NOČ IZ PEKLA

Marka so ugrabili pred ljubljanskim striptiz klubom: Rekel je, da gremo na ku***

Objavljeno 27. avgust 2019 20.47 | Posodobljeno 27. avgust 2019 20.47 | Piše: Boštjan Celec

Romi krivdo zavračajo, Marko naj bi jih povabil na kurbe na Turjak. Toda v preiskavi različni opisi dogodkov v noči na 22. maj.

Romi trdijo, da je Marko sam rinil v njihovega clia. FOTO: MARKO FEIST
LJUBLJANA – Čeprav je bil 32-letni Marko S. tiste pomladne noči tako zelo nakresan, da je načet njegov spomin na to, kaj se je dogajalo z njim, mu tožilec Matija Benulič verjame veliko bolj kot četverici, ki jo je zdaj obtožil zaradi protipravnega odvzema prostosti in ropa.

image
Ni šlo za ugrabitev, ampak za milejše kaznivo dejanje protipravnega odvzema prostosti. FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Pravzaprav kočevskim Romom ne verjame niti najmanj, že zaradi tega ne, ker so v preiskavi različno opisovali dogodke v noči na 22. maj. V en glas sicer trdijo, da Marka niso ugrabili in da je prostovoljno prisedel v njihovega clia. A medtem ko eden od njih glede očitanih jim ropov trdi, da se je Marko sam ponudil, da mladoletnemu obtožencu da posojilo, mladoletni posojila sploh ne omeni, pove pa, da je Marko na bankomatih dvigal denar, »ker nas je nameraval peljati v kurbenhaus«.
 

Izpustili so ga šele ob desetih


Obtožba je vložena proti 20-letnemu Blažu Grmu, 24-letnemu Cvetku Grmu, 27-letnemu Jožetu Rusu in mladoletniku, ki mu je 17 let. Do tretje ure zjutraj so bili v ljubljanskem striptiz klubu Escape. Tam je bil tudi Marko. Ko se je odpravil proti domu, »pa so pred Escapom do mene stopili ljudje in me strpali v manjši rdeči avto.« Niti sanjalo se mu ni, kakšen namene imajo z njim in kam ga peljejo. V bližini neke bencinske črpalke (Rašica, op. p.) so s cliom zleteli v jarek, trije naj bi se ukvarjali z vlečenjem avta na cesto, z enim pa je šel do bankomata, s katerega je moral dvakrat dvigniti denar.

image
Mladoletnik: »Skupaj smo se zabavali v Escapu, potem pa nas je Marko hotel peljati v kurbenhaus.« FOTO: MARKO FEIST

Moški, ki je ob njem sedel na zadnjih sedežih (Rus), mu je namreč rekel, da jim je dolžen denar. Začeli naj bi ga pretepati, mu groziti s smrtjo in da ga bodo zaštihali. Najbolj agresiven naj bi bil voznik (Blaž Grm), »ki mi je rekel, da me bo ubil, da bo šel v avto po nož. Ležal sem na tleh in moledoval za življenje.«

Med vožnjo jih je ustavila policijska patrulja, a si policistoma ni upal niti črhniti, da je v romskem cliu proti svoji volji in da je ugrabljen. Nato so se nekje ustavili in poškodovanega clia zamenjali za audi A6. Ker naj bi na bankomatih ob poti proti Novemu mestu (s teh je vsega skupaj dvignil 420 evrov in jim jih izročil), videli, kakšno je stanje na računu, naj bi od njega zahtevali, naj na banki dvigne vse, kar ima. In ko so mu rekli, da ima mladoletnik pištolo, s katero ga bodo ustrelili, se je še bolj prestrašil, zato je v Novem mestu zares odšel na banko, dvignil 1950 evrov in jih dal Romom. Bilo je ob desetih dopoldne.

Padla je ideja, da gremo na kurbe, Marko je rekel, da bo plačal za vse.

