PREKLETSTVO DRUŽINE

Mlada mamica Monika zgorela

Objavljeno 08. maj 2020 08.07 | Posodobljeno 10. maj 2020 14.42 | Piše: Aleš Andlovič

V tragediji umrla komaj 26-letna Monika Borovnik. Zapeljala naravnost v drevo, avto zajel ogenj.

Pred osmimi meseci je povila drugega otroka. FOTO: Facebook
»Slišal sem pok v gozdu, skozi katerega se vije cesta na Rahtelov vrh, ampak je vse skupaj zvenelo kot ropot stranice prikolice kamiona, zato temu nisem posvečal pozornosti,« nam je le streljaj od prizorišča predvčerajšnje tragične prometne nesreče pri Slovenj Gradcu dejal domačin. Kakšnih 20 minut pozneje se je iz dela gozda valil črn dim. »Odšel sem po stvari v avtomobil, ko sem opazil dim. Plameni so švigali že čez krošnje dreves. Nemudoma sem stekel po pobočju, ženi pa naročil, naj pokliče gasilce,« je nadaljeval očividec.

Brez zaviranja v drevo

image
Na kraju tragedije so obležali deli Monikinega avtomobila. FOTO: Aleš Andlovič
Pot čez travnik do roba gozda je bila kratka, kakšnih 100 metrov. Tam je nanj že čakal kolesar, ki se je s svojim kolesom podal na priljubljen Rahtelov vrh in med vzponom opazil ogenj. »Kričal je na ves glas: 'Gori avtomobil, ki je zapeljal s ceste!' Previdno sva se približala avtomobilu, da bi pogledala, ali je kdo v njem. Toda ognjeni zublji so medtem že zajeli celoten avtomobil in nemogoče se mu je bilo že približati, kaj šele, da bi lahko odprl vrata. Vse, kar sva lahko storila, je, da sva nemo opazovala goreč avtomobil in čakala na pomoč gasilcev,« se tragičnih dogodkov spominja Gmajničan.

Takrat nihče ni vedel, ali so se voznik in morebitni potniki rešili iz gorečega avtomobila. »Klicala sem gasilce in reševalce. Po kakšni minuti telefonskega razgovora mi je ženska na drugi strani telefonske linije dejala, da ravnokar njen sodelavec sprejema prijave verjetno iste zadeve. Mislim, da je klical kolesar iz gozda. Gasilci so prispeli zares hitro. Mislim, da so bili pri nas v manj kot desetih minutah. Hitro so pogasili požar in šele takrat opazili truplo na voznikovem sedežu,« se je v naš pogovor z domačinom vmešala njegova družica.

5 ur so se gasilci trudili spraviti avto iz brezna.


Preiskovalci so do poznega večera raziskovali vzrok nesreče in ugotavljali predvsem, kdo je zgorel v razbitinah avtomobila. Identitete pokojne namreč niso vedeli, imeli so le indic, da bi lahko to bila mlada mama dveh otrok. »Pokojne nikakor niso spravili iz povsem uničenega avtomobila, tako da so morali avtomobil najprej potegniti iz brezna, da so lahko posmrtne ostanke pospravili v mrliški avtomobil. A to je bilo šele malo pred deveto uro zvečer, torej pet ur po nesreči in tako dolgo je tukaj čakal tudi mrliški avtomobil,« se spominja domačinka.

Vse, kar sva lahko storila, je, da sva nemo opazovala goreč avtomobil in čakala na pomoč gasilcev.


image
Bila je zaposlena v slovenjgraškem vrtcu. FOTO: Facebook
Včeraj zjutraj je prišla potrditev, da je v gorečem avtomobilu do neprepoznavnosti zgorela komaj 26-letnica. Kot smo izvedeli neuradno, a iz dobro obveščenih virov, se je v nesreči smrtno ponesrečila Monika Borovnik. »Vozila je osebni avtomobil po lokalni cesti zunaj naselja Gmajna od Rahtelovega vrha proti Slovenj Gradcu. Ko je z vozilom pripeljala v ostri desni ovinek, je zaradi neprilagojene hitrosti zapeljala naravnost in z vozišča ter trčila v drevo. Pri tem je utrpela tako hude poškodbe, da je umrla na kraju nesreče,« so bili z informacijami skopi na celjski policijski upravi.

