RAZBITA KRIMINALNA ZDRUŽBA

Ljubljančan (36) vodil kriminalno združbo, na katero so postali pozorni Američani

Slovenski policisti so razbili združbo, ki je preprodajala droge.
Fotografija: Policija je prijela 17 posameznikov. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Policija je prijela 17 posameznikov. FOTO: Jure Eržen, Delo

Kriminalisti in policisti novomeške policijske uprave so v sodelovanju s kolegi iz več drugih policijskih uprav sredi maja prijeli več pripadnikov kriminalne združbe, starih od 30 do 53 let, ki so preprodajali drogo in prali denar. Zasegli so jim večjo količino prepovedanih drog, vredno več milijonov evrov, devet jih je v priporu.

Kot je na virtualni novinarski konferenci povedal vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto France Božičnik, jih je v začetku leta 2018 ameriška uprava za boj proti drogam (DEA) obvestila, da je zaznala posameznike iz Slovenije, ki so se na območju Dominikanske republike dogovarjali za nakup večje količine kokaina.

Zasežena droga. FOTO: PU Novo mesto
Zasežena droga. FOTO: PU Novo mesto
V sodelovanju s tujimi policisti so ugotovili, da gre za organizirano kriminalno združbo. Na podlagi sodnih odredb so 18. maja  opravili 18 hišnih preiskav v Ljubljani, Novi Gorici in Celju. Med eno so odkrili skladišče, v katerem so zasegli nekaj manj kot 79 kilogramov različnih drog, namenjenih oskrbi slovenskega tržišča, med drugim kokain, heroin in amfetamin. Odkrili so tudi opremo za mešanje, stiskanje in pakiranje drog. Analize še potekajo, na osnovi razpoložljivih podatkov pa po besedah Božičnika ocenjujejo, da je vrednost zasežene droge nekaj milijonov evrov.

Pridržali so 17 osumljencev, slovenskih državljanov, ki so jih ovadili za 16 kaznivih dejanj, povezanih s prepovedano drogo. Devet so jih privedli na zaslišanje na okrožno sodišče v Krškem, kjer jim je sodnik odredil pripor.


Delovali na širšem območju


Zasežena droga. FOTO: PU Novo mesto
Zasežena droga. FOTO: PU Novo mesto
Sedem osumljencev iz omenjene združbe so tudi ovadili kaznivega dejanja pranja denarja. Ugotovili so namreč, da so z drugimi, za zdaj še neidentificiranimi člani mednarodne hudodelske združbe, ki je delovala na območju Italije, Nemčije, Srbije in Slovenije, poleti 2019 sodelovali pri prenosih večjih količin denarja, pridobljenega z izvrševanjem kaznivih dejanj. Osumljencem so v Srbiji zasegli skoraj milijon evrov gotovine.

Kriminalno združbo 17 slovenskih državljanov je po do zdaj znanih podatkih vodil 36-letni Ljubljančan, ki je bil zadolžen tudi za nabavo droge, med drugim v Dominikanski republiki. Večino osumljencev je policija v preteklosti že obravnavala za kazniva dejanja, povezana z drogami in pranjem denarja. »Po ugotovitvah policije je bil osnovni motiv zaslužek. Vsi osumljeni so namreč brez redne zaposlitve«, je povedal Božičnik.


Prilagodili so se na epidemijo


Zasežena droga. FOTO: PU Novo mesto
Zasežena droga. FOTO: PU Novo mesto
Po besedah Uroša Lavriča iz uprave kriminalistične policije generalne uprave je boj proti trgovini z drogo ena glavnih prednostnih nalog v boju proti kriminalu v EU. Po oceni Europola organizirane kriminalne združbe z drogami letno ustvarijo 110 milijard evrov dobička. Pri tem EU postaja predvsem vodilno območje za trgovino s kokainom in proizvodnjo sintetičnih drog, je povedal.

Na začetku epidemije covida 19 je policija zaznala motnje pri dobavi drog, a so se organizirane kriminalne združbe hitro prilagodile spremembam in epidemija nanje ni imela večjega vpliva, je še povedal Lavrič.

V Sloveniji je bilo v letošnjem prvem polletju evidentiranih skoraj 78 odstotkov več kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog, storjenih v okviru organizirane kriminalitete, kot v istem obdobju lani. Beležijo tudi 24-odstotni porast kaznivih dejanj, povezanih s drogami, kjer ne gre za organizirani kriminal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije