MEDNARODNI KRIMINAL

Mamila Švercala vpričo otroka: Simon zaprt, Polonca prosta

Objavljeno 13. avgust 2020 14.05 | Posodobljeno 13. avgust 2020 13.40 | Piše: Aleksander Brudar

Zakonca Nose na meji ujeli s polnim avtom.

Na mejnem prehodu Rupa na Hrvaškem so pod drobnogled vzeli belega passata in v njem odkrili mamila. FOTO: Leon Vidic
Eno leto že mineva od enega največjih zasegov droge na območju Reke na Hrvaškem, v katerega sta bila po prepričanju tamkajšnjih oblasti vpletena tudi dva slovenska državljana, Polonca in Simon Nose z Vrhpolj pri Kamniku. Le par mesecev pozneje sta se sicer znašla še na tnalu slovenskih policistov, saj naj bi bila del dobro organizirane in precej velike kriminalne združbe, ki naj bi od jeseni 2017 z mamili trgovala v več državah.
image
Del zaseženih prepovedanih snovi med slovensko racijo FOTO: Policija.si

Racije so tako potekale ne le v Sloveniji, ampak tudi na Hrvaškem. Samo v hišnih preiskavah na območju Ljubljane, Celja in Maribora so policisti zasegli 125 kilogramov amfetaminov, druge droge (pet kilogramov kokaina, 10 kil heroina in 30 konoplje), več tisoč tablet ekstazija, pripomočke za izdelavo in pakiranje drog, prirejene prostore za gojenje droge, več kosov orožja in nabojev ter več kot 150.000 evrov, ki so jih osumljenci zaslužili z nezakonito prodajo droge. Vodja združbe naj bi bil Aleš Zupančič iz Most pri Komendi, ki je nepridipravom poveljeval ravno v času, ko je bil na prestajanju zaporne kazni.

Vložili obtožnico

Pred dnevi je 37 članom združbe Specializirano državno tožilstvo (SDT) že vložilo obtožnico zaradi kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje prepovedanih drog in prometa z njimi po 186. členu KZ-1 ter predlagalo podaljšanje priporov. »Okrožno sodišče v Ljubljani je dne 24. 7. 2020 s sklepom pripore podaljšalo,« so nam odgovorili s SDT. Da je obtožnica, sicer še nepravnomočna, vložena, nam je potrdil tudi Žiga Podobnik, odvetnik Polonce Nose, in še dodal, da so že vložili ugovor proti njej. Nosetova očitano ji kaznivo dejanje zanika.

V tej zgodbi naj bi, kot smo izvedeli, po prepričanju tožilstva igrala vlogo kurirke droge, ker je vozila belega passata, v katerem so pred enim letom na hrvaški strani slovensko-hrvaškega mejnega prehoda Jelšane-Rupa, našli šest vrst droge. Policisti so natehtali 4,74 kilograma amfetaminov, zavitih v štirih prozornih plastičnih vrečkah, 1,66 kilograma marihuane in približno kilogram hašiša. Ta je bil zapakiran v tako imenovani cegel, oblepljen z rjavim lepilnim trakom, medtem ko je bilo v stekleni posodi še 10 gramov te droge. Odkrili so 1300 ekstazijev v skupni teži 699 gramov, ki so bili zapakirani v vrečkah in alufoliji.
image
Polonci in Simonu so pred enim letom prostost vzeli hrvaški policisti. FOTO: Leon Vidic

Poleg tega so našli 107 gramov kokaina in devet gramov heroina, prav tako zavitih v alufolijo. Preiskovalci so naleteli še na kristalno praškasto snov z napisom 300 supermix, katere sestavine še ugotavljajo. Kot da že to ni bilo dovolj, so policisti v avtomobilu, v katerem se je kot sopotnik vozil Polončin mož Simon (na zadnjem sedežu pa je bil njun mladoletni otrok), našli še beležko z imeni in vzdevki ljudi ter kraji na Hrvaškem in v Sloveniji, številkami o teži droge, številu kosov, pričakovano vsoto denarja in drugim.

Zahteval izločitev sodnice in sodišča

Polonca je že takrat, ko so jo skupaj z možem pripeljali k preiskovalnemu sodniku na Reko, zatrjevala, da ni kriminalka. Na hodniku sodišča je, kot je navajal reški Novi list, ob novici, da ostaja v priporu, planila v jok z besedami: »Joj, joj, jaz nisem nobena kriminalka!«, medtem ko naj bi njen mož to dejstvo sprejel precej bolj stoično. Da nikakor ni vedela za to, da je v avtu skrita droga oziroma da ni bila nikoli v stiku z njo, pa tudi denarjem ali odjemalci, naj bi po naših podatkih zatrjevala tudi ob prejemu slovenske obtožnice. Bila naj bi namreč povsem nedolžna oziroma se je v zgodbi znašla le zato, ker je vozila avtomobil. Mož namreč tega, ker naj bi mu odvzeli vozniški izpit, ni smel. Kaj na vse to pravi Simon, smo želeli izvedeti tudi pri njegovem slovenskem odvetniku, ta pa zadeve ni želel podrobneje komentirati.
Joj, joj, jaz nisem nobena kriminalka!


Zaseg droge na slovensko-hrvaški meji in že omenjena slovenska združba sta po naših podatkih povezana, zato bi se lahko zgodilo, da bi tudi o hrvaški zadevi odločala slovenska sodišča. Ravno prejšnji teden je namreč na reškem županijskem sodišču zoper Noseta potekala seja, pri čemer pa, kot nam je odgovoril predsednik sodišča Veljko Miškulin, odločitev o pravnomočnosti obtožnice ni bila sprejeta, ker je Nose »zahteval izločitev sodnice, ki vodi ta primer, in celega sodišča«.

Miškulin nam je še povedal, da je bil Nosetu priznan evropski preiskovalni nalog ljubljanskega okrožnega sodišča, s katerim mu je bila odobrena začasna premestitev iz reškega zapora v Zavod za prestajanje kazni zapora Ljubljana. Zaradi obravnave na hrvaškem sodišču pa so ga 20. julija spet pripeljali na Reko.
6 vrst droge so hrvaški policisti odkrili v vozilu, ki ga je vozila Polonca Nose.


Na reškem sodišču je bil sicer zoper zakonca Nose pripor odrejen 27. julija lani, še pove Miškulin in doda, da je bilo Nosetovi omogočeno branjenje s prostosti po plačilu 200.000 hrvaških kun oziroma 26.257 evrov visoke varščine. To je, kot sklene predsednik reškega sodišča, plačala. Preiskovalni sodnik je takrat sicer za Noseta, ki ima končano osnovno šolo in je brezposeln ter brez prihodkov, odredil pripor zaradi ponovitvene nevarnosti in begosumnosti. 
Deli s prijatelji