Cesto je poznala

»Monika je bila mlada mamica. Imela je dva otroka, eden je star poltretje leto, drugi je dopolnil komaj osem mesecev,« so nam dejali poznavalci razmer. Domačini so se včeraj, precej na glas, spraševali, kaj je Monika Borovnik tragičnega sredinega popoldneva sploh počela na Rahtelovem vrhu. Potem med spustom v dolino pa je zapeljala s ceste. »Na to vprašanje nima nihče pravega odgovora. Tukaj sta samo gostilna in dežela škratov, kjer pa zagotovo ni bila, saj bi sicer z njo verjetno bila tudi njena otroka,« razmišlja naša sogovornica, ki pa ne želi biti imenovana.

Monika Borovnik je cesto na Rahtelov vrh (in z njega) zagotovo dobro poznala, saj je odraščala na kmetiji v sosednji Grajski vasi. S kraja tragične nesreče se čez ozko dolino, po kateri teče cesta iz Slovenj Gradca proti Ravnam na Koroškem, vidi Borovnikova kmetija, ki jo domačini imenovali Pri Žlaku. Domala nemogoče je, da bi jo oster ovinek presenetil ali da zanj ne bi vedela. Kaj se je pravzaprav v sredo zgodilo malo pred četrto uro popoldne, bo znano šele po koncu policijske preiskave. A na rezultate bo treba še nekaj časa počakati.

Priljubljena vzgojiteljica

image
Preiskovalci so na asfaltu našli rahle sledi, kjer domnevajo, da je peljal Monikin avtombil. FOTO: Aleš Andlovič
Moniko Borovnik so domačini opisali kot vedro mladenko, ki je sanjala o vzgojiteljskem poklicu. Pred leti je opravila strokovni izpit in se zaposlila v vzgojno-izobraževalnem zavodu v Slovenj Gradcu. »Preden je odšla na porodniški dopust, je delala v jaslični skupini z otroki, starimi med enajstimi meseci in dvema letoma. Po drugem porodu se še ni vrnila v službo, mislim, da je bilo načrtovano, da se vrne septembra ali oktobra,« je sklenila očividka.

Da ni videti zaviralnih poti, je mogoče moč pripisati tudi modernim zaviralnim sistemom z ABS-tehnologijo.


Kot smo izvedeli, so goreč avtomobil pogasili člani prostovoljnih gasilskih društev Stari trg in Slovenj Gradec. Kot da usoda ne bi mogla drugače, smo izvedeli, da naj bi bila med tistimi, ki so se borili z ognjenimi zublji, partner pokojne Monike in njen brat. Domačini pravijo, da sta šele zatem, ko je bil požar pogašen, prepoznala avtomobil in povezala, da bi za volanom lahko sedela njihova Monika. Kot da pretresov v družini Borovnikovih ne bi bilo v zadnjih letih dovolj, jih je zdaj šokirala še Monikina smrt. Pred manj kot letom je namreč v nevsakdanjih okoliščinah umrl njen oče. Podobno sta se pred tem od življenja poslovila tudi njen brat in dedek.

Avto brezhiben?
Kot je pri tovrstnih (smrtnih) nesrečah običajno, bodo avtomobil, s katerim se je ponesrečila Monika Borovnik, preiskovalci poslali na pregled. Strokovnjaki bodo morali potrditi ali ugotoviti, če je bilo vozilo tehnično brezhiben. Med pregledom kraja nesreče smo namreč ugotovili, da ne na asfaltni površini ne na brežini pred breznom ni bilo vidnih zaviralnih poti. So Moniki odpovedale zavore? Da ni videti zaviralnih poti, je mogoče pripisati tudi modernim zaviralnim sistemom z ABS-tehnologijo.
Deli s prijatelji