GROZLJIVO DEJANJE

Mami Tatjani polomil kosti in jo zadavil

Objavljeno 18. september 2020 22.29 | Posodobljeno 18. september 2020 22.29 | Piše: Boštjan Celec

Dragan Kukanja iz Črnič, ki je ubil mater Tatjano, ne bo sedel 30 let. Večurno pretepanje in zadušitev 91-letne ženice je običajen uboj.

Ko se je pijan vrnil domov, je zagrešil zločin. FOTO: DEJAN JAVORNIK
Zdaj je že jasno, da morilec matere Dragan Kukanja ne bo sedel 30 let. Da je bilo to, kar je 70-letnik storil svoji 91-letni materi Tatjani, običajen uboj, ne pa okrutni umor, so se sprijaznili tudi organi pregona storilcev kaznivih dejanj. A tudi med predstavitvijo očitkov na njegov račun na pritožbeni seji koprskega višjega sodišča je Kukanja nenehno odkimaval in si mrmral v brk. »To ni res, to ni res.«

Mamo imel rad, ne bi je ubil

Obtožba, ki so jo proti njemu tožilci vložili na novogoriški kazenski sodniji, je bila sicer zrela za zapečatenje usode severnega Primorca in tudi ob sklenitvi procesa so tožilci zahtevali, naj do stotega leta starosti ždi v zaporu. Pa se je vse skupaj razpletlo precej drugače.

Stokanje, hropenje, rotenje

Kukanjeva 20-letna hči se je med pričanjem z grozo spominjala noči, ko je oče prišel pijan domov: »Odprl je vrata babičine sobe. Začel je kričati, zaslišala sem udarce in babičino stokanje, hropenje, rotenje, naj vendar neha. Potem jo je zvlekel na hodnik. Morala sem priti iz sobe. Babica je ležala na tleh sredi hodnika. Bila je krvava in v modricah. Brcal jo je, ji ukazoval, naj vstane. Nekako se ji je uspelo privleči do kopalnice, kjer ji je strgal spalno srajco in zakričal, da je grda in stara. Potisnil jo je v kad in začel tuširati. Vrgel ji je brisačo in jo zvlekel nazaj v sobo. Porinil jo je na posteljo in napad se je nadaljeval. S pestjo in kolenom jo je tepel po vsem telesu. Z mamo si nisva upali narediti ničesar, saj bi zagotovo napadel tudi naju.« Potem je odšel spat, toda zjutraj naj bi pretepanje nadaljeval, naposled pa mater zadavil.

Besede novogoriške tožilke Marte Durnik Vukelić so bile sicer naravnost šokantne. Drugega septembra 2018 se je Kukanja pijan vrnil na dom v vasici Črniče. Od enih do štirih zjutraj je mučil nemočno mater, ji med silovitim pretepanjem zlomil zgornjo in spodnjo čeljust, roke, več reber. S tem naj bi zagrešil kaznivo dejanje povzročitve hude telesne poškodbe.

Potem se je odpravil spat in se po obtožbi okrog osmih zjutraj znova spravil nad mater, jo še nekajkrat udaril, nato pa jo s postelje zvlekel v kopalnico pod tuš, nanjo zlival vodo, močan curek vode pa usmerjal v njena usta. Potem jo je z rokami zagrabil za vrat tako močno, da ji je na več mestih zlomil hrustanec. Ženica je umrla. Šlo je za umor iz maščevanja, je bilo prepričano tožilstvo – materi je namreč dolga leta očital, da so ga starši kot otroka zapostavljali, mu govorili, da bi moral biti punčka, favorizirali pa brata ter nanj prepisali hišo.

image
Ko se je pijan vrnil domov, je zagrešil zločin. FOTO: DEJAN JAVORNIK

To še ni bilo vse; več let naj bi bil nasilen ne le do matere, ampak tudi do partnerice, ki je težka invalidka, ter mladoletne hčere, zato je bil obtožen tudi kaznivega dejanja nasilja v družini in zanemarjanja mladoletne osebe oziroma surovega ravnanja s hčerko. Kukanja je tožilske očitke zavračal, tudi najgrozljivejšega: »Mamo sem imel rad, sploh ne vem, kako je umrla. Pravijo, da zaradi zadušitve. Jaz pa nisem dušil nikogar.«

3 leta višjo zaporno kazen predlaga tožilstvo.

Tožilka Durnik Vukelićeva je po končanem procesu zanj predlagala drastične kazni in enotnih 30 let zapora: 28 let zapora zaradi umora, leto in pol zaradi povzročitve hude telesne poškodbe, po dve leti pa zaradi nasilja v družini in zanemarjanja hčerke. Kukanjev odvetnik Mitja Podgornik pa je nasprotno menil, da če sploh kaj, bi lahko klientu kvečjemu očitali nenaklepno kaznivo dejanje na škodo matere, to bi bila povzročitev hude telesne poškodbe s smrtnim izidom.

Umor ni, a tudi uboj ne?

Prvostopenjski sodnik Igor Majnik je marca letos sporočil, da je Kukanja kriv uboja in nasilja v družini, in ga obsodil na enotno kazen 12 let zapora. Senat koprskega višjega sodišča pa se je te dni soočil s pritožbami tožilstva in obrambe.

image
Na novogoriški sodniji se je izognil bivanju za zapahi do svojega stotega leta. FOTO: BOŠTJAN CELEC

Tožilka ne govori več o umoru, očitno se strinja, da okrožni postopek ni dokazal umora iz maščevanja. Strinja se tudi z Majnikovo kaznijo za uboj, ki se je glasila 10 let zapora. Nikakor pa ji ne gre v račun, da je novogoriško sodišče uboj in hudo telesno poškodbo združilo v eno kaznivo dejanje uboja ter Kukanjevo zanemarjanje hčerke in večletno nasilje do matere, žene in hčere v eno dejanje nasilja v družini. Zato se ji zdi tudi izrečena kazen prenizka in od višjih sodnikov v sestavi Mara Bristow, Darja Srabotič in Aleš Arh pričakuje, da enotno kazen zvišajo na 15 let zapora.

S pomenljivimi besedami pa jih je nagovoril odvetnik Podgornik. »Pozdravljam pogum sodišča prve stopnje in tožilkino ugotovitev, da so bili očitki v obtožbi prenapihnjeni. Hvala bogu je okrožno sodišče našim razlagam ugodilo in znižalo količino kriminalnih dejanj.« Vendar tudi on še vedno ni zadovoljen z razsodbo okrožnega sodnika. Po njegovem Kukanja ni imel naklepa ali namena, da mater ubije. »Zato ocenjujem, da je šlo kvečjemu za povzročitev hude telesne poškodbe s posledico smrti.« Če mu bo ugodeno, bo klienta doletela še milejša kazen od 12 let zapora.

In kaj ima poleg odkimavanja in zanikanja krivde še za povedati Dragan Kukanja? Da bi ponovil svoje prejšnje zagovore, mu višji sodniki niso dovolili, zato so se v zapisniku znašle besede: »Hčerki nikoli nisem rekel, da je grda, zanjo sem imel nekaj vzdevkov, denimo moj lepko. Nobenega nasilja ni bilo, le vzgojni ukrepi.«
Hčerki nikoli nisem rekel, da je grda, govoril sem ji moj lepko.
Deli s prijatelji