TIHOTAPCI HEROINA

Lepilo je dišalo po mamilih

Obtoženi zanikali tihotapljenje 302,3 kilograma izjemno čistega heroina, ki so ga lani odkrili v Luki Koper.
Fotografija: Gregor Setnikar
Odpri galerijo
Gregor Setnikar

Na zatožno klop koprskega okrožnega sodišča so znova sedli Dragomerčan Gregor Setnikar (star 32 let), Komendčan Aris Alibašić (32) in Aleksander Vettorazzi (42), slovenski državljan sirskih korenin. Četrti domnevni pajdaš, Ljubljančan Enes Begović (38), pa je še vedno na begu.
Aleksander Vettorazzi FOTOGRAFIJE: Moni Černe
Aleksander Vettorazzi FOTOGRAFIJE: Moni Černe

Medtem ko je postopek zoper bežečega izločen, je trojica obtožena tihotapljenja 302,3 kilograma izjemno čistega heroina, ki so ga, skritega med pošiljko lepila za keramične ploščice, aprila 2018 zasegli v koprski luki. Mamila so prispela s turško ladjo, naložili so jih v Iranu.
 

Lažje vreče z vonjem


Sodnik Matevž Gros je včeraj zaslišal več prič, med njimi Damjana Rajčiča s finančne uprave, ki je prisostvoval pregledu zabojnika, v katerem so odkrili heroin. Pojasnil je, da je zabojnik kot tveganega zaznala posebna aplikacija: »Ob odprtju kontejnerja sem zaznal vonj, ki ga lepilo nima.« Potrdil je pričanje vodje oddelka za analize in kontrole pri koprskem finančnem uradu Raniera Granda, ki je na oktobrski obravnavi povedal, da so zabojnik rentgensko pregledali zato, ker je bila vstopna deklaracija zaznana kot tvegana. Anomalijo so zaznali v zadnjem delu zabojnika, kjer so bile vreče lažje od preostalih, po skenirani sliki pa je bila ugotovljena tudi drugačna barvna lestvica. Vreče, ki so po teži izstopale, so bile na štirih paletah, je bilo slišati na sodišču.


»V eno izmed vreč smo naredili zarezo,« je dejal predstavnik finančne uprave in tudi, da je hitri test pokazal, da tovor morda res vsebuje prepovedano drogo, potem so o ugotovitvah obvestili policiste, ti bodo v dokaznem postopku zaslišani na naslednji obravnavi, so zapisali na STA.
 

Krivdo zanikajo


Ta zaseg heroina je eden največjih pri nas. Analiza je pokazala, da je mešanica vsebovala kar 57 odstotkov heroina, povprečna čistost za ulično preprodajo pa znaša okoli 12 odstotkov. To pomeni, da bi hudodelska združba, kot je obtožene poimenovalo koprsko tožilstvo, iz enega kilograma z redčenjem s primesmi dobila do 5 kilogramov heroina, so lani pojasnili kriminalisti.


Cena za kilogram se giblje od 15.000 do 20.000 evrov, gram je na trgu vreden približno 35 evrov. S pošiljko bi torej lahko zaslužili, odvisno od redčenja in prodaje na gram oziroma kilogram, celo do 60 milijonov evrov. Trojica krivdo zanika, o drogi, pravijo, nič ne vedo. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas