UGRABITEV

Likvidacija Kavaškega klana: Danijel gledal, kako mu kopljejo grob

Ugrabljenega Božića peljali proti Gorenjski. Na sodišču pregledovali posnetke Darsovih kamer.
Fotografija: Danijela Božića so zakopali v gozdu.
Odpri galerijo
Danijela Božića so zakopali v gozdu.

Gozd pri Okroglem pri Kranju je bil v drugi polovici novembra 2019 prizorišče krutega zločina. Po ugrabitvi in umoru naj bi domnevni člani Kavaškega klana takrat tam zakopali Ljubljančana Danijela Božića.

Njegovo truplo so pripadniki posebne policijske enote odkrili šele 1. decembra 2019. Najprej so naleteli na roko s pokrčenimi prsti, ki je molela iz zemlje, pod zapestjem pa je bilo videti rob bunde. Grob, ki so ga Božiću izkopali krvniki, je bil dolg 130 in širok 90 centimetrov, globok pa od 25 do 50 centimetrov. Pregledali so ga z detektorjem kovin in našli nekaj tulcev kalibra 7,65 milimetra. Vidne poškodbe so opazili na glavi pokojnega, oči je imel prelepljene z lepilnim trakom.

V bližini so našli lopati brez ročaja, šest praznih plastičnih embalaž varikine in prazno embalažo cevosana, s katerimi so polili truplo. Obducent je ugotovil, da so bile za Božića usodne poškodbe glave in možganov, ki mu jih je morilec povzročil s težkim koničastim predmetom, dolgim najmanj 17 centimetrov. Pred smrtjo je bil tudi mučen in štirikrat ustreljen v telo, živ pa je moral gledati, kako mu kopljejo grob.

Klemen Kadivec FOTO: Moni Černe
Klemen Kadivec FOTO: Moni Černe

Zaradi ugrabitve Božića na koprskem okrožnem sodišču trenutno sodijo Klemnu Kadivcu, Črnogorcu Bojanu Stanojeviću in Draganu Čikojeviću. Pred tamkajšnjo sodnico Natašo Tomazini Tonejc je včeraj stopil le Kadivec, saj se je Čikojević opravičil zaradi službenih obveznosti, Stanojević pa se vse od takrat, ko so ga aprila izpustili iz pripora, za obisk sodišča še ni odločil. A kljub temu se je sojenje nadaljevalo, saj so vsi prisotni natančno pregledovali posnetke Darsovih nadzornih kamer z 19. novembra 2019, ali bi na njih lahko zasledili avtomobila znamk Volkswagen in Opel, v katerih je Nacionalni forenzični laboratorij našel sledi Božićevih in Stanojevićevih oblačil in ki naj bi se po prepričanju tožilstva takrat peljala od Primorske proti Gorenjski.

Spomnimo, da so Božića nazadnje videli 15. novembra 2019 v Ankaranu, kamor naj bi pripeljal Žarka Tešanovića in Klemna Kadivca. Tam naj bi jih pričakal Stanojević, ki naj bi skupaj s Kadivcem napadel Tešanovića. Dogajanje so opazili mimoidoči in obvestili policijo, ta je Stanojevića in Kadivca prijela. Drugi člani združbe naj bi medtem po ugotovitvah tožilstva naložili Božića v drug avto in ga odpeljali v Okroglo k Čikojeviću.

Pred tem naj bi iz Čikojevićeve hiše izginila pošiljka droge, vredna več kot milijon evrov. Ugrabitev in umor naj bi bila maščevanje za krajo droge kriminalni združbi, znani kot Kavaški klan. Kot je znano, postopek zaradi umora poteka v Ljubljani. Specializirano tožilstvo je namreč zoper osem osumljenih julija na ljubljanskem okrožnem tožilstvu zahtevalo sodno preiskavo. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas