TOŽBA

Minister Mesec mu je očital, da je bil obsojen

Davčni svetovalec Rok Snežič toži Luko Mesca zaradi žaljive obdolžitve.
Fotografija: Luka Mesec je zoper tožbo ugovarjal, kar pomeni, da krivde ne priznava. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Luka Mesec je zoper tožbo ugovarjal, kar pomeni, da krivde ne priznava. FOTO: Jure Eržen

Minister za delo in koordinator Levice Luka Mesec ne priznava krivde za očitke v zasebni kazenski tožbi, ki jo je zoper njega zaradi domnevne žaljive obdolžitve vložil davčni svetovalec Rok Snežič. V razpravno dvorano ljubljanskega okrožnega sodišča včeraj sicer nista prišla niti Mesec niti Snežič, je pa prvi prevzel tožbo in zoper njo tudi vložil ugovor. To pomeni, da krivde ne priznava, je poudaril sodnik Marko Pogačnik in dodal, da zato včeraj tudi ni bila potrebna njegova navzočnost.

Rok Snežič bo za Mesca zahteval pogojno kazen, prenehanje funkcije ministra in prepoved udejstvovanja v politiki vsaj leto dni. FOTO: Roman Šipić
Rok Snežič bo za Mesca zahteval pogojno kazen, prenehanje funkcije ministra in prepoved udejstvovanja v politiki vsaj leto dni. FOTO: Roman Šipić

Ministrov odvetnik Marko Bobič je v sodni spis vložil nove dokazne predloge, predvsem medijske članke, iz katerih naj bi izhajalo, da so besede kriminalec, oligarhija in klika resnične. S članki in medijskimi objavami Bobič med drugim dokazuje, da je bil Snežič v Sloveniji že v več kazenskih postopkih in tudi že na prestajanju zaporne kazni ter da mu je bil prepovedan vstop v BiH, poroča STA.

Med dokazne predloge je uvrstil tudi članke, iz katerih izhaja, da Snežič z ženo v Mariboru gradi vilo in da naj bi denar za njeno gradnjo izhajal iz nezakonitih poslov, in članek, iz katerega izhaja, da so uslužbenci finančne uprave Snežičevi ženi pred časom zasegli avtomobil zaradi suma davčne utaje.

Včeraj v sodno dvorano ni bilo ne obdolženega ministra ne zasebnega tožilca. Simbolična fotografija. FOTO: Uroš Hočevar
Včeraj v sodno dvorano ni bilo ne obdolženega ministra ne zasebnega tožilca. Simbolična fotografija. FOTO: Uroš Hočevar

Med dokazi, ki jih je predložil v spis, je tudi zapisnik Snežičevega zaslišanja pred parlamentarno komisijo, ki je preiskovala nezakonito financiranje političnih strank, ob čemer se je Snežiču očitalo, da naj bi sodeloval z Dijano Đuđić, sicer znano kot posojilodajalko stranki SDS. »Iz jumboplakatov, ki jih je naročal Snežič, izhaja, da ima dostop do direktorjev in vodilnih v številnih javnih družbah, pri čemer se je v javnosti celo hvalil, da je sodeloval s politiki pri njihovem imenovanju in da lahko uredi sestanek z njimi,« je spomnil Meščev odvetnik.

Snežičev odvetnik Goran Janžekovič pa z vrsto dokaznih predlogov dokazuje, da Snežič v Sloveniji in na območju BiH ni bil kaznovan in da ni imel prepovedi vstopa v BiH. Med drugim je v spis vložil potrdilo sodišča v Banjaluki iz septembra lani, iz katerega izhaja, da se zoper Snežiča ne vodi noben kazenski postopek, in dopis, ki potrjuje, da v BiH ni bil nikoli obsojen za kazniva dejanja. Predložil je tudi odločbo Komisije za preprečevanje korupcije o Snežičevem vpisu v register lobistov, dokazilo o njegovem vpisu v register lobistov v Sloveniji ter prepis dokazila, da je davčni svetovalec.

Kot še poroča STA, je sodišče Janžekoviču naložilo, naj predloži posnetek predvolilnega soočenja devetih parlamentarnih strank na prvem programu nacionalne televizije marca lani, na katerem naj bi bile izrečene inkriminirane besede, ki so bile povod za Snežičevo tožbo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije