Zaščitne maske pod drobnogledom kriminalistov

Policisti pregledujejo pogodbe o dobavi zaščitne opreme.
Fotografija: Nabave zaščitne opreme že pod drobnogledom policistov. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Nabave zaščitne opreme že pod drobnogledom policistov. FOTO: Leon Vidic, Delo

Ljubljanski kriminalisti preverjajo različne informacije glede domnevnih nepravilnosti pri dobavi zaščitne opreme. Danes so preverjali informacije tudi na Zavodu za blagovne rezerve v povezavi s primerom, v katerem so bile dobavljene zaščitne maske, ki niso bile skladne z vsebino iz priložene dokumentacije. Drugih podrobnosti v tem trenutku zaradi postopka
preverjanja, ki še poteka, policisti še ne morejo posredovati.

Policija spremlja vse dogajanje v povezavi z morebitnimi zlorabami pri nakupu in prodaji varovalne (medicinske) opreme pri nas. V tem okviru preverja različne primere in ugotavlja morebiten obstoj razlogov za sum, da so bila storjena kazniva dejanja, katerih storilec se preganja po uradni dolžnosti.
Preberite tudi: Razkrivamo vsebino vabila na nacionalno testiranje za covid 19 (FOTO)
Kot je danes že povedal poveljnik CZ RS Srečko Šestan, prihaja do težav pri nekaterih dobavah zaščitne opreme, ko dobavljena oprema ne ustreza ponudbi oz naročilu. Tako se je pred dnevi zgodilo, da so namesto naročenih mask FFP2 prispele kirurške maske. Za sklenitev pogodb in pogajanja o ceni, pregled kakovosti in količin dobavljene opreme je po pojasnilih Šestana odgovoren Zavod RS za blagovne rezerve. Civilna zaščita, ko prevzame dostavljeno blago, zato ne preverja, ampak le skladišči in deli dalje na terenu.Do težav po Šestanovih pojasnilih prihaja ravno v delu, kjer dobavljena oprema ne ustreza ponudbi oziroma naročilu. Pri tem je med težavami navedel neustrezno navedbo na embalaži ali pa to, da se kljub certifikatu v dokumentaciji pošiljke pojavijo artikli brez navedenih certifikatov na embalaži.

Nekaj podobnega se je očitno zgodilo tudi pri dobavi podjetja Public digital infrastructure Joca Pečečnika. Zavod za blagovne rezerve je namreč pri njem naročil zaščitne maske FFP2, podjetje pa je dobavilo navadne kirurške maske, ki so bile lažno označene kot FFP2, sta poročala Dnevnik in Pop TV. Šlo naj bi za napako pri dobavitelju, piše STA.
Zdravnik razkril: med mrtvimi v Sloveniji tudi mlajša ženska (VIDEO)
Šestan je ob tem opozoril na reklamacije neustreznih zaščitnih oblačil, dobavljenih v dom starejših v Šmarju pri Jelšah ter v izolsko bolnišnico. Pa tudi t. i. maske, sešite iz papirnih prtičkov, ki so jih zavrnile nekatere občine. »Danes dobimo nazaj pošiljko 2500 mask iz psihiatrične bolnišnice Begunje, ki jih bomo zamenjali.« Vse reklamirane izdelke so namreč po Šestanovih besedah vzeli nazaj v skladišče, in če bo neustrezna, bo šla verjetno v uničenje.

Opozicija v DZ je že minuli teden zahtevala tudi ustanovitev preiskovalne komisije, ki bi preverjala te dobave. O tem ravno danes razpravljajo na odboru za zdravstvo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije