaporne kazni, pa zdaj pravosodni policisti iz slovenskih zaporov vodijo na celjsko sodišče, kjer jih sodnica Mojca Turinek zaslišuje kot priče. Potem ko so v ponedeljek več kot šest ur zasliševali Denisa Mihalića in Aleksandra Levca, so včeraj na sodišče prišli še štirje iz druščine. Najdlje pa je bila v sodni dvorani K. J., ki je bila v času, ko so ropali, še mladoletna, zato so ji ločeno sodili in je edina, ki prestaja pogojno kazen, zato je na sodišče prišla s prostosti. Zdaj že polnoletna K. J. je povedala, da je bila v času, ko so se vršili ropi, dekle Denisa Mihalića, zato je sodelovala pri ropih. Priznala je, da je v preiskavi marsikaj povedala nekoliko drugače, saj je svojega takrat še fanta vendarle želela zaščititi.

Zdaj ko so se njune poti razšle, ne nazadnje bo Mihalić za rešetkami še dobrih 14 mesecev, pa je bila bolj zgovorna. Sprva je tožilka Jasna Leskošek sicer predlagala, da bi jo zaslišali v nenavzočnosti obtoženega Jelena, a ni imela pretiranih zadržkov in je na vprašanje sodnice, ali se ga boji, odgovorila, da ji je neprijetno, ni pa je ravno strah. Zato se je sodnica odločila, da Jelen ostane v sodni dvorani. Priča ga je precej obremenila. Povedala je, da je bila zraven pri kar treh od štirih ropov in da je imela nalogo, da je pri vratih prva pozvonila. Na vprašanje sodnice, ali je vnaprej vedela, katero hišo bodo izbrali za tarčo, je povedala, da je vedno Jelen predlagal, katero, saj naj bi vedel, da oškodovanci doma hranijo večje vsote gotovine in druge dragocenosti.


Povedala je tudi, da je Denis uporabljal pištolo, ki mu jo je priskrbel prav Jelen. Slednji naj bi priskrbel tudi podkape in rokavice. Dejala je še, da so se po ropih odpeljali v Krtino, na dom Mihalića, kjer so razdelili denar, zlatnino pa je vzel Jelen, ker naj bi poznal ljudi, ki so se ukvarjali s pretapljanjem zlata v granule. Na vprašanje sodnice, ali ve za kakšen dogovor za primer, da bi jih policisti prijeli, da naj bi vso krivdo zvalili na Jelena, pa je priča odgovorila, da za to ne ve. Zelo odrezav pa je bil v sodni dvorani priča Leon Mihalić, ki je bil obsojen na štiri leta in devet mesecev zapora, ki ga, tako kot njegov brat Denis, prestaja na Dobu. Zelo malo se je spomnil, na večino vprašanj je odgovarjal vehementno, češ da ničesar ne ve, ker ga tudi ni zanimalo. Na vprašanje sodnice, kako to, da je sodeloval pri dveh ropih, je odgovoril, da je njegov brat Denis enkrat pač prišel do njega in mu rekel, da potrebuje pomoč. »In sem šel zraven,« je dejal. Dodal je, da sploh ni vedel, za kaj gre. Da o tem »sploh ni nič razmišljal«. Povsem drugače je sicer izpovedoval policistom in pred preiskovalno sodnico. Takrat je bil bolj zgovoren, včeraj pa je zatrdil, da je vse, kar je povedal, navadna laž. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas