MEDICINSKA SESTRA

Medicinska sestra Tanja je kradla recepte in dilala pomirjevala

Objavljeno 23. maj 2020 09.15 | Posodobljeno 23. maj 2020 09.15 | Piše: Aleš Andlovič

V UKC Maribor ponaredila 276 receptov. Na črno zaslužila dobrih 43 tisočakov.

Tanjo Babič so takoj po izbruhu afere odstranili z delovnega mesta medicinske sestre. FOTO: Facebook
Sanval, zaldiar, lexaurin in doreta. Zdravila s pomirjevalnim učinkom, ki jih lahko navadni smrtniki dobijo le z receptom, v slovenskih lekarnah vsak dan menjajo stran prodajnega pulta. A niso priljubljena le med tistimi, ki si z njimi lajšajo ekstremne bolečine, ampak tudi med odvisniki od drog. Menda naj bi zaužitje tovrstnih narkotikov pri slednjih povzročilo podobno zadovoljstvo kot pri uživanju pravih trdih drog. Prav zato so sanval, zaldiar, lexaurin in doreta zelo iskana roba na črnem trgu.

Preveč pogoltna

In tega se je še kako dobro zavedala izučena medicinska sestra Tanja Babič, ki je ne nazadnje precej časa delala na urgentnem bloku Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Njenega goljufivega početja verjetno ne bi nihče opazil, če po dveh letih ne bi postala požrešna in v eni lekarni dvigovala preveč protibolečinskih tablet. Farmacevtka je postala sumničava tudi zato, ker je na receptih zasledila lastnoročni podpis, ki pa ni bil podoben originalnemu podpisu zdravnice, ki deluje v okolici Maribora; zdravničin podpis je seveda poznala, saj se je v majhni vasi skoraj vsak dan srečevala z njenimi recepti.

image
Tanja Babič je ponaredila 276 takšnih receptov. FOTO: Facebook
O svojih ugotovitvah je obvestila nadrejene, ti so opravili razgovor z zdravnico. Pri pregledu izdanih receptov zdravnice so ugotovili, da se je njeno predpisovanje protibolečinskih tablet povečalo za skoraj polovico. Sledili so receptom z neoriginalnim podpisom in ugotovili, da so bili ponarejeni. Bolje rečeno, na njih je bil ponarejen podpis. Vključili so policijske preiskovalce, ti pa so ugotovili, da je v UKC Maribor zaposlena medicinska sestra Tanja Babič med letoma 2017 in 2019 ponaredila več kot 200 zelenih receptov.

Priznala krivdo

Mariborski kriminalisti so zadevi prišli do dna in ugotovili, da je Babičeva Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije oškodovala za vsega 5000 evrov. Toliko je bila namreč nabavna vrednost protibolečinskih tablet, a medicinska sestra je imela z njimi lep zaslužek. Na črnem trgu je 600 zavojčkov omenjenih tablet prodala za dobrih 43.000 evrov. Toliko je tudi protipravna premoženjska korist, ki je bila zapisana v obtožnem predlogu.

1140 ur družbenokoristnega dela čaka goljufivo sestro.

»V začetku novembra lani smo vložili obtožni predlog zoper eno osebo zaradi storitve kaznivih dejanj ponarejanja listin po prvem odstavku 251. člena kazenskega zakonika (KZ-1), nadaljevanega kaznivega dejanja goljufije po prvem odstavku 211. člena KZ-1 v zvezi s členom 54 KZ-1 ter poskusa storitve kaznivega dejanja goljufije po prvem odstavku 211. člena KZ-1 v zvezi s 34. členom KZ-1,« je na naše poizvedovanje o trenutnem stanju zadeve odgovoril šef mariborskih tožilcev Darko Simonič.

Zatem je razkril, da se je osumljeni očitala ponareditev 276 receptov. Visoka številka, poleg vsega pa je v žep vtaknila dobrih 40 tisočakov. Toda medicinska sestra jo je dobro odnesla: »Med obdolženo osebo in tukajšnjim državnim tožilstvom je bil sklenjen sporazum o priznanju krivde. Sodišče je januarja letos izvedlo predobravnavni narok in narok za izrek kazenske sankcije, na katerih je obdolžena oseba potrdila navedbe iz sporazuma, sodišče pa je sporazum sprejelo, obdolženo spoznalo za krivo storitve vseh kaznivih dejanj in ji izreklo enotno kazen enega leta in sedmih mesecev zapora,« dodaja Simonič.

A Tanji Babič ne bo treba za zapahe, njen zagovornik se je namreč dogovoril, da ji kazen zapora spremenijo v družbenokoristno delo. »Delo se izvrši s 1140 urami dela v splošno korist,« nam je še pojasnil Darko Simonič. Zoper to odločitev se menda ni nihče pritožil, tako da je postala zadeva z družbenokoristnim delom legalna in pravnomočna.

Partner opran krivde

Zanimivo je, da preiskovalci niso preiskovali le Tanje Babič, ampak tudi njenega zunajzakonskega partnerja. Ta naj bi na veliko sodeloval pri goljufijah, a preiskovalcem ni uspelo zbrati dovolj dokazov, tako so ga oprali krivde in ga niso obravnavali v obtožnem predlogu. Četudi so preiskovalci sprva mislili, da je bil prav on tisti, ki je skrbel za oskrbo črnega trga z zdravili, pa na koncu zoper moškega, ki je s Tanjo Babič živel v stanovanju v Račah, niso zbrali dovolj trdnih dokazov.

Zdravljenje na psihiatriji

Kot smo izvedeli, so sodelavci v urgentnem centru mariborske bolnišnice Tanjo Babič zadnjič videli na dan, ko so jo z delovnega mesta odpeljali kriminalisti. »Od takrat so se za njo izgubile vse sledi,« nam je dejal poznavalec razmer. Dobro obveščeni viri so nam dejali, da je Babičeva že v preteklosti trpela za psihičnimi težavami. Zdaj naj bi izkoristila svojo neslavno preteklost in poskušala zaigrati neprištevnost, zato naj bi se nekaj mesecev po izbruhu afere ponovno zdravila na psihiatriji, a ne v Mariboru, ampak menda v Ljubljani.

Teh pa ni manjkalo v UKC Maribor, kjer so se odločili takoj po izbruhu afere odločno ukrepati. »Marca lani smo začeli postopek izredne odpovedi zoper delavko, ker je nepooblaščeno izdala večje število receptov na svoje ime. Pri izdajah recepta je delavka zlorabila imenske štampiljke različnih zdravnikov in ponarejala njihove podpise. Delavki je bila vročena izredna odpoved,« nam je na naše posebno poizvedovanje pojasnil Samo Turk iz UKC Maribor. Kot so še pojasnili, mariborska bolnišnica ni utrpela nobene materialne škode, saj je »zaposlena delovala v dejavnosti Zdravstvenega doma Maribor v prostorih UKC Maribor«. V urgentnem centru je predstojnik v sodelovanju z Zdravstvenim domom Maribor izvedel nadzor, v katerem so ugotovili, da UKC Maribor ni utrpel neposredne škode. Toda primer je pokazal, kako lahko se je bilo zaposlenim nelegalno dokopati do zdravil. 

Sanval, zaldiar, lexaurin in doreta so zelo iskani na črnem trgu.
Pri izdajah recepta je zlorabila štampiljke različnih zdravnikov in ponarejala njihove podpise.
Deli s prijatelji