»Potem pa so me odpeljali do nekega gostišča, tam so mi povedali, da me bodo, če bom komu kaj povedal, našli, saj vedo, kje sem doma. Dovolili so mi oditi, pred Mercatorjem sem se zmeden, prestrašen in neprespan sesedel. Tam me je našla neka gospa in me vprašala, ali je kaj narobe.«
 

Hotel jim je plačati za škodo


Bila je to Teuta Z. »Videla sem, da je bil udarjen v glavo. Vprašala sem ga, ali je ok. Rekel je, da ni in da se mu je nekaj nenavadnega pripetilo, kot v filmu, kot v znanstveni fantastiki; da so ga v Ljubljani ugrabili, ga zahaklali, ko se je vračal domov, mu pretili, da so ga vozili od bankomata do bankomata, da jim je moral tudi na banki dvigniti denar. Na policijo, je rekel, ne gre, saj se Romov preveč boji. Ko sem ga izzvala, ali ima jajca, pa mi je odvrnil, da jih ima. Odpeljala sem ga na PP Novo mesto.«

Četverica obtoženih pa je torej v preiskavi trdila, da se je vse skupaj dogajalo popolnoma drugače. Cvetka Grma sicer dajejo podobni simptomi kot Marka S. »Bil sem tako pijan, da se ne spominjam točno.« Blaž Grm je povedal, da niso nikogar prisilili, naj sede v avto, in da niso od nikogar terjali denarja.

3 leta zapora jim preti zaradi protipravnega odvzema prostosti.

Tudi Jože Rus se izgovarja na pijanost, pravi pa, da je Marko sam rinil v njihov avto, saj je hotel v Kočevje. Ko so zapeljali v jarek in jim je avto pomagal na cesto izvleči neki domačin, »je sam rekel, da gre na bankomat, da bo temu plačal za pomoč. Med vožnjo pa sta se z mladoletnikom pogovarjala o posojilu in sam je predlagal, da gre na banko po denar.«

Sedemnajstletnik pa se je dogajanja v noči na 22. maj spominjal drugače; kakršnega koli posojila torej ni niti omenjal, denar naj bi Marko dvigal za to, ker je »potem, ko smo se družili v Escapu, padla ideja, da gremo na kurbe, verjetno na Turjak. Rekel je, da bo on plačal za vse, zato smo ga peljali na bankomat.« Ko so z avtom zleteli s ceste in nato nadaljevali potovanje proti dolenjski prestolnici, naj bi sicer bilo nekaj govora o tem, da mora Marko plačati škodo, saj naj bi se zgodilo zaradi njega, »tudi sam je govoril, da je on kriv, zato naj ga peljemo na banko, da bo poplačal avto«.

Dobi 1185 evrov pomoči
Niti eden od obtoženih Romov ni zaposlen. Blaž Grm je oče enega otroka in prejema 650 evrov socialne pomoči. Cvetko Grm, ki ima dva otroka, dobiva 896 evrov socialne pomoči in 289 evrov otroškega dodatka, Rus, oče enega otroka, pa je dejal, da dobi 330 evrov socialne pomoči. Cvetko Grm in Rus na začetek sodnega procesa čakata v priporu, v katerem sta zaradi ponovitvene nevarnosti. Izvrševanje kaznivih dejanj jima namreč ni tuje, Grm je bil že spoznan za krivega več premoženjskih kaznivih dejanj in enega nasilništva, Rus pa nasilništva, povzročitve lahke telesne poškodbe in par tatvin.

Romi so obtoženi dveh kaznivih dejanj v sostorilstvu: protipravnega odvzema prostosti (zagrožena je kazen do treh let zapora) in ropa (do 10 let zapora). Zaporna kazen lahko sicer doleti le polnoletne obtožence; za mladoletnika je tožilec Benulič v obtožbi predlagal izrek vzgojnega ukrepa. 
Deli s prijatelji