EN PROMIL

Milica H. po ohceti pijana zbila motorista, zato 10 mesecev zapora

60-letnica je napihala en promil. Zapor bo odslužila z delom v splošno korist.
Fotografija: Milica Habič z odvetnico Klavdijo Kerin FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Milica Habič z odvetnico Klavdijo Kerin FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

»Kriva sem in žal mi je,« je krivdo za prometno nesrečo, v kateri se je hudo ranil motorist, ki je pravilno pripeljal po svoji strani ceste, na novomeškem sodišču prevzela 60-letna Milica Habič iz Šmarja - Sapa. Nesreča se verjetno ne bi zgodila, če ne bi upokojenka sedla za volan pijana, zaradi česar ji je novomeško tožilstvo očitalo povzročitev kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu. Sprejela je kazen 10 mesecev zapora, ki jo je predlagala tožilka Barbara Prevolšek Rajić, odslužila jo bo lahko s 600 urami dela v splošno korist.

Še vedno na zdravljenju

Zgodilo se je v nedeljo, 16. junija letos, ura je bila 12.20, ko se je Milica s cliom peljala po regionalni cesti od Novega mesta proti Kronovemu, gre za nekdanjo hitro cesto. Pri Otočcu je zapeljala na makadamsko parkirišče ob cesti, potem pa polkrožno obrnila in zapeljala prek neprekinjene sredinske črte, da bi znova peljala proti Novemu mestu. Pri tem je zaprla pot 49-letnemu motoristu, ki je s svojim kawasakijem iz smeri Novega mesta pripeljal pravilno po svojem pasu. Motorist je opazil manever voznice, zaviral je, celo nekoliko skrenil v levo, a trka ni mogel preprečiti. Poškodbe, ki jih je utrpel po trku in padcu, so bile hude; zlom roke, zlom prsnega vretenca, udarnina pljuč in pretres možganov, njegovo zdravljenje pa niti pol leta po nesreči še ni končano.

Milici je danes žal, da je za volan sedla pijana. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Milici je danes žal, da je za volan sedla pijana. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Policisti so voznico preizkusili z alkotestom, ta pa je pokazal kar 0,58 miligrama alkohola ali po starem dober promil. Priznala je, da je pila prejšnjo noč, saj je bila na poroki, je pa prepričana, da je, preden je zapeljala na cesto s parkirišča, pogledala levo in desno, vendar motorista ni opazila. Dopustila je možnost, da jo je zmotilo sonce, ki je nekaj čez poldne precej močno bleščalo, in da zato ni opazila odseva luči motorja. Zanjo obremenilno je tudi dejstvo, da je polkrožno obračala na predelu ceste, kjer je neprekinjena črta. Milica je sicer voznica z dolgoletnimi vozniškimi izkušnjami, izpit ima več kot štiri desetletja, a dejstvo, da je sredi belega dne za volan sedla močno pijana, kaže na njeno neodgovornost.

Preiskovalni sodnik okrožnega sodišča ji je takoj po nesreči izdal ukrep začasnega odvzema vozniškega dovoljenja, sodnica Mojca Hode pa je na predobravnavnem naroku sledila predlogu tožilstva po odvzemu vozniškega dovoljenja za dobo dveh let, konec koncev je ta stranska kazen v takšnih primerih obligatorna. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije