TOŽBA

Mirko Krašovec bi od države 686.000 €

Nekdanji ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec toži tudi zaradi neupravičenega zapora.
Fotografija: Mirko Krašovec je včeraj spet prišel na sodišče, tokrat kot tožnik. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Mirko Krašovec je včeraj spet prišel na sodišče, tokrat kot tožnik. FOTO: Dejan Javornik

Enajst let po razkritju finančnega kolapsa mariborske nadškofije oziroma propada njenih holdingov Zvon Ena in Zvon Dva je pred ljubljansko okrožno sodnico Jasminko Jašo Trklja stopil nekdanji ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec. Njegovo ime je v prejšnjem desetletju močno odmevalo v slovenski javnosti, še posebno po tem, ko je moral na sodišče prihajati v vlogi obtoženca. In to zaradi očitkov o domnevnem napeljevanju h goljufiji na škodo evropskih sredstev v višini 1,77 milijona evrov v tako imenovani aferi Betnava.

Krašovcu, po mnenju nekaterih je bil arhitekt cerkvene finančne podrtije, po mnenju drugih pa le grešni kozel propada mariborske nadškofije, so zaradi primera sodili trikrat. Dvakrat je bil spoznan za krivega in obsojen na zaporno kazen dveh oziroma treh let, tretje sojenje na celjskem okrožnem sodišču pa mu je oktobra 2018 prineslo oprostilno sodbo. To je specializirano tožilstvo sicer izpodbijalo na višjem sodišču, vendar je to tik pred zastaranjem kazenskega pregona potrdilo odločitev prvostopenjskega.

Še preden so mu na posvetnem kazenskem sodišču prvič izrekli obsodilno sodbo, pa je padel v nemilost tudi pri cerkvenih oblasteh. Novembra 2010 je moral odstopiti s položaja nadškofijskega ekonoma, rimska kongregacija za duhovnike pa ga je sankcionirala aprila 2013: odvzeli so mu cerkvene nazive, za leto dni se je moral umakniti v samostan Šentpavel na avstrijskem Koroškem. Na koncu pa je bil v cerkvenem postopku rehabilitiran in lahko opravlja pastoralna dela, pravnomočno je opran krivde tudi v posvetnem kazenskem postopku.

Za zaprtimi vrati

Krašovec je v zaporu preživel več kot dva meseca, pozneje pa mu je uspelo s predlogom za vikend zapor. Ko je bil na koncu pravnomočno oproščen, pa se je odločil, da bo na sodišču od države zahteval 686.793 evrov odškodnine. Poleg že omenjene zadeve Betnava je vanjo vključena tudi tako imenovana afera Mladinska knjiga, kjer je bil skupaj s soobtoženimi na koncu prav tako pravnomočno oproščen. V tožbi tako zahteva poplačilo zaradi neutemeljenega prestajanja zapora. Odškodnino pa želi tako za nepremoženjsko kot premoženjsko škodo.

Pred sodnico Jasminko Jašo Trklja je bil včeraj v zvezi s tem tudi zaslišan, pozneje pa se mu je pridružil tudi izvedenec psihiatrične stroke Peter Pregelj. Kaj je povedal prvi in kaj drugi, javnost ni mogla izvedeti, saj je sodnica na predlog tožnika oziroma njegovega pooblaščenca Velimirja Cugmasa ta del pravdanja zaprla za javnost. Krašovec bo namreč, kot je razložil odvetnik, izpovedoval o svojem zdravstvenem stanju, »kar pa je njegova zavarovana osebnostna pravica, ki je ne želi razkriti javnosti«. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas